Snookerij 0 wint nationale bekerfinale

Westend Zaandam in eindstrijd met 5-3 verslagen

19 december 2016

Het Leidse Snookerij 0 heeft met Rogier van der Kamp, Xander van Rossem en Wim Monfils in de gelederen op zondag 12 juni de KNBB Nationale Bekerfinale snooker gewonnen. In de finale bij De Loods in Maassluis won het Leidse trio met 5-3 van Westend Zaandam, de nummer drie uit de eredivisie, die in de slotmatch optrad met Sebastiaan Kan, Jimmy Cai en Eddy de Boer.

Traditiegetrouw stond het bekertoernooi bol van de verrassingen. Zo werd eredivisiekampioen Amigio/Inpower, nota bene met De Loods als thuishaven, weken geleden al uitgeschakeld in de voorfase door een andere eredivisieformatie, Sportcentrum Utrecht. Pierre de Jonge Casino uit Breda, ook uitkomend op het hoogste niveau, legde in dat stadium het loodje tegen eerstedivisiekampioen Vlaardingen.

Uiteindelijk plaatsten zestien ploegen zich voor de finaledag, met enkele spectaculaire uitslagen in de achtste finales. Zo stuntte het Bossche Back in the Pack, dat na een seizoen meteen weer degradeerde uit de eredivisie, door met liefst 5-0 te winnen van het Amsterdamse Final Touch. In de kwartfinale zouden Back in the Pack ook nog eens met 5-1 te sterk blijken voor Sloten 1, dat in de eerste ronde met 5-4 had gewonnen van De Dieze 2 uit Den Bosch.

De loting zorgde in de eerste ronde voor een clash tussen de twee Leidse eredivisieteams Snookerij en Snookerij 0, respectievelijk zevende en zesde gefinisht in de eredivisie. Met 5-4 trok Snookerij 0 aan het langste eind en won vervolgens ook met 5-3 van Sportcentrum Utrecht, dat zonder Roy Stolk aan de bekerfinale was begonnen, maar wel met 5-2 van De Biljartmakers had gewonnen.

Thuisploeg De Loods 1 haalde het met 5-2 van Cue Palace Almelo, maar moest in de kwartfinale het hoofd buigen voor Westend Zaandam, dat eerder met 5-2 HVTC Ozebi te machtig was geweest.

Vlaardingen raakte 1-4 achter tegen Snookerpalace Putte, maar met een sterke eindsprint werd het nog 5-4 voor de Zuid-Hollanders, die daarna met 5-0 over Snooker Society Doetinchem heen walsten.

In de halve finale beet Vlaardingen echter met 4-5 in het stof tegen Snookerij 0, terwijl Westend Zaandam met 5-0 een einde maakte aan de opmars van Back in the Pack.

Snookerij 0 won de eerste sessie van de finale tegen Westend met 2-1: Rogier van der Kamp versloeg Sebastiaan Kan, Xander van Rossem klopte Eddy de Boer. Jimmy Cai pakte een punt voor de Zaandammers door Wim Monfils te vloeren. Daarna won ook Kan van Monfils, maar Van Rossem haalde het van Cai en Van der Kamp van De Boer.

Met een 4-2-voorsprong begon Snookerij 0 dus aan de slotsessie. Kan won nog wel van Van Rossem, maar toen Monfils zijn partij won van De Boer, was de buit binnen voor Snookerij 0.