Sam van Etten op toernee door Vietnam

Jonge Noord-Hollander, tweevoudig Europees kampioen junioren, maakt zijn debuut en overleeft eerste ronde in World Cup in HoChiMinh city

21 mei 2018

HOCHIMINH CITY - De jonge Nederlander Sam van Etten speelt voor het eerst een World Cup driebanden in Vietnam en trekt daarna in zijn eentje op toernee door het Aziatische land. De tweevoudig Europees juniorenkampioen in vrij spel wil zich n de komende jaren ontwikkelen in de discipline waarin de wereldtop schittert. De start, op de openingsdag van de World Cup in Ho Chi Minh, was net goed genoeg om de eerste ronde te overleven. De 21-jarige Nederlander eindigde met één beurt voorsprong op zijn Vietnamese concurrent Tanh That Nguyen.

De twee rivalen speelden in de eerste partij gelijk (30-30 in 31), de Nederlander won in 37 beurten van de Zweed Tran Moc Tai. Nguyen deed er één beurt langer over, waardoor Sam van Etten een fractie beter was in moyenne. Van de Europeanen ging verder alleen de Duitser Michael Carlsen naar de volgende ronde dank zij een overwinning op Pierre Soumagne in de onderlinge wedstrijd: 30-24 in 24.

Sam van Etten eindigde als laatste in het klassement van de zestien groepswinnaars. Hij was er meer dan tevreden over en treft morgen de Koreaan Jung Wan Lim en de Japanner Mai Ishi in zijn volgende optreden. Elke ronde dat de Nederlander overleeft, is meegenomen. ,,Ik vind het al mooi om hier met al die Aziaten in een toernooi te spelen. Het is heel warm, vooral buiten, maar ook in de zaal. Het belangrijkste is, dat het materiaal goed is en natuurlijk ben ik blij dat ik uit de eerste ronde ben gekomen.

De student bedrijfskunde, die vorig jaar zijn Bachelor heeft gehaald, nu een tussenjaar heeft genomen en in september aan zijn Master begint, heeft er vijf, zes weken voor uitgetrokken om in Vietnam rond te kijken. ,,Ik ben alleen, ga na het toernooi eerst richting Hanoi en daarna weet ik het nog niet. Maar eerst ga ik even goed mijn best doen om misschien nog een rondje verder te komen.''

In het winnaarsveld met zeven Vietnamezen, zeven Koreanen, een Duitser en Sam van Etten was Hyung Mook Lim de beste met 1.538 gemiddeld voor Young Min Lee met 1.428 en Quoc Thuan Pham met 1.333.

Morgen, dinsdag, komen onder andere Filipos Kasidokostas, Savas Bulut, In-Won Kang, Yusuke Mori, Allen Schröder, Gregory le Déventec, Gülsen Degener, Hiroshi Sasaki, Kevin Vasseur, Apostolos Balogiannis, en Namiko Hayashi in het toernooi. Voor Nederland komen behalve Sam van Etten ook Volkan Cetin, Ronald van Geyt en Sylvia Eckel in actie.

Tekst: Frits Bakker

Foto Sam van Etten: Kozoom Studio

 

Driebanden Etten, Sam van Internationaal
Volg ons online