Spanning en emotie tijdens kwartfinales Jumbo NK Pool

Op de eerste dag van het Jumbo NK Pool in De Pas in Heesch, live op Ziggo Sport, maakten de favorieten de verwachtingen waar en konden de toeschouwers genieten van zeer spannende wedstrijden van hoog niveau, vol van spanning en emotie.

21 januari 2023

HEESCH - Bij de kwartfinales van het koningsnummer 9-ball speelde regerend Nederlands Kampioen Marc Bijsterbosch tegen aanstormend talent Yannick Pongers, die brutaal een 3-0 voorsprong nam. Zo snel als die op het bord was gekomen had Bijsterbosch het ook weer gerepareerd: 3-3. En vanaf dat moment was het stuivertje wisselen met veel ‘break en runs’ waarbij de speler na de afstoot de tafel in één keer leegschiet. Het niveau was zeer hoog en het was wachten wie de eerste fout zou maken. Die kwam pas bij 8-8. Yannick stootte af voor het beslissende rack, maakte een misser op de eerste bal en Marc Bijsterbosch pakte alsnog de winst met 9-8.

 

 

Op hetzelfde moment speelde broer Quinten Pongers tegen generatiegenoot en rivaal Jan van Lierop. Ook hun wedstrijd liep naar 8-8 met een beslissend rack tot gevolg. Van Lierop, die tot dan toe de hele wedstrijd op voorsprong had gestaan, speelde op ongelukkige wijze de speelbal van tafel. Quinten speelde alle ballen weg maar moest zich meermalen herpakken om de laatste, beslissende 9-ball te potten. Met nog enkele seconden op de shot klok, haalde hij de trekker over om vervolgens een enorme uitbarsting van emotie te laten horen. Het publiek was zo de grote winnaar met tweemaal een wedstrijd die in 9-8 eindigde.

 

 

Vervolgens stond nog de op voorhand meest in het oog springende wedstrijd op het programma, die tussen Niels Feijen en Nick van de berg, de twee meest succesvolle spelers van de afgelopen decennia. Het werd een echt gevecht, waarbij de ervaring zichtbaar was en beide spelers zich voortdurend bewust waren van de kwaliteiten van de ander. Nadat Nick op 5-5 gekomen was, stootte hij door naar 7-5 en leek een verrassing in de maak. Maar Feijen kwam winnen uit een safety battle en maakte daarna geen fout meer: 9-7. Het was een prachtig schouwspel.

 
 

Eerder op de dag was het NK begonnen met de kwartfinales in het 8-ball. De twee meest ervaren spelers, Niels Feijen en Nick van den Berg kwamen allebei op achterstand, Niels 0-2 tegen Tim Jonkman en Nick 0-3 tegen Joey Haegmans, maar beiden lieten hun klasse zien, schakelden een tandje bij en wonnen vervolgens met 8-3. Ook in de andere kwartfinales won de meest ervaren speler en zo schaarden Ivo Aarts en Tim de Ruyter en zich bij de laatste vier.

 
 

Zaterdag worden de halve finales gespeeld. Niels Feijen neemt het op tegen Ivo Aarts en Nick van de Berg speelt tegen Tim de Ruyter. De door velen gedroomde finale tussen Feijen en van den Berg is nog steeds mogelijk, al zullen hun jongere tegenstanders er alles aan doen om hen naar de kroon te steken. Rond 16:00 uur is de ontknoping.

 


 

Livescores Cuescore 8-ball
Livescores Cuescore 9-ball
Infopagina Jumbo NK Pool

 

Tekst: KNBB Sectie Pool
Foto’s: Ton Smilde

Jumbo NK Poolbiljart
Volg ons online