Oranjeteams met veel ambitie naar EK landen in Turkije

Twee sterke teams vertegenwoordigen Nederland deze week op het Europees kampioenschap voor landenteams in Ankara, Turkije. Jeffrey Jorissen en Dave Christiani vormen Nederland 1, Jean van Erp en Kay de Zwart spelen voor Nederland 2. De wedstrijden worden uitgezonden op Kozoom.

15 februari 2022

ANKARA – Met twee sterke teams gaat Nederland deze week (donderdag 17 tot en met zaterdag 19 februari) van start op het Europees kampioenschap voor landenteams in Ankara, Turkije. De vier spelers, dit keer zonder een teamcoach, vertrekken woensdagmiddag om half 4 vanaf Düsseldorf voor een missie die in het gunstigste geval naar één of twee podiumplaatsen kan leiden. De twee Oranjeteams, met Jeffrey Jorissen en Dave Christiani in Team 1 en Jean van Erp en Kay de Zwart in Team 2, stralen voor het vertrek een gezonde ambitie uit. Jeffrey Jorissen: ,,We gaan spelen om een titel te pakken, hoe zwaar die opdracht ook zal zijn.’’ Jean van Erp, Dave Christiani en Kay de Zwart geven aan: ,,Met de vorm zit het wel goed, we gaan er echt voor om een mooi toernooi te spelen.''

 

 

Nederland is in de historie met 4 overwinningen in 14 Europese landenkampioenschappen de recordhouder voor Zweden met 3 keer goud, België, Turkije en Spanje met 2 overwinningen.

Dick Jaspers en Raimond Burgman waren succesvol voor Oranje, maar hebben zich voor deze editie afgemeld. Dick Jaspers concentreert zich volledig op de World Cup, die onmiddellijk na het EK in Ankara wordt gespeeld. Raimond Burgman moest noodgedwongen afzeggen, omdat hij in afwachting is van een operatie.

Jean van Erp is de meest succesvolle speler van de twee teams die op dit EK spelen met zijn wereldtitel in Viersen met Dick Jaspers in 2016. Jeffrey Jorissen speelt zijn tweede EK voor Nederland na zijn debuut twee jaar geleden. ,,Ik zou het WK voor teams in datzelfde jaar hebben gespeeld, maar toen kwam de Corona en werd het toernooi afgelast.’’

Voor Dave Christiani is het de derde keer dat hij voor Oranje speelt. ,,Het is altijd een eer om tot de selectie te behoren. En vooral nu is het prachtig dat we weer internationaal kunnen spelen.’’ De Brabander Kay de Zwart, jongste speler van de twee teams, maakt zijn debuut voor een nationaal team. Hij is invaller voor Raymund Swertz, die tot zijn grote spijt door een COVID besmetting moest afzeggen.

De twee Nederlandse teams komen onder meer uit tegen de twee Spaanse teams. Nederland 2 (Jean van Erp en Kay de Zwart) treffen de regerend kampioen met Dani Sánchez en Ruben Legazpi. ,,We spelen eerst tegen Tsjechië, die wedstrijd moeten we dus zeker winnen om een kans te houden’’, kijkt Jean van Erp vooruit. ,,Twee partijen verliezen tegen Spanje, betekent vrijwel zeker uitschakeling, maar we proberen om tenminste één wedstrijd te winnen.’’

Met Dani Sánchez treft Jean van Erp een voormalige teamgenoot in de Nederlandse competitie, toen Sánchez en Blomdahl in Heeswijk speelden met Jean van Erp en Clemie van Wanrooij. ,,Hij is een fantastische biljarter, die bijna nooit inzinkingen heeft, net als Dick Jaspers’’, zo typeert Jean van Erp zijn tegenstander op dit EK.

Jeffrey Jorissen en Dave Christiani (Nederland 2) staan tegenover Portugal (Rui Costa en Soares) en Spanje 2 met Antonio Montes en Sergio Jimenez. ,,We hebben op papier iets meer kans dan Nederland 2’’, verwacht Jorissen. ,,Maar twee jaar geleden ging Nederland 2 in een ijzersterke poule door en werd Nederland 1 helaas uitgeschakeld. We mogen dus geen enkele tegenstander onderschatten.’’

Jean van Erp en Jeffrey Jorissen blijven na het EK in Ankara om de World Cup te spelen. Dave Christiani en Kay de Zwart keren na het EK terug naar Nederland.

 

De eerste partijen van de Nederlanders op het EK landen:

Donderdag 17 februari:

9.00:

Nederland 2-Tsjechië

Jean van Erp-Martin Bohac, Kay de Zwart-Ivo Gazdos

13.00:

Nederland 1 (Jorissen/Christiani) tegen verliezer van Spanje 2-Portugal

 

Vrijdag 18 februari:

9.00 uur:

Nederland 1 (Jorissen/Christiani) tegen winnaar Spanje 2-Portugal.

 

Alle wedstrijden worden live uitgezonden op Kozoom.com en op het TV channel van Kozoom voor Premium pashouders.

Zeven poules van drie teams spelen om zeven plaatsen in de kwartfinales met de beste nummer 2.

De kwartfinales zijn vrijdag om 15.00, de halve finales zaterdag om 9.00 en 11.00 uur, de finale zaterdag om 15.00 uur.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto-compilatie Jean van Erp, Jeffrey Jorissen, Kay de Zwart, Dave Christiani ©Ton Smilde

 

 

 

 

 

 

Bakker, Frits Biljartspelers Driebanden
Volg ons online