Swertz leidt zijn Franse team naar vijfde Coupe d’Europe winst op rij

In de Coupe d’Europe 2024, de Europacup voor Clubteams, heeft Douarnenez voor de vijfde keer op rij toegeslagen. De hegemonie was ongekend, met dank aan het klassieke fenomeen Raymund Swertz.

07 april 2024

DOUARNENEZ - Inderdaad, de man die eigenlijk niet zou meedoen vanwege zijn deelname aan de JBS KNBB Bekerfinale Driebanden. Maar na de uitschakeling van SIS Schoonmaak vloog Swertz alsnog richting Frankrijk. En dat zouden zijn opponenten weten ook!

 

 

Van Raymund's eerste partij was iedereen in extase: 71/2, 200 caramboles, uit in één beurt in een recordtijd van minder dan 45 minuten! De tweede partij deed Swertz dit dunnetjes over: in de halve finale winst wederom 200-0 in één beurt, ditmaal zelfs in minder dan 40 (!) minuten.

Hoe zo'n partij uit-in-één-beurt eruit ziet, u ziet het hier.

 

 

In de finale tegen Chartres Billard bleek Swertz gelukkig ook menselijk; voor de 200 caramboles had hij ditmaal vijf beurten nodig. Als wij het goed hebben geteld had Swertz in drie partijen al met al slechts vier (!) keer gemist!

Een klassiek fenomeen zoals slechts zelden is gezien aan het biljart.

 

 

Ook op de Coupe d’Europe was het Nederlandse team Hazelaar 1 met Jordy Kanters (47/2, 250 car), Gert-Jan Veldhuizen (71/2, 200 car) en Eric Dericks (bandstoten, 120 car).

Na een goede start tegen het Belgische Noorderkempen, winst voor alle drie de Nederlanders, waren eerst uiteindelijke finalist Chartres Billard en vervolgens ook Oostenrijk 1 duidelijk te sterk. Hierdoor overleefde Hazelaar 1 de poulefase niet.

 

 

Relevante links

Verslag winst Douarnenez 2023
Alles over de Coupe d’Europe 2024

 

Tekst: KNBB
Foto’s: CEB

Bandstoten Kader Swertz, Raymund
Volg ons online