Start van de play-offs om titel in eredivisie

Vier teams gaan deze week uitmaken wie de finale spelen voor het kampioenschap in de Buffalo league, de eredivisie driebanden. SIS Schoonmaak is de titelverdediger en speelt in de halve finales tegen L&B Ledermode, Bousema Lochem staat in een tweekamp tegenover STZ Zundert.

Voorbeschouwing: een interview met Jeffrey Jorissen van SIS Schoonmaak, de meest succesvolle speler in de eredivisie dit jaar.

16 mei 2019

DEN HAAG – Het verhaal begon eigenlijk in de biljartzaal van Dallinga in Sluiskil. De Haagse cafébaas Henk Jorissen liep er het biljartmonument Raymond Ceulemans tegen het lijf en vroeg in al zijn onnozelheid: ,,Hebt u geen zin om bij ons in Den Haag te komen spelen?’’ Volgens de overlevering kondigde Ceulemans onmiddellijk zijn komst aan en die zondag werd de eerste parel aan de kroon geregen. Het begin van een prachtig tijdperk, van inmiddels twee teamkampioenschappen en in de komende weken een gooi naar een derde titel met SIS Schoonmaak.

Morgen, vrijdag, speelt het Haagse team, met Glenn Hofman, Jean van Erp, Raimond Burgman en Jeffrey Jorissen in de play-offs eerst de uitwedtrijd tegen L&B Ledermode in Hoeven, zaterdagavond volgt de return in Den Haag. De andere halve finale gaat deze vrijdag tussen Bousema en Zundert en zondag in Zundert de terugwedstrijd, De aanloop moet de twee finalisten opleveren die voor de landstitel gaan spelen.

Kozoom en de KNBB sprak met Jeffrey Jorissen, die volgende week 35 wordt, kind van Biljartcafé Jorissen, vierde man in het team van SIS Schoonmaak met de meeste overwinningen van het team in deze competitie: 20 overwinningen in 22 wedstrijden.

Frits Bakker: Het hele jaar aan kop, dat schept natuurlijk hoge verwachtingen in de play-offs.

Jeffrey Jorissen: Dat zegt aan het eind niets meer. We beginnen met zijn vieren op nul, we gaan er met gelijke kansen in.

FB: Jullie zijn ook op basis van de laatste drie jaar de topfavoriet.

JJ: We zijn in drie jaar twee keer kampioen geworden. En dit jaar heel het jaar met hetzelfde viertal gespeeld, dat is uniek in Nederland.

FB: Hoe lang spelen jullie al eredivisie in Den Haag? Wanneer kwam jij in het team?

JJ: Ik dacht het zesde jaar, vijf of zes. Ik speelde eerst competitie in Amsterdam bij Sander Jonen in de zaak met HaengJik Kim en In-Won Kang. En met Frans van Schaik en Therese. Maar dat team stopte ermee. Ik was eigenlijk van plan om weer een paar jaartjes te gaan voetballen, maar ik ging toen veel met Rob Lamboo om en toen zijn we in de eerste divisie gaan spelen. Ik wilde wel, maar dan wel in Den Haag. We hebben Herman van Daalen en Peter Berndsen erbij gehaald. We mochten een jaar later op de licentie van Martens naar de eredivisie. En zoals gezegd: mijn vader liep Raymond Ceulemans tegen het lijf… En we trokken Jean van Erp aan.

FB: Was het voor die tijd ook al Biljartcafé Jorissen?

JJ: Ja, we begonnen in de eerste divisie en speelden een jaar later eredivisie. Twee jaar als Buffalo en nu twee jaar SIS Schoonmaak. Mijn opa is 43 jaar geleden in het café begonnen, mijn vader heeft er altijd gewerkt. Hij is er twee jaar uit geweest en zit er nu alweer 20 jaar in met mijn moeder. Mijn pa wordt dit jaar 60 jaar, m’n vader en moeder zijn 40 jaar getrouwd en ze zitten 20 jaar in de zaak.

FB: Dus jullie hebben heel het jaar met de vaste vier spelers gespeeld?

JJ: Ja, dat is vooral tegenwoordig vrij uniek. Alleen in de beker hebben Herman van Daalen en Mike Nijman meegespeeld.

 

FB: Wie heeft de beste partij gespeeld dit jaar, wie de hoogste serie?

JJ: Allebei Jean van Erp, 15 beurten over 40 punten en een serie van 16.

FB: Wie schat je in als grootste concurrent van de vier teams in de play-offs?

JJ: Ik denk zelf L&B, dat is op papier de zwaarste tegenstander. Maar als je een ploeg maar twee keer treft, is alles moeilijk.

FB: Schuif je volgend seizoen een positie op met zo veel overwinningen?

JJ: Dat zou misschien kunnen, maar het is nu nog niet aan de orde. Alleen de titel telt.

FB: De Haagse supporters zijn er klaar voor.

JJ: Dat mag je wel zeggen. We gaan eerst met een bus van Den Haag naar Hoeven, mannetje of 25 en die dag rijdt er ook nog een bus vanuit Brabant naar Hoeven. Zaterdag wordt het volle bak bij ons in Den Haag, ook weer met een bus uit Brabant.

Heel veel succes Jeffrey, met jullie team

,,Dank je wel, we gaan ons best doen.’’

(Tekst Frits Bakker)

Foto: Jeffrey Jorissen (Ton Smilde)

 

 

 

Buffalo League Driebanden
Volg ons online