Op naar Holland/België clash op WK: Jaspers-Merckx

Vele biljartfans kijken uit naar de altijd weer boeiende ontmoeting tussen Dick Jaspers en Eddy Merckx op het WK driebanden in Ankara. De twee Lage landers treffen elkaar zaterdagmorgen om 10.00 uur West Europese tijd. In dit overzicht de verslagen, de wedstrijden bij de beste 16 op dit Wereldkampioenschap.

08 september 2023

ANKARA – De ene held van de Turkse biljartfans heeft al een mirakel laten zien op het wereldkampioenschap dat deze dagen in Ankara wordt gespeeld. Tayfun Tasdemir, tenminste nog twee dagen de wereldkampioen, vocht tegen Torbjörn Blomdahl terug van een 22-1 achterstand en overblufte de Zweedse wereldtopper met 50-39. Wat een immens verschil met het eind van de derde dag op dit WK toen Pedro Piedrabuena en Jérémy Bury na een slaapverwekkende marathon het licht van de sportarena uitdeden. Daarna kon uiteindelijk de balans worden opgemaakt van de eerste knock-outs. Wie worden de grootste bedreigers voor Tayfun Tasdemir, de kampioen, zaterdag en zondag op het wereldtoneel van de driebanders? Ze wierpen zich één voor één op in de eerste knock-out stage, waarin veel duidelijk werd over de vorm en de ambities van de grote kanshebbers. En intussen maken de Nederlandse en Belgische fans zich op voor de wedstrijd tussen Dick Jaspers en Eddy Merckx, om 10.00 uur zaterdagmorgen West Europese tijd.

 

 

De Koreaanse kraker tussen Haeng Jik Kim en Jung Han Heo was in gezamenlijke klasse de beste van alle partijen. Haeng Jik (serie 10) won het van Jung Han (serie 12) na een vlammend eindschot met 50-46 in 21/22: gemiddeldes 2.272 en 2.190. Pedro Piedrabuena versloeg Jérémy Bury in het zicht van de eindstreep met 50-48 in 36 en Gwendal Maréchal werd dus de enige Fransman door een overwinning op Gerhard Kostistansky: 50-40 in 34/33. Marco Zanetti, de maestro, die als de eclatante routinier met zijn grijze haardos nog altijd de uitstraling heeft van een jonge god, demonstreerde op weg te zijn naar weer een sterk WK met een 50-21 partij tegen Huberney Cataño. Dick Jaspers, de immer gevreesde speler als het om grote titels gaat, deed dat ook met 50 in 22. En er waren zeker al heel wat kanshebbers en outsiders die de vinger opstaken voor een potentiële hoofdrol op dit mondiale kampioenschap.

Het WK startte vrijdagmiddag de knock-outs met een Houdini-act van de wereldkampioen. Tayfun Tasdemir, spelend voor eigen publiek in Ankara, liep tegen een mokerslag van Torbjörn Blomdahl aan, een sensationele start van de Zweed met series van 12 en 10 in de eerste twee beurten en een voorsprong van 22-1 op Tasdemir. De Turk bleef stoïcijns toekijken en startte zijn achtervolging met prachtig biljarten, solide scores en won de wedstrijd uiteindelijk met 50-39 in 23 beurten, omdat Blomdahl stilviel na zijn briljante start en niet de kracht had om nog terug te slaan toen Tasdemir hem was voorbijgegaan. 

Daardoor heeft het WK dus één grote kampioen verloren op de eerste knock-out dag. Torbjörn Blomdahl verliet het podium met een ongekende demonstratie van zijn klasse. Een andere speler, net als Blomdahl uit de top van de ranglijst, was Sameh Sidhom, die tegen de soms zo ongrijpbare Roland Forthomme aanliep. De Belg is de tweede speler van zijn land met Eddy Merckx. Forthomme won met een riante score: 50-30 in 33/32.

Waar moeten we de andere grote titelfavorieten zoeken?

De Nederlands/Belgische botsing in de tweede ronde met 16, zaterdagmorgen, werd realiteit door de overwinningen van Dick Jaspers en Eddy Merckx. Dick Jaspers versloeg de Colombiaan Henry Diaz met 23 in 22 beurten, Eddy Merckx won van de Japanse ex-wereldkampioen Ryuuji Umeda met 50-34 in 29. Ze spelen morgen, zaterdag, om 10.00 uur West Europese tijd, de Derby van de Lage Landen tegen elkaar in de knock outs met de beste 16. Berkay Karakurt is de tweede Turk die overblijft na winst op Martin Horn (50-46 in 39/38), zijn broer Omer werd uitgeschakeld door de niet te onderschatten Mexicaan JavierVera (50-36 in 25/24). Hugo Patino won in een heel lange partij van Michael Nilsson met 50-44 in 54/53 beurten. De Colombiaan die overleefde was Luis Martinez in zijn partij tegen de Koreaan Jun Tae Kim: 50-41 in 32.

De pas nog gevierde Nikos Polychronopoulos, winnaar van een groot Koreaans toernooi met grote geldprijzen, doet niet meer mee. De Griek werd afgetroefd door een nog immer onberekenbare Koreaan, Myeong Jong Cha. De Koreanen zijn trouwens met drie spelers het grootste aantal deelnemers in de beste 16: Myeong Jong Cha, Myung Woo Cho en Haeng Jik Kim.

De ronde met de beste zestien (Turkse tijd)

11.00:

Jaspers-Merckx

Karakurt-Tasdemir

Cha-Zanetti

Vera-Tran

13.30:

Patino-Martinez

Cho-Forthomme

Bao-Maréchal

HJ Kim-Piedrabuena.

Tekst: Frits Bakker.
Foto-collage Dick Jaspers/Eddy Merckx (Ton Smilde)

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online