Prinsen team wint van SIS en brengt spanning terug

Dick Jaspers, Eddy Leppens en Jelle Pijl verslaan koploper SIS Schoonmaak, Jeffrey Jorissen en Jean van Erp lijden eerste verliespartijen van het seizoen in eredivisie driebanden

23 december 2018

HAARLO/LOCHEM/ZUNDERT - De laatste dag voor de winterstop in de eredivisie driebanden, met een drietal belangrijke wedstrijden op de elfde speeldag, heeft de spanning teruggebracht. De koplopers van SIS Schoonmaak verloren hun eerste wedstrijd van het seizoen van HCR Prinsen (6-2) en zagen de voorsprong met twee punten slinken. STZ Zundert klom naar de tweede plaats door een zwaarbevochten en spectaculaire winst op Hartje van Wanrooij en Bousema Lochem blijft in het spoor van de leiders door een overwinning op L&B Ledermode: 6-2. De uitblinkers van de dag? Roland Forthomme, Martin Horn en Rik van Beers.

In het Haarlose biljartbolwerk van Dinand Prinsen, met twee mondiale topspelers als speerpunten van het thuisteam, kreeg SIS Schoonmaak de eerste verliespartij van het seizoen te slikken. Dick Jaspers en Eddy Leppens waren de koele afmakers na een 2-2 stand bij de pauze. Raimond Burgman won van Anno de Kleine (40-35 in 33), Jeffrey Jorissen verloor van Jelle Pijl (40-38 in 30), dat was zijn eerste verliespartij van deze competitie. De wedstrijd lag nog volkomen open, maar Jaspers en Leppens hadden na de stop stoute plannen voor het thuisteam. De twee partijen van de kopmannen gingen tot 15 gelijk op, maar in het tweede part waren Jaspers en Leppens superieur. Jaspers liep tegen Hofman na de eerste demarage naar 35-23 uit naar 40-30 in 22, Leppens tegen Van Erp van 36-21 naar 40-27 in 26. En ook voor Jean van Erp was het zijn eerste verliespartij in deze competitie. De 6-2 zege, min of meer een revanche voor de play-offs finale van dit jaar, stemde Dinand Prinsen en het thuispubliek uiterst tevreden.

Zowat op hetzelfde moment trok ST Zundert, de nieuwe nummer twee, de overwinning naar zich toe in de uitwedstrijd tegen 't Hartje, waar Roland Forthomme de grote man was. De Belg was tegen Savas Bulut na acht beurten al bijna aan de finish met 3-0-3-9-11-1-7-5. Hij miste zijn laatste en deed er nog 4 beurten over om te finishen op 40-11 in 12. Rik van Beers, de drie jaar jongere broer van Barry, had voor de tweede opeenvolgende week een flitsend eindschot. Vorig week finishte de Brabander met 13, nu, tegen Davy van Havere, met 9 en 11 in zijn laatste beurten voor 40-21 in 22. En dan was er ook nog de partij tussen Martin Spoormans en Peter Ceulemans. Spoormans maakte de partij uit met 9, Ceulemans moest met vier gelijkmaken voor de winst van het team en deed dat feilloos: 40-40 in 31. Barry van Beers was de enige die zijn partij verloor tegen Harrie van de Ven: 40-37 in 31.

Met die twee punten klom Zundert naar de tweede plek op vier punten van SIS Schoonmaak. HCR Prinsen en Bousema Lochem staan op de helft van de competitie vijf punten achter de koploper. ,,De spanning is weer een beetje terug'', klonk het vanuit het Zundert-kamp. Ook bij Bousema was voldoening na de 6-2 winst op L&B Ledermode. Voor de pauze won Peter De Backer van Wesley de Jaeger en bracht Frans van Schaik na een mooie achtervolging de score in evenwicht tegen Gerwin Valentijn (40-38 in 42).

Het vuurwerk kwam na de pauze van de twee Duitsers. Martin Horn speelde één van zijn beste partijen van dit seizoen en had geen enkel probleem met Eddy Merckx. De serie van vijftien in de twaalfde beurt sloeg de definitieve kloof. Horn finishte na 23 beurten op 40, Merckx had pas 14 punten op het scorebord, maar maakte de stand nog iets draaglijker met een nabeurt van 9: 40-23 in 15. Stefan Galla had na negen beurten tegen Dave Christiani een marge van 24-8, mede door een serie van 11. Christiani kon door een paar missers op rij van de Duitsers nog iets goedmaken, maar Galla won met 40-30 in 23. ,,Wat een mooie opsteker na twee nederlagen'', verzuchtte teamleider Ronny Hazenwinkel.

Dallinga.com houdt de aansluiting met de top vijf door een overwinning op A1 Biljarts (7-1) met winst voor Van Acker, Van Nijnatten en Berry Dallinga (twee keer 40-39), De Bruijn en Rudolph speelden gelijk in 32 beurten. 't Ivoor en Aardexpress deelden de punten met onder meer een spannende 40-39 voor Lindemann tegen Martinez. Team Eekhoorn drukte Burgman Biljarts, dat in de sjiekste biljartzaal van Nederland speelt, nog verder op de laatste plaats: 6-2. Meest opvalend: de winst van Bart Ceulemans op Kurt Ceulemans met 40-14 in 26.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers/Glenn Hofman (Ton Smilde)

 

Buffalo League Driebanden
Volg ons online