Piedrabuena kwelgeest voor Jaspers in World Cup

Ameriaan Pedro Piedrabuena verslaat de wereldkampioen Jaspers twee keer en wordt daarna zelf uitgeschakeld door Koreaan Cho met 40-39. Halve finales in World Cup Antalya: Coklu-Tasdemir, Cho-Tran.

16 februari 2019

ANTALYA - De World Cup van Antalya is op de eerste dag van de knock-outs de top vijf van de ranglijst kwijtgeraakt en staat voor één van de meest sensationele slotdagen. Twee Turken en twee Aziaten staan morgen, zondag, in de arena voor de verdeling van de hoofdprijzen. De eerste World Cup van 2019 krijgt een winnaar die niet uit het traditionele rijtje van grote favorieten komt. Tayfun Tasdemir en Murat Naci Coklu staan voor thuisland Turkije in de halve finales, Quyet Chien Tran en Jae-Ho Cho voor het sterke collectief van Aziaten.

De top vijf (Dick Jaspers, Frédéric Caudron, Eddy Merckx, Marco Zanetti en Semih Sayginer zijn niet alleen van het toneel verdwenen, ook uit de beschermde top veertien zijn Jérémy Bury, Nguyen Quoc Nguyen, Sameh Sidhom, Jung-Han Heo en HaengJik Kim uitgeschakeld. Verder zijn Torbjörn Blomdahl en Dani Sánchez en Nikos Polychronopoulos al uit beeld verdwenen. De biljartwereld is niet alleen achter de schermen volop in beweging, ook op het sportieve vlak zijn de wonderen de wereld niet uit. Het Turkse thuispubliek gaat een prachtige dag tegemoet met tenminste één Turkse speler in de finale, één Koreaan en één Vietnamees doen een gooi naar World Cup goud in deze eerste klassieker.

Wat een regelrechte sensatie stond er zaterdag rond de middag al op het scorebord in de vroegste sessies van de laatste zestien. Lütfi Cenet tegen Frédéric Caudron, 40-24 in 24 beurten!!! Zelden werd de Belg zo weggespeeld in een partij, zelden moet hij zich zo machteloos hebben gevoeld in de omgeving waar hij zich doorgaans zo thuisvoelt. Wat een start van de Turkse nummer 30 van de ranglijst (!) met 15-4, 21-4 (in 13) en zelfs 35-12 in 20 beurten. Caudron was onherkenbaar, kwetsbaar en geen schaduw van zichzelf in de eerste twintig beurten. Het werd uiteindelijk 40-24 in 24, waarmee Lütfi Cenet in die ronde de derde Turkse winnaar was in vier partijen.

Hij was er zelf beduusd van in zijn commentaar: ,,Ik had een mooie start, kon blijven scoren en legde moeilijke posities weg in het begin van de partij. Daarna begon Caudron ook makkelijke ballen te missen. Ik wist niet wat er gebeurde, voelde zelf de druk op het eind, maar ik kon het wel afmaken. Daar ben ik heel blij mee'', gaf Cenet als commentaar.

Tayfun Tasdemir en Murat Naci Coklu maakten het succes voor de Turken compleet op die zaterdagmorgen met overwinningen tegen Dinh Nai Ngo en David Martinez. Coklu finishte in 18 beurten en schakelde de Spanjaard uit die in de voorkwalificatie ongeslagen was gebleven: 40-33. Tasdemir domineerde na 21-21 bij de stop in de partij tegen Dinh Nai Ngo en won met 40-24 in 24, maar het was nog maar de start van een bizarre dag.

Dick Jaspers was een van de volgende kopstukken die sneuvelden in het traject. En was de Nederlander niet gewaarschuwd door zijn eerste verlies tegen Pedro Piedrabuena in de eerste voorronden. De Amerikaan, ook geen hoogvlieger op de wereldranglijst (63e) herhaalde zijn kunstukje ook in de laatste zestien. Jaspers leidde nog met 22-19 bij de pauze, maar werd daarna overvleugeld door Piedrabuena met 40-36 in 33 beurten. Weer een top drie speler uit het toernooi.

Kon Eddy Merckx dan wel zijn slag slaan? Welnee, ook al niet. Quyet Chien Tran, de coming in de top tien van de ranking liep lang gelijk op met Merckx (28-26 in 18) en deelde daarna de knock-out uit met 40-28 in 22. Torbjörn Blomdahl was de volgende tegen Sung-Won Choi (40-36 in 22) en Dani Sánchez werd uitgeteld door Jae-Ho Cho met 40-23 in 20.

Martin Horn toonde zijn veerkracht in de partij tegen Roland Forthomme, waarin hij lang moest achtervolgen (16-8, 20-11), maar in het tweede part toesloeg. De Duitse aanval verzwakte de tegenstand van de Belg, die stilviel en in de slotfase eenvoudig werd verslagen: 40-31 in 23.

In de vroege Turkse avond stond de top acht van het toernooi tegenover elkaar. Tayfun Tasdemir won de clash tegen Lütfi Cenet met 40-30 in 18 en Murat Naci Coklu kwam als winnaar uit de andere partij in die ronde tegen Martin Horn: 40-28 in 22. De tweede sessie was vooral Aziatisch gekleurd: Quyet Chien Tran speelde de beste partij uit de kwartfinales en versloeg Sung-Won Choi met 40-24 in 14.

Pedro Piedrabuena, de man van twee winstpartijen in dit toernooi tegen de wereldkampioen en nummer één Dick Jaspers, deed een dappere poging tegen Jae-Ho Cho, maar strandde in de nabeurt op één carambole: 40-39 in 33. Jae-Ho Cho en Quyet Chien Tran zijn de spelers die de top vijf van de wereldranglijst bedreigen. Dick Jaspers blijft in elk geval de nummer één.

De partijen voor de halve finale, zondagmorgen:
10.00 (Turkse tijd):
Tasdemir-Coklu
12.00: Tran-Cho
Finale om 15.00 uur.

Tekst: Frits Bakker

Foto Pedro Piedrabuena (Kozoom Studio)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online