Spektakel in Tilburg bij herstart DKM Tools League

SIS Schoonmaak loopt eerste averij op in Eredivisie Driebanden; aantal internationale wereldtoppers onderuit; Jean van Erp excelleert

30 januari 2022

TILBURG/ZUNDERT - De Nederlandse eredivisie was op een zonnige en winterse zondag niet het podium waarop de wereldtop zijn klasse kon demonstreren. De nieuwe start van de competitie driebanden werd een deceptie voor een vijftal spelers van naam en faam: Dick Jaspers, Eddy Merckx, Tayfun Tasdemir, Roland Forthomme en Therese Klompenhouwer werden alle vijf verslagen in hun partijen, de teams waarin zij uitkomen, maakten onverwachte misstappen. De riante koploper SIS Schoonmaak (met Jaspers en Merckx) verspeelde een eerste matchpunt, de Tilburgers van Cues & Darts zorgden voor een kleine sensatie met een 4-4 score. De uitblinker van de dag was Jean van Erp (serie 18, 40 in 11 beurten), Tayfun Tasdemir debuteerde met verlies tegen Jeffrey Jorissen, Dick Jaspers werd verslagen door Pierre Soumagne en Eddy Merckx door Jef Philipoom.

 

 

De wonderen waren de wereld niet uit op deze zondag van de twaalfde speeldag, waarop eindelijk weer supporters waren toegestaan en de topper Cues & Darts tegen SIS Schoonmaak voor een lekkere, volle zaal werd gespeeld. Dat kon het Tilburgse thuisteam in het slot inspireren tot een onverwachte apotheose.

Dick Jaspers startte tegen de Fransman Pierre Soumagne met 12 (12-0), maar hoe anders liep het verloop, waarin Jaspers eerst nog uitliep naar 21-9. Het tweede part werd een totale ommekeer: de Fransman kwam terug in de partij, kwam voor het eerst gelijk op 33-33, sloeg de kloof met een serie van vijf, waarna hij tot vreugde van de thuisfans kon finishen op 40-34 in 21 beurten.

Het was de bekroning voor Cues & Darts, want net daarvoor had Jef Philipoom een andere wereldspeler, Eddy Merckx verslagen. De kleine Belg startte met zeven, maar werd overtroffen door Philipoom met een serie van 12 in de tweede beurt. Merckx nam nog een voorsprong op 25-23, het laatste part was voor Philipoom met 32-30, 36-39 en tenslotte 36-40 in 18.

Dat bracht de score in de wedstrijd gelijk, nadat Jean van Erp in een briljante partij had gewonnen van Wesley de Jaeger met 40-10 in 11. De Brabander demarreerde met een serie van 18 in de derde beurt en bleef op hoog niveau scoren. ,,Ik zat in mijn ritme en had de 19e niet mogen missen'', gaf de Brabander later als commentaar. ,,De bal lag wel scherp in de hoek, maar ik speelde net ietsje tekort. Ik ben er wel blij mee dat ik na die serie goed kon blijven spelen, vaak zie je dat je dan wat terugvalt.''

Raimond Burgman won voor de pauze van Huub Wilkowski met 40-27 in 22 beurten, zodat SIS Schoonmaak een 4-0 voorsprong nam en de verwachting was dat de kopmannen het verder zouden afmaken. Dat pakte even anders uit in het Tilburgse biljartbolwerk.

Carl Verhoeven, de teambaas van SIS, bekende later: ,,Ik hoor mensen roepen dat wij wel even met grote overmacht kampioen zullen worden. Maar we weten nu dat we niets mogen onderschatten. Het bleek nu weer dat iedereen graag wil winnen van Jaspers en Merckx. En het was nog verdiend ook, want Philipoom en Soumagne waren na de pauze sterker. We gaan het dus niet zo maar doen, want vergeet niet dat er aan het eind van de competitie ook nog play-offs komen. Daarin is niets zeker. We zullen echt nog moeten strijden voor dat kampioenschap.''

SIS Schoonmaak blijft koploper met 19 punten uit 10 wedstrijden voor Cues & Darts met 17 uit 12 en STZ Zundert met 14 uit 12. De Brabanders raakten het zicht op de top-twee posities even kwijt door het verlies in de thuiswedstrijd tegen Dallinga met 6-2. Het Sluiskilse team schitterde met Jean Paul de Bruijn in de wedstrijd tegen Roland Forthomme, die een zwakke tweede helft van de partij speelde. De Zeeuw won met grote voorsprong: 40-20 in 26 beurten na een pauzestand van 20-17 in 15. Peter De Backer was van de twee kopmannen bij Dallinga sterker dan Francis Forton na een bliksemstart met 14-0, 24-6 rond de pauze en uiteindelijk 40-28 in 28. Steven van Acker won van Rik van Beers (40-21 in 29), Berry Dallinga was de enige verliezer bij de Zeeuwen: 40-37 in 34 tegen Danny Geysen.

A1/DPC en Bousema handhaven zich in de top vijf door overwinningen tegen DKM Tools en voor Bousema een gelijkspel tegen Aartsbouw, dat zijn tweede punt van de competitie behaalde. Martin Horn won voor Bousema van Dirk Weeremans met 40-24 in 24 beurten. Johan Loncelle won de Belgische partij tegen Ronny Brants met 40-33 in 34, de Duitse clash tussen Rudolph en Galla leverde winst op voor Rudolph met 40-34 in 34. Ludo Kools, de Nederlandse Master, was baas over Anno de Kleine met 40-29 in 34.

Joey de Kok was de enige winnaar in het team van DKM Tools in de thuiswedstrijd tegen A1/DPC. De eindsprint was enerverend: De Kok bleef Jelle Pijl 1 punt voor: 40-39 in 39. Dave Christiani versloeg Ronald Uijtdewillegen met 40-21 in 29. Ronny Lindemann won in 33 beurten, Kay de Zwart speelde een voortreffelijke partij tegen Eddy Willems, die mijlenver achter bleef: 40-7 in 19.

Het wonderlijke toeval voor Dekker Keukens was, dat de nieuwe aanwinst Tayfun Tasdemir verloor van Jeffrey Jorissen (40-37 in 26) en dat de winst voor Dekker tegen J&F Auto's tot stand kwam door winst van de drie overige spelers. Gerwin Valentijn behoorde tot de beste spelers van deze speelronde met een overwinning op Therese Klompenhouwer (40-24 in 16 beurten). Gerwin vertelde later: Therese had een mooie start met 17-10 in 8.'' Daarna kwamen de counters van Valentijn, eerst met 10 en aan het slot met 12 naar de finish. Ad Koorevaar was twee keer zo sterk als Barry van Beers met 40-20 in 18, Henk Blauwblomme versloeg Herman van Daalen met dezelfde score in 28.

Het team van Eekhoorn speelde niet, omdat de thuiswedstrijd van 't Hartje werd afgelast door Corona-gevallen. Voor Team Eekhoorn was er wel uitstekend nieuws: de vier spelrs Peter Ceulemans, Frans van Kuyk, Kurt Ceulemans en Jerry Hermans verlengden hun contract met het team met drie jaar.

 

 

Tekst: Frits Bakker
Archieffoto Jean van Erp World Cup Veghel: Ton Smilde
Team Eekhoorn: via Frits Bakker/Kozoom

 

Kozoom League Driebanden Erp, Jean van
Volg ons online