Raymon Fabrie wint zijn zesde NK snooker

Rotterdamse oud-prof verslaat in finale titelverdediger Rene van Rijsbergen uit Breda met 5-3, en verstevigt zo zijn record qua aantal nationale titels

18 april 2017

MAASSLUIS – Raymon Fabrie heeft op paasmaandag 17 april 2017 in SC De Loods te Maassluis voor de zesde keer het NK snooker gewonnen. De Rotterdamse oud-prof versloeg in de finale titelverdediger Rene van Rijsbergen uit Breda met 5-3 en verstevigt zo zijn record qua aantal nationale titels. Viervoudig landskampioen Van Rijsbergen zou bij winst op gelijke hoogte zijn gekomen met ‘Faab’. De vorige titel van Fabrie stamde overigens alweer uit 2003, zijn eerste zelfs uit 1994.

Fabrie begon de finale met een prachtige 91-break. De Bredase titelverdediger Van Rijsbergen maakte er echter snel 1-1 van door bijdragen van 23 en 24. Fabrie nam echter weer met 2-1 de leiding door een 37-reeks in de slotfase van de derde frame. Breakjes van 28 en 25 volstonden voor de Rotterdammer om na een snelle sessie van vijf kwartier met 3-1 de pauze van de best of 9 in te gaan.

Na die interval opende Van Rijsbergen met een 22, maar Fabrie stelde daar 22 en 37 tegenover om zijn voorsprong uit te bouwen naar 4-1. Zijn taaie Bredase tegenstander liet zich echter niet uit het veld slaan en reageerde met een 57-break om de kloof te verkleinen tot 4-2. In frame zeven sprokkelde Van Rijsbergen een voorsprong bijeen, maar Fabrie kwam terug met een 30-break. Na het enigszins fortuinlijk potten van de laatste rode bal had Fabrie een kans om de tafel leeg te spelen voor de titel, maar miste zwart. Even later maakte Van Rijsbergen, spelend in zijn thuisclub, groen tot en met roze om terug te komen tot 4-3.

Fabrie liep in de achtste frame met onder meer een serie van 36 echter uit tot 52-12. Toen hij daar even later nog eens zestien punten aan toevoegde en 68-12 leidde met nog maar 43 punten op tafel, gooide Van Rijsbergen de handdoek in de ring en had Fabrie zijn zesde titel binnen.

 

 

Eerder dit NK

Van Rijsbergen, die twee weken geleden samen met Ameer Baksh het NK koppels won, versloeg in aanloop naar deze herenfinale zonder frameverlies Albert Pronk uit Amsterdam (3-0), de Groninger Ronald Rennen (4-0), viervoudig kampioen Rene Dikstra uit Amersfoort (4-0) en in de halve finale ook stuntman Bas Herberigs (4-0) van Snookerij Leiden, die bij de laatste 32 viervoudig titelhouder Roy Stolk uit Zeist met 3-2 had uitgeschakeld.

Fabrie, die vorige week in de finale van het NK senioren (40 jaar en ouder) de titel met 4-1 moest laten aan Hagenaar Maurice le Duc, won op dit NK heren van Thomas Meyer (3-0), Kevin Chan (3-0), Jimmy Cai (4-2), Bram Hofland (4-1) en in de halve eindstrijd van voormalig finalist Ton Berkhout (4-1).

 

Historie

Van Rijsbergen won in 2008 zijn eerste NK-finale tegen Joeri Reisig met 5-2 en stond sinds 2013 ieder seizoen in de finale. Dat jaar versloeg hij viervoudig titelhouder Roy Stolk uit Zeist met 5-3. In 2014 haalde hij het op zijn tandvlees met 5-4 van een uitgeputte Fabrie, maar moest een jaar later zijn kroon afstaan aan Richard van Leeuwen met 3-5. Vorig jaar heroverde Van Rijsbergen de macht door met 5-3 Joris Maas te kloppen.

Voor Fabrie, het grootste talent dat het Nederlandse snooker ooit voorbracht, was het alweer de negende finale. In 1992 en 1993 verloor hij de eindstrijd van pioniers Rene Dikstra en Wilfred Dijkstra, maar in 1994 veroverde hij zijn eerste titel tegen diezelfde Dijkstra. In 1996, 1997 en 1998 domineerde Fabrie het NK met drie keer goud op rij ten koste van Reind Duut, weer Dijkstra en Tom Horstman in de opeenvolgende finales. Een vijfde titel leek in 2000 voor het oprapen te liggen, maar de Fries Johan Oenema boog een 1-4 achterstand om in 5-4 winst. In 2003 pakte Fabrie alsnog zijn vijfde NK-titel door Gerrit bij de Leij te verslaan met 5-1.

Daarna speelde Fabrie, die in de jaren negentig enkele seizoenen vergeefs probeerde door te breken als prof in Engeland, veel minder snooker en richtte zich vooral op pool. De laatste jaren trad ‘Faab’ wel weer aan op het NK, met de verloren finale tegen Van Rijsbergen in 2014 als voorlopig hoogtepunt. Anno 2017 nam de Rotterdammer revanche en won zijn zesde landstitel.

 

Alle informatie NK Snooker 2017

Website NK Snooker 2017

NK Dames

NK Koppels

NK Junioren & Kadetten

NK Senioren

Facebook pagina KNBB Snooker

Uitslagen overzicht

 

Tekst: Peter de Brie

Foto’s ©Corné Kuijpers

NK Snooker
Volg ons online