Raimond Burgman matchwinnaar voor de kampioen

Twee teams gaan na drie speelronden aan kop van de Kozoom league: SIS Schoonmaak en STZ Zundert. De achtrervolgers blijven dicht in het spoor en de spanning was te snijden op deze derde dag.

08 oktober 2023

De top van de Kozoom league, de eredivisie driebanden, doet verwoede pogingen om zich af te scheiden van de achtervolgers. SIS Schoonmaak en Zundert bleven zondag, op de derde speeldag, op de maximale score, maar voor de kampioen, SIS Schoonmaak, was het een hels karwei om de wedstrijd tegen Dallinga winnend af te sluiten. Raimond Burgman was de geweldige matchwinnaar.

Wie weet de dag nog te noemen dat SIS Schoonmaak niet aan kop stond van de eredivisie driebanden? De komst van het topteam, met de aspiraties van de manager Carl Verhoeven, heeft de concurrentie lang op grote afstand gehouden, want zeker in de glansperiode met Jaspers en Merckx als trotse kopmannen was SIS Schoonmaak zelden te betrappen op een kleine misstap. Zondag, op de derde dag van de eredivisie, was het topteam bij vlagen kwetsbaar, maar werden de schoonmakers gered door Burgman. De routinier die aan het worstelen is met zijn vorm kreeg plotseling een opleving en maakte met zes gelijk in de partij tegen Steven van Acker. Daardoor werd SIS Schoonmaak tegen Dallinga geen gelijkspel, maar won SIS nog knap met 5-3.

De ranglijst in de Kozoom league tekent zich aan kop iets verder af met twee teams (SIS Schoonmaak en Zundert) met de volle zes matchpunten en Cues&Darts in de achtervolging met 1 punt achterstand. Bousema en Aartsbouw liepen averij op. Eddy Merckx was de sterspeler op deze zondag met een demonstratie van zijn klasse tegen Jean Paul de Bruijn: 40-17 in 12 beurten, nadat Merckx zijn matchpunt in de 10e beurt op een haar had gemist. Het was trouwens toch bijna een Belgisch dagje in de SIS arena, want Peter De Backer versloeg Raymund Swertz met 40-38 in 31 en Steven van Acker leek zo meesterlijk op weg naar de winst tegen Raimond Burgman. De Noord-Hollander, na een ongelukkig dagje in de Grand Prix, wist evenwel zichzelf te overtreffen met een topserie van 6 voor de kostbare remise (40-40).

Op een andere locatie was het in de ’dying seconds’ van een partij ook zo heerlijk spannend. J&F Auto’s streed in Sprundel voor de eerste volle winst tegen Dekker met een mooie 4-2 score op het bord, omdat Kay de Zwart had gewonnen van Dave Christiani en Herman van Daalen van Henk Blauwblomme. Twee coryfeeën stonden nog aan de tafel: Gerwin Valentijn en Therese Klompenhouwer. De Brabantse stratenmaker, die zijn carrière gelukkig weer met een jaar heeft verlengd, had een machtige eindsprint toen het scorebord op 33-33 stond. Gerwin scoorde vlot en bracht met zijn 7e punt (een geweldige renversé) de stand op 40-33. Therese had weliswaar nog een nabeurt, ging ook voortvarend van start en leek de partij gelijk te trekken: en dus J&F de volle winst te geven. Wat een ongeluk echter: Therese’s derde bal, de rode, kwam diep in de hoek te liggen, waardoor de carambole haast onmogelijk werd. Dat bleek ook: ze miste de zevende en dus de remise. De eindstand in de wedstrijd: 4-4.

Twee koplopers dus, één achtervolger en een lange middenmoot aangevoerd door Team Eekhoorn en Burgmans Biljarts. Eddy Merckx met 40 in 12 veruit als beste speler op de derde dag, gevolgd door twee Spaanse gastspelers: Ruben Legazpi, die won van Jeffrey Jorissen met 40-29 in 20) en Sergio Jimenez, winnaar tegen Dirk Weeremans met 40-24 in 21. En ook in 21 beurten won Eddy Leppens van Birol Uymaz met 40-32.

Verder waren opvallende scores op deze dag behalve glanspartij van Eddy Merckx ook de overwinning van Kay de Zwart, na een paar matige weken terug van weggeweest, op Dave Christiani (40-37 in 26), de winst van Tom Persyn, een onverwachte uitblinker in deze weken, tegen Thorsten Frings (40-28 in 34), Glenn Hofman’s afgetekende overwinning op Martin Horn (40-27 in 23) na de mooie tweede plaats van de Hagenaar in de Grand Prix op zaterdag. En de winst van Eddy Leppens, die Birol Uymaz in een PBA onderonsje versloeg met 40-32 in 21.

Van de twee koplopers dankte SIS Schoonmaak de 5-3 winst aan Eddy Merckx en Martien van der Spoel en de remise van Raimond Burgman. Zundert gaat mee aan kop dankzij de overwinningen van Sergio Jimenez, Roland Forthomme tegen Ronny Brants (40-34 in 26) en Sam van Etten op Ad Broeders (40-22 in 27). Bij Cues&Darts schitterden niet lleen Hofman en Legazpi. Jef Philipoom versloeg zijn landgenoot Johan Loncelle met 40-31 in 24.

Team Eekhoorn versloeg Team Nachtwacht met 7-1 met Peter Ceulemans als beste winnaar tegen Erwin Kivits (40-36 in 23) en Jerry Hermans als opvallend riante winnaar tegen Frits Broeders: 40-12 in 25. Burgmans zag behalve Leppens ook Arno de Kleine en Bart Ceulemans winnen van Davy van Havere en Ronny Lindemann in 26 en 28 beurten. Marco Janssen en Roland Uijtdewillegen speelden gelijk in 34 beurten.

Tekst: Frits Bakker

Foto Raimond Burgman (Ton Smilde)

  

 

 

Burgman, Raimond Driebanden Kozoom League
Volg ons online