Ruben Legazpi verslaat wereldtop en wint Kozoom Cup

Jaspers strandt in halve finale

19 september 2021

FINALE KOZOOM CHALLENGE CUP:
RUBEN LEGAZPI VERSLAAT WERELDTOP EN WINT KOZOOM CUP

 

 

CAP FERRET - Hij voelde zich voor één dag king of the world, Ruben Legazpi uit Spanje, juichte vijf minuten lang met prachtige, emotionele gebaren en vierde zijn overwinning in de Kozoom Challenge finale alsof het een World Cup of een wereldtitel was. De triomf van de Spaanse speler, die de nummer vijftig is van de wereldranglijst, was bijna onwerkelijk in zo'n fantastisch veld van spelers. Ruben Legazpi versloeg ze allemaal op rij in deze setting: de top 3 van de wereld, Dick Jaspers, Marco Zanetti en Eddy Merckx. De laatste overwinning, bevochten tegen Merckx in een adembenemende partij met 4-3, was het hoogtepunt van het toernooi.

Voor Ruben Legazpi zelf, voor de toeschouwers op de tribunes en op Kozoom, voor zijn Spaanse fans in eigen land: ,,Ik ben zo blij met dit succes, dit voelt zo goed met al die wereldtoppers'', sprak de immer vriendelijke en bescheiden Spaanse biljarter na afloop voor de camera's van Kozoom. ,,Het was ongelooflijk spannend in de finale, ik kon op het laatst, voor de matchbal, niet meer afstoten. Zo zenuwachtig was ik. Het was eigenlijk een makkelijk, goed maakbare bal, maar ik trilde op mijn benen. Wat was ik blij dat ik die winnende bal kon maken.''

Hij kreeg de overwinning niet zo maar van Eddy Merckx, die niet voor niets de reputatie heeft van de 'never-give-up man' in de biljartwereld. Voordat het in de laatste, beslissende zevende set tot een stand van 9-9 kwam en de maker van het laatste punt de toernooiwinnaar was, ging daar een geweldig gevecht aan vooraf.

Eddy Merckx startte voortvarend, won de eerste met 10-3 in 4, de Spanjaard antwoordde met twee gewonnen sets (10-3 in 5, 10-4 in 6) voor een 2-1 voorsprong. Het was voor Merckx het sein om zich in een tussensprint naar 2-2 te knokken (10-9 in zes) en dus kon de finale opnieuw beginnen. Ruben Legazpi nam het initiatief met een 8 van acquit en 10-7 in 4, maar in het heetst van de strijd kwam Merckx weer gelijk met 10-5 in 9.

De zevende set werd bijna in extase gespeeld door de twee spelers: Legazpi startte met 4 en 3 voor 7-0, Merckx kwm terug met 2 en 7 voor een laatste stand van 9-9. Toen Merckx zijn matchbal miste, kreeg Legazpi de ultieme kans. De Spanjaard scoorde, gooide de keu in de lucht en was voor even de gelukkigste biljarter op de wereld.

De gemiddeldes in de finale: Legazpi 1.541, Merckx 1.472.

Ruben Legazpi verdiende 12.000 euro met zijn overwinning, Eddy Merckx 8.000, de twee verliezende halve finalisten allebei 5.000 euro.

 

 
HALVE FINALE KOZOOM CHALLENGE CUP:
JASPERS ADIOS, VAMOS LEGAZPI.
 
CAP FERRET – De nummer één van de wereld, Dick Jaspers, is op een knock-out gelopen tegen de nummer 50 van de wereld, Ruben Legazpi. De Nederlander vloog net voor de finale uit het vierdaagse toernooi om de Kozoom Cup, zijn Spaanse tegenstander stapte glorieus de finale binnen moment om Ruben Legazpi gaat door naar de finale.
 
Adios Jaspers, vamos Legazpi. De wedstrijd om de hoofdprijs van 12.000 euro (8.000 voor de nummer twee) gaat tussen Eddy Merckx en Ruben Legazpi, start om 17.00 uur.
 
 
De lange Spaanse biljarter realiseerde zich na de halve finale dat hij in twee dagen twee absolute wereldtoppers heeft verslagen. De nummer één in de wereld Dick Jaspers en de nummer twee Marco Zanetti. Voor de laatste missie in de Kozoom Cup staat de Spanjaard met Merckx toevallig ook nog tegen de derde speler van de wereldranglijst. Het zou een klein mirakel in deze Kozoom finale als Legazpi die alle drie zou verslaan.
 
Ruben Legazpi had Jaspers in zijn carrière tot nu toe drie ontmoet in een wedstrijd: drie keer verloren, waarvan de eerste keer in 2005 in Sluiskil. De intense vreugde na de partij in de Kozoom Cup was dan ook zeer begrijpelijk. De Spanjaard zocht de camera van Kozoom en juichte uitbundig. ,,Ik voel me sterk in dit toernooi’’, beseft hij ook na de partij nog eens. ,,Maar winnen van Jaspers en Zanetti in één en hetzelfde toernooi?’’ Hij had het niet durven dromen, maar het is nu realiteit.
 
Legazpi startte van acquit en verloor die eerste set met 10-2 in 2. Het vervolg van de wedstrijd was sensationeel, omdat de Spanjaard de drie volgende sets won: 10-5 in 7, 10-8 in 6 en 10-9 in 4. Op weg naar zijn eerste winstkans (5-0 en 7-1) liet Legazpi zijn tegenstander nog een keer ontsnappen, omdat Jaspers een 8 scoorde en won met 10-6. Maar in de laatste, bij een 3-2 voorsprong, was Legazpi weer koel en meedogenloos en won hij 10-2 in 2 beurten (7 en 3).
 
De gemiddeldes:
Legazpi 1.815, Jaspers 1.692.
 
 
 
Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde
 
Initiatieven Innovatie Kozoom
Volg ons online