SIS Schoonmaak waakt voor euforie

Weliswaar straatlengte voor na een (voor SIS) dubbel weekend DKM Tools League, maar door playoffs is het kampioenschap allerminst zeker

07 maart 2022

TILBURG/LOCHEM - Het hart van Carl Verhoeven gaat met de week sneller kloppen, nu zijn topteam van SIS Schoonmaak wekelijks dichter bij de titel komt in de eredivisie driebanden. Het viertal van de Brabantse schoonmaker liep in de driedaagse van dit weekend weer geen averij op en won zowel twee competitiewedstrijden als een bekerwedstrijd. Dick Jaspers, de wereldkampioen, speelde in één wedstrijd voor de competitie mee, Eddy Merckx, de andere wereldtopper, kon zelfs door een Corona stop helemaal niet spelen, maar het belette de SIS boys totaal niet om de zegetocht verder te continueren. De voorsprong op de belangrijkste concurrenten, Cues&Darts en Bousema Lochem is nu 9 punten.

De koploper kan dus eigenlijk niets meer gebeuren toch, Carl Verhoeven? Het kampioenschap is toch een kwestie van tijd voor dit haast onverslaanbare team, dat in vijftien wedstrijden tot nu toe één puntje liet liggen? Ho, ho, pleegt de teambaas dan tegen te sputteren. Want dat SIS Schoonmaak bovenaan gaat eindigen na 22 wedstrijden is wel zeker, maar daarna volgen de play-offs nog in de strijd om het echte kampioenschap.

 

 

En stel je voor. Cues&Darts en Bousema Lochem zijn nu de teams voor de topdrie, weliswaar met 9 punten achterstand. En met Team Eekhoorn op de loer. En in de play-offs wordt eerst tussen de nummers 2 en 3 gespeeld en de winnaar van die wedstrijd speelt tegen de koploper van de eredivisie, dus dat wordt vrijwel zeker tegen SIS Schoonmaak. In die barrage is het erop of eronder. En stel voor dat Cues&Darts dan met Robinson Morales en Ruben Legazpi, op zijn allersterkst dus zou spelen? En dat Bousema Lochem in die barrage speelt met Martin Horn en Murat Naci Coklu? Dus hoe zeker van het kampioenschap is de torenhoge favoriet? Het is maar om even vooruit te kijken en Carl, de teambaas, nog niet in al te mooie dromen te laten verzinken.

Het SIS team won dit weekend in een wisselende line-up van STZ Zundert met 8-0 en van Aartsbouw, de nummer laatst, met 6-2. Dick Jaspers was zaterdag de beste winnaar voor het team tegen Zundert met een zege op Nikos Polychronopoulos (40-17 in 15 beurten, 2.666 gemiddeld), een beste tweede was Martien van der Poel, de man in vorm, die Rik van Beers versloeg met 40-20 in 17 (2.352 gemiddeld, hoogste serie van 14). Zondag werd gewonnen van Aartsbouw met 6-2 met Jean van Erp, die als enige verloor van Dirk Weeremans (40-23 in 26), Raimond Burgman (winst tegen Ronny Brants, 40-24 in 26), Martien van der Spoel (winst tegen Christian Rudolph, 40-36 in 31) en Raymund Swertz, die Master Ludo Kools versloeg met 40-18 in 26.

 

 

Wat konden de twee belangrijkste rivalen daar tegenover stellen?

Cues&Darts reisde naar 't Hartje van Oosterhout en won met 6-2. De Colombiaanse Spanjaard Robinson Morales, die voor belangrijke wedstrijden overkomt, speelde dit weekend in Spanje en schitterde daar met een wereldpartij van 40 in 10 beurten. Jef Philipoom was zijn vervanger: de Belg verloor de enige wedstrijd voor zijn team van Ismail Yasin met 40-29 in 31. Jack van Peer (winst in 31 beurten), Wesley de Jaeger en Huub Wilkowski (winst in 24 beurten) brachten de maximale overwinning over de eindstreep, Wesley de Jaeger was de beste man van de dag.

 

 

Deze Belgische speler uit Zandhoven, die een volledige baan heeft als supervisor bij ExxonMobil, dankt zijn topvorm aan de matchtafel die hij sinds kort thuis heeft. ,,Ik heb het druk op mijn werk, maar ik probeer de trainingen tussen mijn baan door te plannen. Dat gaat me voortreffelijk af, gezien het niveau dat ik nu haal. Ik heb vertrouwen en de juiste mindset.'' Zijn partij van zondag, tegen Harrie van de Ven, was een bijzondere: Wesley de Jaeger sloeg de kloof met twee series op rij: van 12 en 11. Wesley: ,,Ik heb één keer vaker zo'n stunt uitgehaald, tegen Raymond Ceulemans, toen startte ik met twee keer 11.''

Bousema Lochem kon dankzij een betere eindsprint van Martin Horn de volle winst binnenhalen. De Duitser versloeg Dave Christiani met een minimale score: 40-38 in 26. Jelle Pijl, tegen zijn oude club, verraste met winst tegen Johan Loncelle (40-34 in 28), Anno de Kleine was de betere van Kay de Zwart (40-34 in 31) en Frans van Schaik verschalkte zijn tegenstander Addy Wienk met een ruime marge: 40-28 in 29.

Team Eekhoorn won de vierpuntenwedstrijd tegen Dallinga voor een rol in de strijd om de bovenste plaatsen. Het Brabantse team, met Frans van Kuyk als immer gevreesde kopman, zijn twee Ceulemansen en de campingbaas Jerry Hermans, kwam met een zwaarbevochten 6-2 zege terug uit Sluiskil. Dat was vooral te danken aan Frans van Kuyk, die in de wedstrijd van de kopmannen Jean Paul de Bruijn een slechte dag bezorgde: 40-24 in 24. Toen ook Berry Dallinga in de partij van de biljartende cafébazen werd verslonden door Jerry Hermans (40-21 in 34), was het alleen nog aan Kurt Ceulemans om de winst binnen te halen. Hij hield zijn team lang in onzekerheid, maar zegevierde tenslotte met 40-39 tegen Steven van Acker. Voor de Zeeuwen won alleen Peter De Backer van Peter Ceulemans met 40-32 in 25. Door deze overwinning stijgt Team Eekhoorn naar de 4e plaats, Dallinga zakt naar plaats 7.

J&F Auto's, dat tot de kanshebbers voor de kopgroep werd gerekend, is gedwongen tot een sterke eindsprint om uiteindelijk niet tegen degradatie te moeten vechten. Het Haagse team speelde teleurstellend gelijk tegen een medekandidaat voor die onderste plaatsen. DKM Tools hield de Hagenaars op 4-4.

De meest in het oog springende partij was die van Roland Uijtdewillegen tegen Jeffrey Jorissen. De World Cup speler, kopman van J&F Auto's, had een totale offday en werd overklast door de Brabander, die pas van een hartoperatie en twee Corona besmettingen is hersteld en prachtig won met 40-10 in 25 beurten. De Haagse winstpartijen kwamen van Therese Klompenhouwer tegen Joey de Kok, die tot nu toe niet zijn beste jaar heeft. Therese bleef de Zeeuw, onder andere door een serie van 9, ver voor: 40-29 in 38. Barry van Beers versloeg Jack Wijnen met 40-33 in 33. De andere DKM winst kwam van Eddy Willems tegen Herman van Daalen: 40-34 in 30.

STZ Zundert herstelde zich enigszins van het zware verlies tegen SIS en won de thuiswedstrijd tegen Dekker Keukens met 6-2. Nikos Polychronopoulos nam een klinkende revanche voor het verlies tegen Jaspers en versloeg Ad Koorevaar met 40-14 in 15. Roland Forthomme had een lange adem nodig om Gerwin Valentijn achter zich te laten en sloeg de kloof na een 9 van Valentijn: Forthomme antwoordde scherp met 10 en was daarna niet meer te stoppen. Henk Blauwblomme won van Thorsten Krings (40-35 in 30), Francis Forton van Bart Leys (40-19 in 31).

 

Tekst: Frits Bakker
Archieffoto's: Carl Verhoeven ©Ton Smilde, Wesley de Jaeger ©Paul Brekelmans, SIS Schoonmaak ©SIS

 

Kozoom League Driebanden
Volg ons online