Ook in teamverband de beste

TeamNL's Therese Klompenhouwer & Karina Jetten kloppen Turkse dames in eigen huis.

Na Europese titel individueel is Therese nu met Nederland ook Europees Kampioen Landenteams. In beide gevallen: titelprolongatie

17 maart 2024

ANKARA – Het eerste goud was al binnen, de tweede gouden plak was twee dagen later de beloning voor een super geslaagd weekend. De Nederlandse sport heeft ook echte leeuwinnen en winnaars op het biljartpodium. Therese Klompenhouwer won in Ankara vrijdag het Europees kampioenschap individueel driebanden voor dames en twee dagen later met Karina Jetten ook EK goud voor teams. Het Nederlandse damesbiljarten staat daarmee ver boven alle andere Europese landen waar driebanden wordt gespeeld.

Het oranje bolwerk heeft ook grote winnaars bij de dames in wielrennen, atletiek, voetbal en hockey, maar toont die hegemonie nergens zo indrukwekkend in het biljarten. Dat komt voornamelijk door Therese Klompenhouwer, die alle Europese titels (11 in totaal) in de historie van het damesbiljarten mee naar Nederland nam. Twee keer werd in recente jaren ook een Europees teamkampioenschap gespeeld, twee keer won Nederland: vorig jaar Therese met Monique van Exter, dit weekend Therese met Karina Jetten.7

 

 

Dit jaar werd Turkije, een land met vele biljarters, maar geen concurrenten voor Therese, verslagen in de finale. In de finale versloeg Therese Klompenhouwer een aloude rivale, Gülsen Degener, met 30-19 in 29 beurten. Karina Jetten versloeg Güzin Mujde Karakasli met 30-19 in 43. De tegenstand voor Nederland was het grootst in de halve finale waar Denemarken (Charlotte Sörensen, Nanna Petersen) niettemin ook allebei werden verslagen.

 


 

Het beste voorbeeld van Therese’s suprematie is dat de Nederlandse vrijwel alleen partijen boven de 1 gemiddeld speelde en één zelfs met bijna 2 gemiddeld. In het individuele kampioenschap met 24 speelsters, speelde de helft partijen van onder een half gemiddeld en alleen Karina Jetten, Gülsen Degener en Jaimie Buelens bij uitzondering een partij van net 1 gemiddeld.

Het 11e Europees kampioenschap was zelden zo zwak bezet, want in het individuele toernooi haalde niemand de 1 gemiddeld. De moyennes stegen in het teamtoernooi, waarin de spanning kennelijk minder was. Nederland stond op het podium boven Turkije, Denemarken en België. De beloning voor Therese was bovendien dat ze naar de World Games mag in China met Jaimie Buelens als tweede speelster.

Was de Nederlandse hegemonie ooit zo groot als dit jaar? Dat mocht naar aanleiding van de lage moyennes een vraag zijn. Therese Klompenhouwer mag na 11 titels op rij vaststellen dat er als een roepende in de woestijn nog altijd geen echte tegenstand was. De Europese bond doet hard zijn best om het damesbiljarten te promoten, maar in de schaduw van Therese blijft het niveau matig en is er een groot gebrek aan profbiljartsters zoals die er in de Koreaanse profliga veel zijn.

Daar spelen wel potentiële rivalen voor Therese, maar ze zijn door het spelen in de Koreaanse liga geschorst voor wedstrijden in de reguliere wereldbond. De koningin van Europa, Therese Klompenhouwer, zit vast op haar troon. Ze kon zich dit weekend veroorloven om in de finale tegen Jaimie Buelens een offday te hebben. Zelfs op zo’n slecht moment is het onmogelijk om van Therese te winnen. De dominantie van de 11-voudige Europees kampioene inspireerde Karina Jetten in het teamtoernooi om boven zichzelf uit te groeien.

Therese, die pas getrouwd is en een gezin met twee meiden heeft, beseft maar al te goed dat ze in de Koreaanse profliga veel meer kan verdienen. De Koreaanse Ga-young Kim won zondag een groot toernooi en al voor de derde keer een hoofdprijs van zo’n 50.000 euro. Therese kreeg voor haar Europese titel zondag 1600 euro die ze met Karina Jetten moet delen. Therese verzekert echter: ,,Ik wil niet maandenlang in Zuid Korea leven om daar toernooien te spelen. Mijn levensmotto als sporter is om titels te winnen in de traditionele wereldbond. Mijn thuis is in Nederland, mijn geliefden en vrienden wonen hier. Ik woon liever in een land waar ik minder verdien met mijn sport, maar gelukkiger ben.’’

 


 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: CEB

Dames Klompenhouwer, Therese Koppelbiljart
Volg ons online