Shahzeb Kamal wint NK Six-Reds 2024

Baksh onttroont 4-voudig titelverdediger Kan in halve finale

13 mei 2024

Na een spannende ontknoping in de laatste twee ronden, mag de in Westend Zaandam thuisspelende eredivisionist Shahzeb Kamal zich minimaal een jaar lang Nederlands Kampioen Six-Reds noemen.

Op zondag 12 mei traden de laatste 32 spelers aan voor de finaledag van het NK Six-Reds 2024 in het mooie Westend Zaandam, onder leiding van wedstrijdleiders René Stuten en Hans de Jager.

 

Laatste 32

Sebas Kan, Hugo Van Houten en Ed Geels wisten overtuigend te winnen met 4-0 van respectievelijk Chris Scheele, Robin Berkhout en Thomas Meyer. Finalist NK Open Jasja Kiers moest het met 4-2 afleggen tegen Johan Koops uit Groningen. Eén van de verrassingen van de kwalificatie was Poolspeelster Jolien Schuurman die niet op kon tegen een sterk spelende Shahzeb Kamal. De enige wedstrijd die in een decider werd beslist, was thuisspelend Mike van Voorst tegen regerend Nederlands Kampioen NK Open Leon Alewijnse. In het beslissende frame wist Alewijnse met een aantal sterke pots de partij naar zich toe te trekken. Poolspeler Rienus Gennissen wist Kevin Oei te verrassen met 4-2.

De eerste ronde werd opgesierd door wederom een maximale break van Hugo van Houten, die daarmee de door het bestuur geresette Max bonus en de hoogste break prijs wederom naar zich toetrekt.

 

Laatste 16

In de opvolgende ronde wist Sebas Kan overtuigend met 4-0 te winnen van de regerend Nederlands Kampioen NK Open Leon Alewijnse. Met dezelfde cijfers won Rienus Gennissen van Wellington Lie, en Dennis van der Zee van Berry Franssen, die bij de laatste 32 een 2-0 achterstand wist om te buigen naar een 4-2 winst tegen Leduc.

Het Zaans onderonsje tussen Shahzeb Kamal en Mark Stuten werd door Kamal gewonnen met
4-2, waar Ed geels met een fenomenale laatste clearance 4-1 won van David O’Halloran.  Groningers Johan Koops en Dennis Krottje moesten het afleggen tegen Hugo van Houten en Ameer Baksh, terwijl Kendrew Oei 4-2 won van thuisspeler Henk van der Pluijm die bij de laatste 32 van achterstand terugkwam en won van Michel de Sain.

 

Kwartfinale

Rienus Gennissen wist voor spektakel te zorgen door favoriet en runner-up van vorig jaar Dennis van der Zee uit te schakelen in een beslissend frame. De Westend clash Shahzeb Kamal tegen Ed Geels werd met 4-1 door Kamal gewonnen.

Ameer Baksh en Kendrew Oei wisten elkaar tot het uiterste te drijven en Baksh had een decider nodig om zijn plek in de halve finale af te dwingen.
De op papier finalewaardige partij tussen Sebas Kan en Hugo van Houten werd een tactisch duel. Sebas Kan was degene die na een spannende partij met 4-2 als winnaar naar de halve finale ging.

 

Halve Finale

Sebas Kan had niet veel tijd nodig om 2-0 voor te komen. Na een gemiste bruine bal voor een clearance om 3-0 voor te komen, sloeg Baksh toe. Hij wist de wedstrijd om te draaien en won verdiend de partij met 4-2.

Shahzeb won overtuigender van Gennissen met 4-1, die het grootste deel van zijn kruit verschoten leek te hebben tegen Van der Zee in de kwartfinale. Echter een zeer mooie prestatie van Gennissen, die naast een goede poolspeler, ook een competitief snookerspeler blijkt te zijn.

 

 

Finale

Voor het eerst sinds 2018 was het zeker dat er een nieuwe Nederlands Kampioen ging komen. Na vier jaar op rij Sebas Kan, strijden Ameer Baksh en Shahzeb Kamal voor de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Six-Reds 2024, Trofee en de bijbehorende € 700,- eerste prijs.

Ameer begon zeer overtuigend aan de finale. Het eerste frame wist hij vlot naar zich toe te trekken door met twee kleine breakjes 28 voor te komen met 27 op tafel en wist dit vrij snel af te maken.

In frame twee nam Ameer snel de leiding. Met een punt of 10 verschil kwam het aan op de laatste rode, wat een lang gevecht werd. De laatste rode werd uiteindelijk gefluked door Shahzeb  en wist daarmee begonnen ze nagenoeg gelijk aan de kleuren. Shahzeb begon aan een clearance, maar kwam niet goed op roze. Een goede lange roze van Ameer met uitstekende positie op zwart, bracht hem op 2-0 voorsprong.

In frame drie is de eerste kans voor Ameer, die al vroeg in de break groen mist en een kans laat voor Shahzeb, die dit gelijk afstraft met een framewinning 44 break. 2-1 voor Ameer.

Frame vier begint een beetje stroef met een paar gemiste lange halve kansen, en wat naar rood opgerolde safety’s, als Shahzeb een fantastische openingsrode maakt vol risico en daaruit een framewinning 41 break maakt. 2-2

Frame 5 gaat gelijk op tot aan geel, waar ze met gelijke stand aan beginnen. Shahzeb pot na een safetybattle een kaarsrechte groene bal over de hele lengte van de tafel met perfecte positie op bruin om het frame binnen te halen. 3-2 voor Shahzeb

Frame 6 start tactisch, waarna Ameer de eerste kans krijgt, hij weet echter door een ongelukkige klos niet goed op rood te komen en moet zijn break vroegtijdig eindigen met een safety. Na een srappy sectie in dit frame met een foul and a miss, free ball en een in-off, weet Shazeb dit tactische spelletje te winnen, en zet zich 1 frame van de overwinning af. 4-2 Shahzeb.

In frame 7 maakt Shahzeb een goede openingsrode na de afstoot van Ameer, maar mist de bruine bal in de middenpocket, waardoor Ameer een open tafel krijgt. De dag lijkt echter lang en zijn tweede kleur gaat mis. Shahzeb weet ook rood kleur te maken, maar gaat dan in-off.

Met 7 punten voor gaat Ameer het gevecht om de laatste rode in. Ook bij hem valt de witte na een aantal safety’s en hij laat rood voor de pocket liggen. Echter met geel aan de band, is het verre van een makkelijke kans om de titel binnen te halen. Ameer geeft zichzelf een goede kans om een clearance te maken om weer een frame dichterbij te komen, maar deze strandt op roze. 

Shahzeb pot een lastige roze en positioneert zichzelf perfect op zwart om de titel binnen te slepen. Een verdiend Nederlands Kampioen Six-Reds 2024, Shahzeb Kamal!

 

 

Tekst & foto's: KNBB Sectie Snooker

NK Snooker
Volg ons online