PK Driebanden groot 1e & 2e klasse: een verslag

In het driedaagse toernooi om het Persoonlijk Kampioenschap (1e en 2e klasse gemengd) voor het KNBB-district Midden-Brabant heeft Gerrit van Roekel verrassend de titel gegrepen.

In een zinderende finale afgelopen zondag kaapte hij de titel voor de neus van Henk Kosters weg

11 juni 2018

In het driedaagse toernooi om het Persoonlijk Kampioenschap (1e en 2e klasse gemengd) voor het KNBB-district Midden-Brabant heeft Gerrit van Roekel verrassend de titel gegrepen. In een zinderende finale afgelopen zondag kaapte hij de titel voor de neus van Henk Kosters weg.

Henk Kosters, een bekende librist en kaderspeler, had vanaf het begin de leiding genomen en kwam letterlijk 1 carambole te kort om de titel te pakken. Van alle spelers waren eigenlijk twee spelers topfavoriet: aankomende talenten Mischa Donders (eerste divisiespeler!) en Stephan van de Hooff, allebei afkomstig uit Tilburg. Beide spelers noteerden afgelopen competitie ook nog eens de hoogste gemiddelden en zijn technisch begaafde biljarters.

Maar driebanden is veel meer dan technische begaafdheid en mooi spel. Omgaan met wedstrijddruk is minstens zo belangrijk, zeker tegen routiniers als Piet van Cromvoirt uit Waalwijk, Jan van Dooren en Henk Schneijderberg uit Breda en Henk Kosters ook uit Waalwijk.

Vanaf de eerste ronde op vrijdag was het vuurwerk en al spoedig bleek dat eigenlijk iedereen van iedereen kon winnen. Gerrit van Roekel had een slechte start en werd opzijgezet door Henk Kosters. De nederlaag had het effect van een wake up call voor Gerrit
want alle wedstrijden daarna sloot hij winnend af. Vooral de partij tegen Mischa Donders was klinkend 25-22 in 30 beurten.

 

 

Na de wedstrijden op zaterdag stond vast dat de finale zou gaan tussen Henk Kosters en Gerrit van Roekel. Henk Kosters was ongeslagen en had alleen een keer geremiseerd en Gerrit had alleen zijn beginpartij verloren. Dat betekende dat Henk zijn laatste partij tegen Mischa niet mocht verliezen en dat Gerrit zijn laatste partij tegen Henk Schneijderberg moest winnen. Deze partijen werden zondag tegelijkertijd gespeeld en door alle aanwezigen hartstochtelijk meebeleefd.

Gerrit kende een stroeve start in zijn partij en keek voortdurend tegen een kleine achterstand aan, Henk werd in het begin van zijn wedstrijd weggespeeld door een ontketende Mischa (ruststand 15-5!) maar kwam formidabel terug met een geweldige eindsprint. Gerrit had met twee series de wedstrijd naar zijn hand gezet en maakte het met een mooie oplossing uit. Alles hing nu van de andere partij af: zou Henk nog gelijk kunnen maken? Mischa maakte zijn laatste carambole en Henk had nog 4 caramboles nodig om het kampioenschap op te eisen in de nabeurt. Na 3 mooie caramboles lag er een moeilijke maar te maken figuur op tafel en iedereen hield de adem in. Helaas voor Henk speelde hij bal 2 te dik aan en miste de carambole en daarmee het kampioenschap. Een
sensationeel slot van een erg geslaagd toernooi!

Gastheer Seyfi van biljartcentrum ’t Hartje van Oosterhout, verzorgde zaterdag en zondag een perfecte lunch voor de spelers en arbiters, schrijvers en tellers en toonde daarmee ook weer zijn gastvrijheid en enthousiasme voor onze mooie sport aan. Bondsvoorzitter Henk Vos, die de prijzen uitreikte, was duidelijk in zijn nopjes met de organisatie en sfeer van dit toernooi en liet dat in zijn slotwoord ook duidelijk blijken. Hulde ook voor Sebastian Huijbregts die alle 3 de dagen een perfecte wedstrijdleider bleek te zijn. Last but not least: ondanks de pittige strijd en de spanning was de onderlinge sfeer onder de spelers geweldig en reclame voor onze sport!

 

Tekst & foto: Bram Speijer

Driebanden Lokaal/regionaal
Volg ons online