Sombere dag: vijf Nederlanders uit de World Cup

Barry van Beers, Raimond Burgman, Therese Klompenhouwer, Jean Paul de Bruijn en Glenn Hofman halen laatste kwalificatiedag niet: alle vijf uitgeschakeld. Dick Jaspers, vanaf vrijdag in het hoofdtoernooi van de World Cup in La Baule, moet de eer van zijn land hoog houden.

24 oktober 2018

LA BAULE – De Nederlandse delegatie van vijf spelers beleefde een sombere dag in de World Cup van La Baule. Ze werden alle vijf uitgeschakeld en konden zich niet plaatsen voor de laatste kwalificatiedag van het toernooi. Dick Jaspers is vanaf vrijdag de enige Oranje speler die in het hoofdtoernooi van start gaat. Raimond Burgman, Therese Klompenhouwer, Jean Paul de Bruijn, Glenn Hofman en Barry van Beers verdwenen langs de achterdeur uit het toernooi. Dat is een nieuwe teleurstelling in de World Cup cyclus, waarop voor Nederland in het spoor van de wereldkampioen Dick Jaspers geen zegen rust.

Twee Deense snelstarters in de World Cup van La Baule verdwaalden in een doodlopende straat. Dion Nelin lanceerde zichzelf met een superstart van 30 in 10 beurten, maar liep zich hopeloos vast in zijn tweede optreden. Thomas Andersen was briljant en onstuitbaar in zijn eerste partij, maar onherkenbaar zwak in het volgende bedrijf. Dustin Jäschke sprintte de arme Andersen nog voorbij, Dion Nelin kon ternauwernood ontsnappen aan de uitschakeling.

Dion Nelin liep de toch niet misselijke Nederlander Barry van Beers onder de voet in de vroegste sessie van de dag. De Deen sprintte met serie van zes en acht naar 20-1 in vier beurten en finishte in tien met 30-7. De Nederlander herstelde zich met een sterke winst op David Pennör (30-16 in 12), zodat Nelin toch nog onder druk stond. De Zweed, zelf al bijna uitgeschakeld, nam een voorsprong van 20-11 in 15 beurten! Dion Nelin zat op een dood spoor, maar vond op het eind van de partij de uitgang: hij ontsnapte met een score van 30-29 in 30, Pennör maakte nog gelijk van acquit. Het eindtotaal van Nelin: 1.500, Van Beers eindigde met 1.681, maar kwam één matchpunt te kort.

Thomas Andersen, de andere Deen, had in zijn eerste partij tegen de Belg Ronny Brants ook een wervelende start met 30-23 in 12, voor beiden een voortreffelijk gemiddelde (2.500/1.917). Dustin Jäschke, de derde speler in de groep, versloeg eerst Brants (30-25 in 25) en nam Andersen in de beslissende wedstrijd in een wurggreep. Het werd 21-9 voor de Duitser in tien beurten en uiteindelijk 30-17 in 16. De Deense turbo viel na de bliksemstart compleet zonder brandstof.

Was het op deze derde dag een feestelijke dag voor de Fransen? Jawel voor Gwendal Maréchal, die eerst Therese Klompenhouwer versloeg met 30-17 in 23 en daarna de Egyptenaar Regay Henry met  30-15 in 16. De Nederlandse, met de reputatie van beste vrouw ter wereld, liep tegen de 59-jarige Afrikaanse globetrotter een deukje op. De wereldkampioene kon in een tergend trage slotfase maar net gelijkspelen: 30-30 in 39 beurten. Maar niet voor de drie andere Franse thuisspelers. Jérôme Barbeillon werd uitgeschakeld door één van de Vietnamese Nguyens, Adrien Tachoire ging uit het toernooi door Juan David Zapata) en Jean Reverchon werd afgevoerd door Martin Horn.

Was het een glorieuze dag voor de Spanjaarden? Jawel voor Juan David Zapata met een mooie winst op Emam (30-9 in 12) en 1.621 als eindgemiddelde. Jawel voor Antonio Montes met mooie winstpartijen op Glenn Hofman en Kostas Kokkoris en 1.818 als gemiddelde de beste van de zestien spelers op deze derde dag. Maar niet voor José-Maria Mas, op dinsdag nog de beste van de hele kwalificatiedag, nu laatste in zijn poule achter Arnim Kahofer en Hugo Patino.

En de Nederlanders, met vijf aan de start op de derde dag, hoe kwamen zij uit de strijd? Het moet gezegd: het World Cup trauma duurt voort in de rangen van oranje spelers, want niet één van de vijf spelers haalde zelfs ook maar de laatste kwalificatiedag. Dick Jaspers zal ook nu weer de eer moeten redden voor zijn land, want de vijf toch redelijk bekende spelers vlogen uit het toernooi. Raimond Burgman en Barry van Beers herstelden zich wel met twee goede partijen in het tweede part, maar werden na een povere start respectievelijk uitgeschakeld door Yusuke Mori en Dion Nelin. Therese Klompenhouwer moest met een zwakke 0.759, nog in de schaduw van Regay Henri, terug naar huis keren. Glenn Hofman, haast onverslaanbaar in zijn eigen Nederland, bleef ver onder de verwachtingen: 0 punten, 0.837 gemiddeld, ondermaats voor een speler met zijn kwaliteiten. Jean Paul de Bruijn, al lang niet meer verwend door successen op het World Cup podium, kon het na de winnende start tegen Filippos Kasidokostas ook weer niet redden. Murat Tüzül was in de tweede partij veel koeler en slagvaardiger dan De Bruijn, die na een 8-2 voorsprong werd overbluft in de slotfase: 30-22 in 17.   

De Belgen stonden ook met lege handen, want behalve Ronny Brants verdween ook Peter Ceulemans, uitblinker op de eerste twee dagen, uit het toernooi. De Griek Kostas Papakonstantinou demonstreerde zijn vorm, begon met winst op Tsokantas (30-14 in 16) en bezorgde Peter Ceulemans in de avondpartijen een ijskoude douche: 30-12 in 22 beurten.

Het was eigenlijk vooral ook de dag van de Koreanen, die met Jin Pyo Hong, Wan Young Choi, In-Won Kang en Sung Uk Oh naar de volgende dag gaan. Verder ook van twee Turken, Murat Tüzül en Murat Celik, twee Duitsers, Martin Horn en Dustin Jäschke en twee Japanners, Yusuke Mori en Hideaki Kobayashi.

De zestien poulewinnaars:

1 Antonio Montes 4-1.818-9

2 Martin Horn 4-1.666-12

3 Murat Tüzül 4-1.666-8

4 Juan David Zapata 4-1.621-7

5 Kostas Papakonstantinou 4-1.578-7

6 Jin Pyo Hong 4-1.538-8

7 Gwendal Maréchal 4-1.538-7

8 Wan Young Choi 4-1.500-9

9 Yusuke Mori 4-1.463-7

10 Dustin Jäschke 4-1.463-6

11 Hideaki Kobayashi 4-1.304-9

12 Murat Celik 4-1.250-7

13 In-Won Kang 3-1.818-7

14 Dion Nelin 3-1.500-8

15 Sung Uk Oh 3-1.304-7

16 Arnim Kahofer 2-1.239-5.

De poules voor de laatste kwalificatiedag op donderdag:

Poule A: Tasdemir, Celik, In-Won Kang

Poule B: Nelin, Kobayashi, Ngo

Poule C: Oh, Jäschke, Leppens

Poule D: Polychronopoulos, Kahofer, Mori

Poule E: Morales, Cenet, Wan Young Choi

Poule F: Martinez, Hyung Kon Kim, Maréchal

Poule G: Dong-Koong Kang, Hong, Yüksel

Poule H: Papakonstantinou, Nady, Minh Cam Ma

Poule I: Myung-Woo Cho, Capak, Zapata

Poule J: Uymaz, Tüzül, Duong

Poule K: Forthomme, Carlsen, Horn

Poule L: Xuan Cuong Ma, Palazón, Montes.

Tekst: Frits Bakker

Foto Antonio Montes (Kozoom)

 

 

 

 

 

 

 

  

 

   

 

 

 

 

Darts Driebanden Internationaal
Volg ons online