Peter Vlaar: Kampioen met een lach en een traan

"Ik ben in mijn lange carrière ooit één keer eerder Nederlands kampioen geweest, maar dat was 28 jaar geleden, in de tweede klasse’"

23 april 2017

AALTEN – Peter Vlaar uit Hoorn stond zondag aan het eind van de dag in Aalten op het hoogste schavot na een boeiende finale op het Nederlands kampioenschap driebanden groot eerste klasse. De Noord-Hollander sloeg in de slotfase toe volgens de licht geïmproviseerde strategie hoor’n, zien en winnen. In de finale versloeg hij de Brabander Marcel Hopmans met 35-26 in 36 beurten. Die marge was net voldoende voor het kampioenschap.

De finalescore bracht Vlaar, een joviale en bekende verschijning in vele toernooien, bovenaan de ranglijst met dezelfde matchpunten als Marcel Hopmans, maar een iets beter moyenne: 0.903 tegen 0.885. John Schollink was in de laatste ronde nog een geduchte rivaal, maar kwam één matchpunt tekort door verlies in zijn laatste wedstijd tegen de Maastrichtenaar Wilco Meusen met 35-32 in 41 punten.

Peter Vlaar, een 54-jarige ambtenaar in het archief van de gemeente, kon na afloop zijn geluk niet op. ,,Ik ben in mijn lange carrière ooit één keer eerder Nederlands kampioen geweest, maar dat is 28 jaar geleden, in de tweede klasse’’, jubelde Vlaar na zijn onverwachte zege.

,,Het was helemaal onverwacht nadat ik van John Schollink had verloren. Ik stond achter in moyenne op Marcel Hopmans en moest met zes caramboles verschil winnen. Bovendien moest John Schollink verliezen van Wilco Meusen. Je gelooft het toch niet dat dat allemaal gaat gebeuren. Ik heb niet gekeken naar mijn voorsprong, maar toen ik uit had gespeeld, hoorde ik later, moest Hopmans er nog vijf maken in de nabeurt. Hij miste op twee. Zo dicht stonden we bij elkaar.''

,,Toen ook Schollink nog had verloren, was het helemaal feest'', vervolgde Vlaar zijn verhaal. ,,Wat een toernooi zeg, ik ben er zo verschrikkelijk blij mee. Ik had de tranen in mijn ogen na de finale.’’

Peter Vlaar had immers zijn koppositie verspeeld in de zesde ronde, toen hij vrijwel kansloos verloor van John Schollink met 35-18 in 37 beurten. De spanning speelde een grote rol in die laatste ronden, waarin zeker ook de defensieve tactiek hoogtij vierde.

Zijn eerste verliespartij leed Peter Vlaar in de vierde ronde tegen Wim Pelders. Marcel Hopmans stond vrijwel het hele toernooi bovenaan, hoewel hij als laatste het kampioenschap was binnengekomen.

Het kampioenschap in De Driesprong in Aalten werd gekenmerkt door een prachtige onderlinge sfeer. Zaterdagavond waren enkele finalisten nog tot in de late uurtjes op de dansvloer te vinden.

De eindstand:
1 Peter Vlaar 10-0.903-10
2 Marcel Hopmans 10-0.885-9
3 John Schollink 9-0.934-9
4 Rob Mans 8-0.922-9
5 Wilco Meusen 8-0.830-10
6 Charles Mekes 6-0.789-8
7 Wim Pelders 5-0.711-7
8 Albert Kooistra 0-0.757-10

Hoogste moyenne: John Schollink, 0.934
Hoogste serie: Peter Vlaar, Wilco Meusen en Albert Kooistra: 10.

Tekst: Frits Bakker
Foto (archieffoto): Peter Vlaar schudt de hand van Dick Jaspers

Driebanden NK
Volg ons online