NK Biljartvijfkamp 2022: enkele favorieten blikken vooruit

“Alles wat leuk is aan biljarten wordt in vijf dagen bij elkaar geperst. Je mag van ‘s-ochtends vroeg tot ‘s-avonds laat spelen tegen en met de besten van Nederland”

05 december 2022

 

SITTARD - Het is één van de allermooiste events voor de klassiek geschoolde spelers: de NK Biljartvijfkamp, voorheen de Grand Dutch. De elite van het Nederlandse allround-biljarten verzamelt zich tussen 7 en 11 december in de Biljartacademie in Sittard, een prachtige locatie om met een langzame toernooistructuur te strijden om de titel van beste allrounder.

De te spelen disciplines: libre, kader 47/2, kader 71/2, bandstoten en driebanden. Aanvang dagelijks vanaf 09:30 ’s-morgens, met gratis toegang, en alles ook gratis te zien via de livestreams van Kozoom.com.

 

 

Er wordt gespeeld in twee poules: poule A met Raymund Swertz, Jos Bongers, Micha van Bochem en Martijn Egbers, en poule B met Gert-Jan Veldhuizen, Michel van Silfhout, Dennis Timmers en Wiel van Gemert. Wij blikken vooruit met enkele van de favorieten.

 

 

Eén van de topfavorieten, Raymund Swertz, speelt vooral nog driebanden

Eén van de topfavorieten voor het winnen van deze Biljartvijfkamp is klassiek-meester-maar-inmiddels-steeds-meer-top-driebander Raymund Swertz: “Ik heb niet echt bepaalde verwachtingen, maar wil natuurlijk wel goed spelen. Ik ben de laatste jaren alleen nog maar aan het driebanden natuurlijk. Ik speel nog hier en daar een toernooi kader of band mee als mijn kalender dit toelaat. Ook ben ik nog af en toe actief in de topteamcompetitie bij de Hazelaar, maar het is dus wel anders dan vroeger.”

 

“Het NK Biljartvijfkamp is mooi om te spelen omdat het een allround kampioenschap is waarin je alle spelsoorten door elkaar speelt, met een aantal van de beste allround spelers van het land"
Raymund Swertz

 

“Het NK Biljartvijfkamp is mooi om te spelen omdat het een allround kampioenschap is waarin je alle spelsoorten door elkaar speelt, met een aantal van de beste allround spelers van het land. Het toernooi is nu in Sittard en ik hoop dat er veel belangstelling is vanuit de regio, en dat we veel toeschouwers zullen hebben deze week.”

 

 

Biljartgek en YouTuber Gert-Jan Veldhuizen gaat genieten

Een andere favoriet voor de titel is Gert-Jan Veldhuizen: “Mijn doel is vooral dat ik er lekker van ga genieten. Alles wat leuk is aan biljarten wordt in vijf dagen bij elkaar geperst. Je mag van ‘s-ochtends vroeg tot ‘s-avonds laat spelen tegen en met de besten van Nederland. Aan mijzelf verplicht om dan zeker te gaan genieten!”

“Qua sportieve verwachtingen hoop ik in ieder geval bij de beste twee van mijn poule te zitten. We gaan het zien! Ik zit in de poule met Michel van Silfhout, die de laatste jaren meerdere Nederlandse ereklassetitels heeft gepakt. Ik zie hem dus ook als een kanshebber voor de titel. Daarnaast zie ik de kersverse Europees Kampioen 47/2 Raymund Swertz ook ver komen in het toernooi. Hopelijk zie ik hem in de finale.” ;)

 

"Waarom ik deze Biljartvijfkamp zo leuk vind: Ik ben biljartgek. Het liefst speel ik elke dag, de hele dag. Nu kan dat! Tevens is het een hele eer om bij de beste acht allrounders te horen"
Gert-Jan Veldhuizen

 

“Waarom ik deze Biljartvijfkamp zo leuk vind: Ik ben biljartgek. Het liefst speel ik elke dag, de hele dag. Nu kan dat! Tevens is het een hele eer om bij de beste acht allrounders te horen. Dank aan Biljartacademie Sittard voor de organisatie en Kozoom voor de live-beelden. Ik wens spelers, arbiters, schrijvers, organisatie, KNBB en het publiek veel succes en plezier met de Biljartvijfkamp!”

 

 

Het laatste kunstje van Jos Bongers

Voor een grote naam uit de rijke Nederlandse biljarthistorie wordt deze Biljartvijfkamp zijn laatste kunstje. De 66-jarige Jos Bongers, één van de beste bandstoters uit de historie, begint woensdag aan zijn laatste kunstje op het biljart. De Vijfkamp om het Nederlands kampioenschap wordt het laatste toernooi waarin de veelvoudige nationale en internationale kampioen met de beste Nederlandse biljarters strijdt om de ereplaatsen. Hij is geen topfavoriet, maar kan in het beste geval nog altijd op het podium eindigen. En daarna houdt Jos Bongers het voor gezien. ”Het zijn prachtige jaren geweest, nu is het tijd voor andere dingen.'' Zoals naar biljarten kijken, want Jeffrey Jorissen, zijn schoonzoon, reist de wereld af naar World Cups en andere grote toernooien.

 

”Het zijn prachtige jaren geweest, nu is het tijd voor andere dingen''
Jos Bongers

 

Twee keer won Jos Bongers de Vijfkamp, één keer in Leeuwarden, één keer in Hulst. Het was één van zijn specialiteiten, omdat Bongers de kaderspelen en het bandstoten beheerste tot in de perfectie. ,,Voor de laatste keer in de Vijfkamp ben ik niet de grote favoriet. Dat is Raymund Swertz, die behalve een geweldige kaderspeler het laatste jaar ook enorm is gegroeid in driebanden. Hij is de speler die het meest veelzijdig is. Ik wil zeker nog meedoen, dus ik heb me goed voorbereid, flink getraind, vooral op de series. Vier, vijf jaar geleden heb ik me nog eens door Raymund Swertz laten overhalen om weer mee te doen. Dat is me aardig bevallen, want ik eindigde gelijk nog derde. Wat het nu wordt, zullen we wel zien. Ik wil in elk geval nog een heel weekend, urenlang trainen. Nog één keer proberen te schitteren, daarna is het klaar.''

 

 

Mark Janssen trotse organisator

Ook Mark Janssen van de organiserende Biljartacademie is enthousiast: “We vinden dit een eer om te mogen organiseren omdat het de crème de la crème is van de klassieke spelsoorten.  We bieden onze leden en klanten vaak driebanden op topniveau maar bijna nooit de klassieke spelsoorten. Dus dit is hun moment om dit te kunnen aanschouwen.”

 

“We vinden dit een eer om te mogen organiseren omdat het de crème de la crème is van de klassieke spelsoorten"
Mark Janssen

 

“Ik ben 30 jaar een artistiek speler en heb relatief weinig connecties gehad met de klassieke spelsoorten.  Wat mijn grote aandacht trekt is de enorme snelheid van Raymund Swertz waar ik de laatste weken veel van gehoord heb. Maar het misschien wel belangrijkste: dat de spelers en de toeschouwers mooie biljartdagen gaan beleven.”

 

 

Alle info over de NK Biljartvijfkamp
Alle artikelen over NK Biljartvijfkamp/Grand Dutch op KNBB.nl

 

Tekst: KNBB
Banner: KNBB
Poster: Biljartacademie
Foto’s: Ton Smilde, Henry Thijssen

Bandstoten Carambole/libre Kader
Volg ons online