SIS Schoonmaak loopt straatlengte uit op achtervolgers

De tiende speelronde van de eredivisie driebanden, de DKM Tools league, heeft het verschil tussen koploper SIS Schoonmaak en de achtervolgers nog vergroot. De voorsprong is al vijf punten, maar het eind zijn de play-offs beslissend voor het kampioenschap.

27 november 2022

TILBURG/ZUNDERT - Het verschil is nu al veel groter dan de ranglijst laat zien. De regerend kampioen SIS Schoonmaak versloeg zondagmiddag in de eredivisie driebanden de ene nummer twee (Cues&Darts) met de maximale score 8-0. De andere nummer twee (Woonwonder) werd zelf met 8-0 afgedroogd door Zundert en zo is de marge net voor de helft van de competitie al veelzeggend voor het krachtsverschil. Voor de titelkansen is dat evenwel geen enkele garantie: want het kampioenschap wordt veel later betwist in de play-offs.

De suprematie van het SIS team is dus vooral visueel een afspiegeling van de verhoudingen. De concurrentie, zo liet de teambaas van Cues&Darts deze week optekenen, heeft de strategie gericht op het naspel van de competitie en was ook niet zo zeer geïmponeerd door de meedogenloze 0-8 die zondagmiddag op het scorebord stond bij Cues&Darts tegen SIS. De Schoonmakers dreven wel de score hoog op onder andere in de partijen tussen Eddy Merckx en Pierre Soumagne (40-18 in 16), tussen Raimond Burgman en Huub Wilkowski (40-22 in 19) en tussen Martien van der Spoel en Wesley de Jaeger (40-25 in 27).

 

 

Dezelfde monsterscore van 8-0 ontmaskerde een van de andere top drie teams (Woonwonder.com) waar al een paar weken de vlag in top hing. De revelatie tot nu toe maakte zondag het korte uitstapje naar Zundert met een Spaanse kopman (Carlos Crespo) en drie Brabantse steekhouders. Het thuisteam van Den Hoek had het vizier echter op scherp gezet en schoot onverwachte gaten in het bastion van de tegenstander. Roland Forthomme, Francis Forton en Sam van Etten maakten korte metten met Carlos Crespo (40-21 in 20), Erwin Kivits (40-20 in 27) en Harrie van de Ven (40-34 in 29).

Welke gevoelens riepen die scores op bij Carl Verhoeven, de immer ambitieuze teambaas van SIS Schoonmaak? ,,Ik heb kennis genomen van de strategie van onze concurrenten’’, glimlachte hij na de riante zege op Cues&Darts. ,,Ik kan alleen zeggen dat wij er een andere strategie op nahouden. Wij willen het liefst met tien punten voorsprong eindigen, zoals vorig jaar, of misschien zelfs met vijftien punten. Dat proberen we met ons sterkste team, hoewel Jaspers en Sánchez wellicht niet eens spelen. Dus eigenlijk snapte ik niet dat de tegenstander in een thuiswedstrijd tegen de koploper vandaag niet in eens in de sterkste opstelling kwam spelen en nu dus helemaal met lege handen staat.’’

Voor zo ver het de spanning uit de reguliere competitie haalt, is er in elk geval nog de uitsmijter op het einde. Het zijn voorlopig Dekker Keukens/AP Sprundel, Woonwonder/’t Hartje en Cues&Darts die alle drie met 13 punten de posities achter SIS Schoonmaak innemen. Dekker maakte zondag een halve misstap tegen A1 Biljarts (4-4) met winst voor Javier Palazon en Kay de Zwart voor A1 Biljarts en Barry van Beers en Gerwin Valentijn voor Dekker Keukens. De beste winnaar was Kay de Zwart, die Henk Blauwblomme versloeg met 40-30 in 26. Palazon-Christiani werd 40-25 in 33.

Van de middenmoters op de ranglijst deed Team Eekhoorn de beste zaken met 5-3 winst tegen Dallinga. Kurt Ceulemans en Jerry Hermans waren winnaars voor Eekhoorn tegen Berry Dallinga en Koen Saver. Voor de beste partij van die wedstrijd tekende Jean Paul de Bruijn tegen Peter Ceulemans (40-17 in 18). De maximale winst van Eekhoorn werd binnengehaald door Frans van Kuyk, die met een geluksbal als matchwinnaar Peter De Backer op een gelijke score hield (40-40 in 29).

Bousema Lochem had geen beste dag tegen Burgmans Biljarts, want omdat Johan Loncelle op één punt verloor van Eddy Leppens (40-39 in 33), ging de volle winst met Burgmans Biljarts mee. J&F Auto’s moest de nummer laatst, Post Luchtkanalen, een gelijke score toestaan. Dat kwam door de winst van Erwin Hens tegen Therese Klompenhouwer (40-29 in 37) en Wilco van Wijk tegen Joey de Kok (40-35 in 44). Jeffrey Jorissen (40-39) en Glenn Hofmann wonnen voor de Hagenaars van Leslie van Neyen en Marc Celen. Hofman deed dat in 18 beurten.

Tekst: Frits Bakker
Foto Eddy Merckx (Ton Smilde)

 

Kozoom League Driebanden
Volg ons online