NK Pool Dames 2022 eindigt met een zenuwslopende 9-ball finale

Op zondagochtend kwamen er 14 speelsters vanuit het hele land naar Spijkenisse voor de laatste speeldag van het NK Pool Dames 2022. Jum Zwijnenburg had haar EK-spot al op zaterdag veilig gesteld, dus er was nog één EK-spot te verdelen.

30 oktober 2022

Voor de resterende EK-spot waren nog 3 speelsters in de race. In respectievelijke volgorde van de ranking op dat moment:  Elise Qiu, Tara Verharen en Jolien Schuurman. 

Directe concurrenten van elkaar Elise en Jolien kwamen elkaar tegen in de winnaars kwalificatie ronde. Het werd een 6-3 overwinning van Elise. 
In dezelfde ronde wint Tara van Jum en plaatst zich net als Elise zich voor de kwartfinale. Jolien laat zich niet gek maken en vecht zich in de verliezersronde via winst op Irina Khodareva ook naar de kwartfinale. 
Jum Zwijnenburg die met 2x een tweede plek en een titel in 10-ball haar EK-deelname al had veilig gesteld, kwam vandaag niet verder dan plaats 9. Ze vertelde dat de focus er vandaag niet meer was, maar dat deed er niet meer toe natuurlijk. De buit was al binnen voor haar.

Alledrie de kanshebbers voor de laatste EK-spot winnen hun kwartfinale en in de halve finale spelen Elise en Jolien tegen elkaar, terwijl Maaike Dent het op moet nemen tegen Tara. 
Tara plaatst zich als eerste voor de finale door sterk spel 6-3. 
In de wedstrijd tussen Elise en Jolien staat de spanning erop. Jolien blijkt koelbloedig en wint met 6-2 deze onderlinge belangrijke strijd. 
 
DE FINALE! 
Spannender kan het bijna niet worden. Voor allebei de speelsters geldt dat degene die wint, zich plaatst voor het EK. Dit wordt door de wedstrijdleiding in verschillende scenario’s doorgerekend. De druk is voelbaar in de finale. 
Het gaat gelijk op en bij de stand van 5-5 pot Jolien een bal in de hoek en wil positie spelen voor de volgende bal die verderop op tafel ligt. Met de route die de witte aflegt, klost de cueball op de 5-ball en verdwijnt in de midden pocket. 
 
Met ball in hand aan tafel begint Tara de tafel leeg te spelen. Een tricky positie op de 7-ball, die ze in het midden snijdt, waardoor de cueball veel snelheid heeft. Een lastige pot op 8 blijft er over. Ze neemt wat extra tijd en pot de 8 in de hoek. Nog 1 bal te gaan voor de winst.  
Een medium lange pot is wat het verschil gaat maken tussen winst plus een EK-spot, of verlies en het net niet halen. Koelbloedig maakt ze het af en de titel, beker, medaille en natuurlijk de zwaarbevochten EK-spot is binnen!! 

Gefeliciteerd Jum en Tara met de titels en jullie EK-spots!!

Foto: Stefan Osnabrug

De sectie pool wil hierbij ook nog de zaalhouder van Poolcentrum Keus, Ron Klein bedanken voor zijn gastvrijheid. Dank ook voor de mooie foto's Stefan Osnabrug. En respect voor onze wedstrijdleider Dirk Wiersma die 4 dagen de wedstrijdleiding in handen had, heel erg bedankt Dirk!

Dames NK
Volg ons online