Routine loont op KNBB Jumbo Masters 2023

Laatste vier op slotdag in Berlicum zijn Barry van Beers (wordt zondag 47)  Dick Jaspers (57), Jean Paul de Bruijn (57) en Raimond Burgman (58)

Eerste halve finale om 10:00 live op Ziggo Sport kanaal 14, restant van de dag live op Ziggo Sport kanaal 13

14 januari 2023

BERLICUM - De jongste speler van vier finalisten op de Jumbo Masters is de enige van die vier finalisten die het Nederlands kampioenschap nog nooit heeft gewonnen. Barry van Beers wordt morgen 47, op de finaledag van de Masters. De Brabander staat zondag in de halve finales tegenover Dick Jaspers (12.30), de andere partij gaat tussen Raimond Burgman en de titelverdediger Jean Paul de Bruijn (10.00 uur). Drie van de vier finalisten, alle drie dus ex-winnaars, zijn van dezelfde generatie: Dick Jaspers is 57, Jean Paul de Bruijn is 57 en Raimond Burgman 58. Het zou de weg moeten openen voor Barry van Beers om de hegemonie van dit drietal te doorbreken. De jacht op de trofee krijgt in het Beneluxtheater in Berlicum een climax waar de uitdagers, zoals Glenn Hofman, Jean van Erp, Jeffrey Jorissen en Dave Christiani niet meedoen om de podiumplaatsen. De opvallendste wedstrijd op zaterdag, in de kwartfinales, werd gewonnen door Jean Paul de Bruijn in een mooi gevecht met zijn makker uit het Koreaanse PBA avontuur: Glenn Hofman.

Jean Paul de Bruijn, de winnaar met 4-2, benadrukte in het Ziggo interview voortdurend dat Glenn Hofman een boezemvriend is geworden. Dat weerhield de Zeeuwse regerend kampioen er niet van in de slotfase van die partij meedogenloos af te rekenen met de Hagenaar met boeiende setscores. Het werd eerst 10-1 voor Hofman, daarna twee keer 10-0 voor De Bruijn en 10-2 voor Hofman om gelijk te maken (2-2). De wedstrijd kon opnieuw vertrekken, ging in één set, de vijfde, naar een gunstige afloop voor De Bruijn (10-6), die tenslotte ook de laatste won met 10-1 en met 4-2 doorging naar de slotdag. De moyennes: voor De Bruijn 1.791, voor Hofman 1.173.

De andere drie winnaars hadden een soort van walk-over: Raimond Burgman werd één setje afgetroefd door Frans van Schaik, daar bleef het bij. De Amsterdammer liep daarna in het zwaard van Burgman en kon geen fatsoenlijke serie meer maken. ,,Het was barslecht, ik heb geen excuus'', zuchtte de eerdere bedwinger van Jaspers na de partij waarin hij amper 0.700 kon scoren. Burgman won, gedecideerd, maar zonder echt te schitteren. ,,Het zal nog iets beter moeten als ik echt mee wil doen voor de titel.'' Het scoreverloop: Van Schaik Burgman 10-8 in 10, 1-10 in 4, 3-10 in 7, 6-10 in 10 en 1-10 in 2 (series 6 en 4). De gemiddeldes: 1.500/0.677, beide spelers een hoogste serie van 4.

Dick Jaspers had al helemaal een opwarmer voor de laatste fase van de Masters. Zijn partij tegenover Jack Wijnen, die zichzelf een veredelde cafébiljarter noemt, maar toch kon schitteren met de beste acht van Nederland. Voor de oudste speler in deze Masters (Wijnen is 60), met zijn uiterst vreemde voorhand (de duim bovenop het voorstuk van de keu) kwam het hoogtepunt van zijn carrière tot een eind tegen Jaspers met een 4-0 score: 10-2 in 3, 10-9 in 7, 10-1 in 4, 10-6 in 5.

En dan sloot Barry van Beers de avond van die kwartfinales nog af in een partij tegen Dave Christiani waar door velen naar werd uitgekeken. De Brabander zelf had een flitsende wedstrijd op vrijdagavond gespeeld tegen Jean van Erp met een 3-0 overwinning (3.333 gemiddeld) in amper een half uur. De Limburger Christiani had geschitterd op de openingsdag met een sterke overwinning op Jean Paul de Bruijn.

Het tweetal werd gebombardeerd tot favorieten voor het podium, maar Dave Christiani kon die belofte niet waarmaken. Barry van Beers was de betere speler in de tweekamp, won de eerste twee sets met 10-2 en 10-7, verspeelde de derde met vier missers op 8-8, waardoor Christiani nog kon terugslaan met 10-8. In de twee laatste sets was Christiani zowat uitgeblust en greep Van Beers de winst: 4-1, 1.655 gemiddeld tegen Christiani 1.037.

Barry van Beers, die zijn droom blijft najagen, voelt dat zijn vorm goed genoeg is voor een serieus titelgevecht. ,,Ik voel me niet kansloos tegen Dick Jaspers hoor. Want vorig jaar verloor ik maar met 4-3'', zei de finalist van 2020, die met zijn 18 Masters deelnames ook tot de routiniers wordt gerekend.

 

Meer info over de KNBB Jumbo Masters 2023
Check altijd hier alle info & uitslagen, hier het meest recente uitzendschema van Ziggo Sport, en hier alle relevante links.

 

Barry van Beers in de slotfase van zijn partij tegen Christiani

 

Jean Paul de Bruijn verslaat zijn Korea-maatje Glenn Hofman en gaat naar de halve finale voor de partij tegen Raimond Burgman

 

Glenn Hofman, geslaagde come-back strandt in het zicht van het podium

 

Dick Jaspers schaart zich bij de beste vier, waar hij zondag speelt tegen Barry van Beers

 

Raimond Burgman, solide overwinning op Frans van Schaik, zondag tegen Jean Paul de Bruijn

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton  Smilde

Driebanden Jumbo NK Masters Driebanden
Volg ons online