Rini van Bracht en Christ van der Smissen Erelid KNBB

Twee van de grootste spelers uit onze biljartgeschiedenis Rini van Bracht en Christ van der Smissen benoemd tot Erelid.

KNBB-voorzitter Henk Vegter reikte de onderscheidingen uit in een vol Beneluxtheater, direct na afloop van de halve finale van de KNBB Jumbo Masters Dick Jaspers - Barry van Beers

30 april 2022

 

Tijdens de KNBB Jumbo Masters staan we regelmatig stil bij mensen die de biljartsport en de KNBB een grote dienst hebben bewezen.

Omdat de laatste editie van de Masters en bekerfinale zonder publiek hebben plaats gevonden of zelfs helemaal werden afgelast, zijn vlak voor de finale van de Masters 2022 twee mensen in het zonnetje gezet: Rini van Bracht en Christ van der Smissen. Beide zijn benoemd tot Erelid van de KNBB.

 

 

Rini van Bracht benoemd tot Erelid

Rini van Bracht (Waalwijk, 1947), domineerde in de jaren ’80 het Nederlandse driebanden.

Hij behaalde in het driebanden tweemaal de wereldtitel, werd tweemaal Europees kampioen en behaalde ook nog 8x de Nederlandse titel. Verder won hij tweemaal een World Cup, behaalde o.a. tweemaal zilver op een WK en tweemaal zilver op een EK. Hij werd eenmaal Europees kampioen driebanden voor landenteams (samen met Dick Jaspers) en driemaal Europees kampioen vijfkamp voor landenteams.

Van Bracht werd met diverse teams liefst 10x Nederlands kampioen clubteams en was gedurende een periode van ruim 2 seizoenen ongeslagen in de Nederlandse competitie.

 


 

Christ van der Smissen benoemd tot Erelid

Christ van der Smissen (St Willebrord, 1954) werd 4x Europees kampioen bandstoten, 1x Europees kampioen kader 71/2, Europees kampioen pentatlon, 4x Europees kampioen

vijfkamp voor landenteams. Hij behaalde 5 zilveren medailles op een WK (4x bandstoten en 1x 71/2) en 1x brons op een WK pentatlon. Op diverse EK’s behaalde hij ook nog 3x zilver en 9x brons.

Op het nationale front werd hij (individueel) 21x Nederlands kampioen in diverse spelsoorten en eenmaal met clubteams (Volmac). Met datzelfde team behaalde hij ook nog 3x de KNBB beker. In 1990 verbeterde hij destijds het record partijmoyenne (40 in 10) en in 1993 verbeterde hij het record hoogste serie in het driebanden en bracht het toen op 25.

Christ van der Smissen heeft vele jaren gefunctioneerd als bondstrainer en heeft met o.a. Barry van Beers, Glenn Hofman, Jeffrey Jorissen en Therese Klompenhouwer als nieuwe lichting spelers van zijn kennis voorzien. Sinds anderhalf jaar is Van der Smissen weer actief als bondstrainer waarbij hij onze jongste talenten de fijne kneepjes in het driebanden bijbrengt.

 

 

Tekst: KNBB Sectie Driebanden
Bewerking: KNBB
Foto’s: Ton Smilde

Erelid KNBB NK Masters Driebanden
Volg ons online