Raymund Swertz: beste winnaar in de eredivisie

Raymund Swertz, speler van SIS Schoonmaak, de koploper in de eredivisie, was de beste winnaar van de 17e speeldag, speelde een partij met meer dan 2 gemiddeld, maar koestert nog altijd geen profplannen, omdat werk en gezin voor biljarten gaan. Daarom reist hij met twaalf andere Nederlanders deze week niet af naar de World Cup in Las Vegas. De wedstrijden en de stand van de DKM Tools in dit artikel.

20 maart 2022

UDEN/DEN HAAG - Op de valreep maakte Martien van der Spoel van acquit toch nog gelijk met één kostbaar punt tegen Steven van Acker, zodat de maximale winst tenslotte toch weer voor SIS Schoonmaak was. Eddy Merckx en Raymund Swertz waren winnaars voor SIS, Martien van der Spoel speelde gelijk en Jean van Erp, niet in beste doen de laatste weken, mocht zich een verliespartij veroorloven: SIS won met 5-3 van Dallinga.com. Op de bovenste posities in de Nederlandse eredivisie blijft alles zoals het was: Bousema speelde niet door Coronagevallen, Cues&Darts maakte een onverwachte misstap en speelde gelijk tegen DKM Tools, de nummer voorlaatst van de rangschikking. De Tilburgers van Cues hebben twee wedstrijden meer gespeeld dan Bousema en één meer dan Team Eekhoorn. Dat betekent dat zowel Bousema als Eekhoorn ten koste van Cues&Darts naar de top drie kunnen opklimmen. Eekhoorn verspeelde zelf ook een puntje tegen A1.

Bij de beste winnaars op deze speeldag: Raymund Swertz (40-12 in 19 beurten tegen Berry Dallinga) en Dave Christiani (40-31 in 20 tegen Frans van Kuyk). De wedstrijd tussen Eddy Merckx en Jean Paul de Bruijn was opvallend door hoge series: de Belg maakte een 11, waardoor hij De Bruijn halverwege de partij ver achter zich liet. De Bruijn schitterde nog met zestien in de voorlaatste beurt, maar stond toen al de helft achter in caramboles. De eindstand was 40-35 in 22 voor Merckx. Peter De Backer was de enige winnaar voor de Zeeuwen in de partij tegen Jean van Erp: 40-26 in 26 beurten.

Raymund Swertz, de beste winnaar van deze speeldag, reist deze week niet samen met een twaalftal andere Nederlanders naar de World Cup in Las Vegas. De nationale topper in de klassieke disciplines, die zich heeft toegelegd op driebanden, heeft (nog) niet de ambitie om profbiljarter te worden en de wereld in te trekken om toernooien te spelen. Het is, geeft hij toe, een combinatie van 'te duur en te veel vrije dagen opnemen' dat hij niet afreist naar Las Vegas. ,,En ik heb bovendien nog mijn gezin.'' Wil dat zeggen dat hij die illusie voorlopig heeft opgegeven? Raymund: ,,Ik snap de vraag, maar ik heb een vaste baan en daar ga ik elke dag met veel plezier naartoe.'' Dus eigenlijk betekent dat: ,,Ik wil niet afhankelijk zijn van biljarten.'' Hij vervolgt: ,,Het is natuurlijk altijd een droom geweest..., maar is het realistisch? Ik denk het niet. Ja, natuurlijk wil ik beter worden, maar sport is gewoon onzeker. Dat heb je afgelopen twee jaar gezien.''

Dave Christiani was ook zo'n sterke winnaar, die we helaas niet in de World Cup van Las Vegas aan het werk gaan zien. De Limburger liep in de wedstrijd om de top-vijf posities voorop voor zijn team A1/DPC De Kuul en won van Frans van Kuyk met 40-31 in 20. Peter Ceulemans (40-35 in 29 tegen Jelle Pijl) en Jerry Hermans (40-26 in 30 tegen Addy Wienk) hielden voor Team Eekhoorn in eigen huis toch een punt over uit de partij. Behalve Dave Christiani won ook Kay de Zwart voor A1: met 40-34 in 28 tegen Kurt Ceulemans.

Cues&Darts werd van de maximale winst tegen DKM Tools afgehouden door Jack Wijnen (40-14 in 31 tegen Jack van Peer) en Joey de Kok (40-32 in 32 tegen Wesley de Jaeger. Pierre Soumagne en Huub Wilkowski wonnen voor Cues&Darts in 27 en 34 beurten tegen Roland Uijtdewillegen en Eddy Willems.

J&F Auto's zet weer een stap verder op de ranglijst door de 6-2 winst in eigen huis tegen STZ Zundert. De beste winnaar van de acht in die wedstrijd was Therese Klompenhouwer, die won van Rik van Beers met 40-30 in 24 beurten. Jeffrey Jorissen haalde een mooie overwinning op Roland Forthomme met 40-32 in 33. Barry van Beers (J&F) en Sam van Etten (Zundert) wonnen in 26 en 27 beurten. Dekker Keukens en Aartsbouw Sprundel speelden gelijk met een sterk optreden van Dirk Weeremans, die won van Ad Koorevaar met 40-28 in 21. Gerwin Valentijn versloeg Ronny Brants met 40-29 in 27, Henk Blauwblomme won van Ludo Kools met 40-30 in 32.

Tekst: Frits Bakker

Foto Raymund Swertz (Ton Smilde)

 

DKM Tools League Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online