Snookerspel levend onderdeel kunstwerk op ‘Calder Now’

Snooker als kunstwerk in Kunsthal Rotterdam - en op wereldniveau in Crucible Theatre Sheffield.

 

20 april 2022

In de Kunsthal Rotterdam staat een snookertafel als kunstwerk in de expositie 'Calder Now'.

Calder Now is een zinnenprikkelende tentoonstelling over de invloed van Alexander Calder op de hedendaagse kunst. De Amerikaanse kunstenaar Alexander Calder (1898-1976) is een van de grootste vernieuwers uit de moderne kunst en een pionier van de kinetische kunst. Je ziet wonderlijke installaties die de zwaartekracht tarten, sculpturen die leiden tot verbluffende optische ervaringen en werken die alle zintuigen aanspreken. Naast twintig sculpturen van de moderne meester ontdek je installaties, performances en sculpturen van tien internationale, hedendaagse kunstenaars. De tentoonstelling laat zien hoe Calders innovatieve geest een inspiratiebron is voor vele generaties kunstenaars na hem.

 

 

De KNBB is door de Kunsthal benaderd met de vraag om in het weekend van 23 en 24 april op de snookertafel twee mensen tegen elkaar een aantal frames te laten spelen in officieel tenue (wit overhemd, zwarte pantalon, zwarte schoenen, zwarte strik en zwart vestje) om 12:00, 13:00 en 15:00 uur. Tevens heeft de KNBB twee kleine snookertafels geplaatst vanuit het SmartCue project waar bezoekers gedurende het gehele weekend van 23 en 24 april zelf snooker kunnen spelen en uitleg over het snookerspel gegeven wordt.

Een oproep om spelers en scheidsrechters leverde een ongekend aantal reacties op. Eén van de reacties betrof ras-Rotterdammer Raymon Fabrie, één van de meest talentrijke snookeraars die Nederland ooit heeft gekend. Hij zal beide dagen aan tafel spelen als onderdeel van het kunstwerk. Met zijn stoere uitstraling en tattoos biedt hij een prachtig contrast aan het statige geheel, de luxueuze setting en de formele kledij.

De tentoonstelling in Kunsthal valt samen met het prestigieuze Wereldkampioenschap Snooker, dat op dit moment voor volle tribunes wordt gespeeld in het Crucible Theatre in Sheffield. Dit betreft het jaarlijkse hoogtepunt van het snookerseizoen, met een hoofdprijs van £500,000 voor de winnaar en een totale prijzenpot van £2,395,000. Live uitzendingen van dit grootse spektakel zijn t/m 2 mei dagelijks te zien op Eurosport.

 

 

Meer info over Calder Now:

Plan je bezoek aan Calder Now:
https://www.kunsthal.nl/nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/caldernow/

Calder Now aankondiging op E-Flux:
https://www.e-flux.com/announcements/435838/calder-now/

“Alexander Calder verheft snooker tot kunst”, artikel op De Tijd (België):
https://www.tijd.be/cultuur/expo/alexander-calder-verheft-snooker-tot-kunst/10348704.html

Wikipedia Kunsthal Rotterdam:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kunsthal_Rotterdam

 

Meer info over WK Snooker:

Alles over het WK Snooker 2022 (Eurosport):
https://www.eurosport.com/snooker/world-championship/

Wikipedia WK Snooker:
https://en.wikipedia.org/wiki/World_Snooker_Championship

 

 

Tekst: KNBB/Kunsthal Rotterdam
Foto expositie: Kunsthal Rotterdam
Archieffoto snooker: Corné Kuijpers
Archieffoto deelnemers WK Snooker Crucible: ©Karin Tjabring

Evenementen Initiatieven
Volg ons online