SIS Schoonmaak: nu al voorschot op de hoofdprijs

Het sterke team van SIS Schoonmaak heeft nu al een comfortable voorsprong in de Nederlandse eredivisie: de achtervolgers raken elke week verder achterop. De koppositie staat na zeven speelronden al vrijwel vast, de strijd om de play-off posities blijft open.

31 oktober 2021

Het was al verwacht en voorspeld dat in de Nederlandse eredivisie driebanden dit jaar elke vorm van spanning voor de bovenste positie zou ontbreken. Maar dat er zo snel een riante kloof zou zijn tussen de koploper SIS Schoonmaak en het rijtje van concurrenten, heeft de strijd na 7 speelronden al van het meest attractieve gevecht beroofd. De winterkampioen is al bekend, de gedoodverfde kampioen staat nu al bovenaan met een historische voorsprong op de rest in zo'n vroeg stadium. Wat een geluk dat er nog tickets voor de play-offs zijn te vergeven.

De 7e opeenvolgende overwinning van Dick Jaspers, Eddy Merckx en Carl Verhoeven's dreamteam heeft natuurlijk niemand verbaasd. De competitie verloopt zoals vooraf voorzien. De koploper wint zijn wedstrijden in een wisselende samenstelling, de teams voor de langgerekte subtop maken te veel misstappen om nog dreiging te vormen.

Het doet denken aan de tijden van Christal Kelly (Ceulemans, Caudron), Agipi (Caudron, Zanetti, Bury) en het Nederlands/Belgische, maar al snel geflopte team van een Belgische sjacheraar met Jaspers, Caudron, Merckx en De Bruijn. Het verschil met die laatste kampioensploeg is dat Carl Verhoeven niet alleen een prachtig team, maar ook een fantastisch biljartpaleis uit de grond heeft gestampt, waarmee hij jarenlang wil scoren.

De Nederlandse eredivisie, de DKM Tools league, gaat er niet eens gebukt onder, omdat het klasseverschil te groot is. Dat bleek deze zondag ook weer, toen de voorlopige nummer twee naar de SIS arena kwam en met 7-1 werd weggevaagd. Het was dat Kay de Zwart bij een score van 6-0 met een mooie eindsprint tegen Raimond Burgman nog een puntje uit het vuur kon slepen, anders had er weer een maximale 8-0 op het scorebord gestaan.

Dick Jaspers testte zijn (top)vorm dit weekend voor de World Cup, niet alleen in de Grand Prix van Rosmalen, zondag ook nog eens tegen Dave Christiani, die hij met 40-11 in 11 beurten ver het nakijken gaf. Dan waren Eddy Merckx met 40-34 tegen een beste Jelle Pijl en Martien van der Spoel met 40-34 tegen Addy Wienk nog mild.

De koploper haalt woensdag in tegen J&F Auto's, ook een verwachte concurrent, maar nu al naar de onderste regionen afgezakt. Een overwinning tegen de Hagenaars maakt dat SIS dan een voorsprong heeft genomen van tenminste zes punten en meer uit 8 wedstrijden op het rijtje van achtervolgers.

A1 DPC haakte door het 7-1 verlies bij SIS definitief af, Cues&Darts blijft nog het dichtst bij de koploper door de 6-2 overwinning op Zundert met Ruben Legazpi als beste winnaar: de Spanjaard versloeg Roland Forthomme met 40-24 in 17. Sam van Etten was de enige winnaar voor Zundert tegen Wilkowski met 40-27 in 24.

Bousema Lochem, dat ook nog een wedstrijd moet inhalen, liet een puntje liggen bij Team Eekhoorn waar Martin Horn een klasse beter was dan Frans van Kuyk (40-22 in 16) en Peter Ceulemans (40-36 tegen Johan Loncelle) en Jerry Hermans (40-25 tegen Frans van Schaik) na de pauze de balans herstelden.

Hartje van Oosterhout viel door de 4-4 tegen DKM Tools weg in de grijze middenmoot, Dallinga liep tegen een onverwacht verlies aan bij Dekker Keukens, onder meer omdat Jean Paul de Bruijn en Peter De Backer verzaakten tegen Ad Koorevaar en Gerwin Valentijn.

J&F Auto's drukte Aartsbouw nog verder in de kelder van de eredivisie door een 6-2 score. Barry van Beers was de beste winnaar tegen Ronny Brants in 20 beurten (40-20), Herman van Daalen versloeg de tobbende nationale kampioen Ludo Kools met 40-39.

In het spoor van Jaspers waren Martin Horn (winst in 16 beurten) en Ruben Legazpi (in 17) de uitblinkers van deze ronde. Voor de thuisspelende Nederlanders maakten ook Harrie van de Ven, Barry van Beers en Sam van Etten een sterke indruk.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers in grootse vorm

 

 

DKM Tools League Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online