Spanning tot de laatste dag in Buffalo League

Prachtige ontknoping in eredivisie driebanden: SIS Schoonmaak en HCR Prinsen verliezen op de voorlaatste competitiedag, Hagenaars blijven één punt voor. Team Eekhoorn is de grootste kanshebber op de derde plaats in de play-offs, maar slotdag belooft nog veel spanning.

05 mei 2018

OOSTERHOUT/DEN HAAG - De vrolijke lach van de winnaars was tot ver buiten de zaal te horen, nadat Team Eekhoorn aan het eind van de zaterdagmiddag een huzarenstukje had bekroond met winst op HCR Prinsen: 6-2. Het slotakkoord kwam van Jerry Hermans, maar eerder in de wedstrijd was Kurt Ceulemans de held van de camping. De Belgische gelegenheidskopman van het Oosterhoutse team, bij afwezigheid van Frans van Kuyk, versloeg in een one-man-show Dick Jaspers met 40-16 in 14 beurten. ,,Ik heb respect voor alle wereldtoppers, maar deze overwinning kon niet op een beter moment komen'', zei de stuntman Ceulemans, die ondanks hectische weken in de voorbereiding op de World Cup in Blankenberge goud waard is voor zijn team.

 

 

De top van de ranglijst in de Buffalo league is wonder bij wonder op de voorlaatste dag in stand gebleven. SIS Schoonmaak, de koploper, verloor de thuiswedstrijd tegen L&B Ledermode met 6-2, maar door de winst van Team Eekhoorn op HCR Prinsen, blijft de voorsprong van de Hagenaars één punt met nog één wedstrijd te spelen. Het ziet er ondanks het Haagse verlies nu zelfs naar uit dat SIS als nummer één gaat eindigen, omdat de laatste wedstrijd morgen tegen het gedegradeerde MCR in theorie een overwinning moet opleveren. En als het loopt zoals verwacht, dan zal HCR Prinsen in de nacompetitie met de nummer drie moeten duelleren om een plaats in de finale.

Wie wordt die nummer drie? Dat is na de voorlaatste ronde nog altijd een open vraag. Team Eekhoorn deed geweldige zaken en gaat als grootste kanshebber de laatste dag in. De Oosterhouters spelen uit tegen DPC van Danny Molier. ,,We weten nog niet of die wedstrijd doorgaat, want het schijnt dat vandaag de zaal gesloten is'', zei Kurt Ceulemans in de nabeschouwing van de wedstrijd. ,,Maar we zien het wel, want er is beloofd dat de zaak van Molier tot de laatste competitiedag open zou zijn. Als we morgen voor een gesloten deur komen, dan winnen we reglementair met 8-0 en zijn wij de derde op de ranglijst. Het zal niet zo zijn dat we daar heel erg wakker van liggen. Team Eekhoorn is een fantastisch team, zoals je ze niet veel tegenkomt op dit niveau. Je hoort overal maar zeggen: het is nog niet zeker of die wel overkomt vanuit een ver land, of die wel mee kan spelen, we weten nog niet met wie we in de volgende wedstrijd spelen. Bij ons is dat allemaal niet aan de orde. Wij spelen op zijn sterkst met een hecht team, met vrienden onder elkaar. Vandaag was Frans (van Kuyk) er niet, maar met Jack Wijnen als invaller voelen wij ons net zo sterk.''

Vanavond vroeg naar bed voor de belangrijke wedstrijd van zondag, Kurt? ,,Ik vrees van niet'', weet Kurt Ceulemans al een monter antwoord. ,,We hebben een barbecue met zijn allen, omdat het onze laatste thuiswedstrijd is. Dat wordt dus laat en dronken. We struikelen vanavond samen, als vrienden naar buiten. En morgen zullen we er weer staan.''

Het rijtje kanshebbers voor de derde plaats is na de zaterdagsessie teruggebracht naar twee. Team Eekhoorn heeft de beste papieren, L&B Ledermode heeft nog kans met één punt achterstand en een beter partijgemiddelde. Het Hoevense team speelt op de laatste dag thuis tegen Bousema Lochem. Met de uitwinst in Den Haag tegen SIS leverde L&B een puike prestatie. Voor de pauze won Jeffrey Jorissen weliswaar van John Tijssens (40-35 in 23), maar trok Dave Christiani de stand gelijk door winst op Jean van Erp met 40-20 in 23. De beslissing moest na de pauze vallen, maar al snel bleken Eddy Merckx en Adnan Yüksel door een betere start op weg naar winst tegen Glenn Hofman en Raimond Burgman. Merckx maakte het karwei soeverein af tegen Hofman met 40-20 in 20, Yüksel voelde nog even de adem van Burgman, maar finishte met 40-34 in 20.

HCR Prinsen rolde een half uurtje later van de pijnbank op de camping in Oosterhout. Daar stond de stand in de pauze ook gelijk door winst van Kenny Miatton op Jelle Pijl (40-22 in 22) en Eddy Leppens op Jack Wijnen (40-21 in 22). De magnifieke overwinning van Kurt Ceulemans op Jaspers, onder meer door series van 9 en 8, zette Eekhoorn op de drempel naar een sensationele winst. Kurt analyseerde later: ,,Ik stond met 31-16 voor en kon gelukkig met acht op één puntje van de eindstreep komen. En Dick kon niet meer antwoorden. Ik vond eerlijk gezegd ook dat hij niet zo goed speelde.''

Alle ogen waren vervolgens gericht op de partij tussen Jerry Hermans en Raymund Swertz, die een moeizaam verloop had met veel verdediging en moeilijke posities. Hermans sloeg in de slotfase de kloof en won met 40-34 in 47 beurten. Morgen, in de laatste wedstrijd, is Frans van Kuyk weer kopman van het team.

De andere teams die nog kans hadden op de derde plaats haakten op de voorlaatste dag af. STZ Zundert en Dallinga.com speelden gelijk door winst van Caudron en Groot en gelijke spelen van Peter Ceulemans tegen Jean Paul de Bruijn (40-40 in 27) en Barry van Beers tegen Steven van Acker (40-40 in 35). DPC geraakte niet voorbij Bousema Lochem (4-4) ondanks een uitstekende Birol Uymaz, die Murat Naci Coklu versloeg met 40-37 in 18.

A1 Biljarts verloor in eigen arena van 't Hartje/Van Wanrooy, De Veemarkt is ondanks een 6-2 overwinning op MCR gedegradeerd.

De stand met nog 1 ronde te gaan:
1 SIS Schoonmaak 33 punten
2 HCR Prinsen 32
3 Team Eekhoorn 25
4 L&B Ledermode 24
5 DPC 22
6 Dallinga.com 22
7 STZ Zundert 21
8 A1 Biljarts 20
9 Bousema Lochem 18
10 't Hartje/Van Wanrooy 18
11 De Veemarkt 14
12 MCR 3.

De wedstrijden voor morgen, zondag:

HCR Prinsen-Zundert
Hartje/Van Wanrooy-De Veemarkt
MCR-SIS Schoonmaak
L&B Ledermode-Bousema Lochem
DPC-Team Eekhoorn
Dallinga.com-A1 Biljarts.

Tekst: Frits Bakker
Foto Kurt Ceulemans ©Stefan Osnabrug

Buffalo League Driebanden
Volg ons online