Neerland's topduo mikt weer op WK podium in Viersen

Dick Jaspers en Raimond Burgman, winnaars van twee Europese titels als Nederlands topduo en twee wereldtitels, behoren zeker weer tot de grote favorieten op het WK voor landenteams dat donderdag start in Viersen. ,,We gaan die favorietenrol niet uit de weg, de vorm, het vertrouwen en de motivatie zijn optimaal.'' Vraag en antwoord voor de twee Nederlandse spelers op het WK.

08 maart 2022

VIERSEN - De topvorm is er bij allebei, de teamspirit is één van de sterkste wapens en niemand hoeft Neerland’s topduo te motiveren. Dick Jaspers en Raimond Burgman haalden samen twee wereldtitels en twee Europese titels. Ze worden dan ook tot de topfavorieten gerekend op het Wereldkampioenschap voor landenteams, dat donderdag (10 maart) van start gaat in de West Duitse stad Viersen. Zestien landen strijden om het begeerde kampioenschap, de Turken zijn de titelverdedigers, Nederland wil maar wat graag schitteren op het mondiale podium voor teams. ,,Het is altijd speciaal om dit WK voor je land te spelen.’’

Dick Jaspers is één jaar jonger dan Raimond Burgman (56/57) en wil zich nog wel eens laten ontvallen: ,,We zitten misschien wel in onze laatste jaren, hoor.’’ Dick, de regerend wereldkampioen, rekent uit dat het WK in Viersen van dit jaar zijn 25e deelname is. ,,Ik was er voor het eerst bij in 1990. Toen met Rini van Bracht: en toen werden we, ja, echt waar, na de eerste wedstrijd uit het toernooi gezet, omdat er iets mis was met de reclame die we droegen.’’

Het palmares van de Oranje’s is indrukwekkend. Dick Jaspers won in totaal drie keer (twee keer met Burgman, één keer met Jean van Erp), Jaspers verloor zes finales, waarvan de laatste drie jaar geleden tegen de Turken. Maar altijd, dankzij die enorme historie, behoort het Nederlands team, zeker in deze samenstelling, tot de grote favorieten voor de titel.

 

 

Wij zochten de twee Oranje’s op aan de vooravond van het WK met een aantal vragen.

1 Kozoom/KNBB/Frits Bakker: Hoe vaak hebben jullie voor Nederland samen gespeeld en welke overwinningen behaald?

Dick Jaspers: Ik ben dus gestart in 1990 met Rini van Bracht, daarna twee keer met Louis Havermans, ik herinner me dat ik daarna vanwege de BWA vier jaar niet mee mochten doen, omdat we geschorst waren. Ik heb met Barry van Beers gespeeld, met Anno de Kleine, met Jean van Erp, maar het meest van alles toch met Raimond Burgman, een fantastische teammaat.

2 Wat is de kracht van jullie als team?

Raimond Burgman: Dat we al jarenlang goed spelen als team. We voelen elkaar uitstekend aan en hebben altijd een hechte band samen, maar dat kan eigenlijk ook niet anders met zo’n verleden. We kennen elkaar door en door, want we gingen 45 jaar geleden al samen op pad voor Nederland in het jongerentoernooi Coup van Beem.

3 Hoe ben jij, Dick, voor zo ver we dat kunnen zeggen, de Corona tijd doorgekomen?

Dick Jaspers: Zoals iedereen, denk ik, meer thuis geweest dan ooit. Minder toernooien, meer rust. Op mijn manier heb ik daar best wel van genoten. Ik heb nooit Corona gehad, hoewel ik één keer positief heb getest, net voor de laatste Masters, maar dat bleek een foutje. Het meisje dat de echte test deed, zei later: ik denk dat ze op de verkeerde knop hebben gedrukt.

4 Hoe is het met jouw gezondheid, Raimond, want nog altijd wachtend op een operatie?

Raimond Burgman: De operatie aan de poliepen in mijn neus is nog wat uitgesteld. Het kon op 10 maart, maar dat komt heel slecht uit, want er komt een Grand Prix aan en de Masters, waar ik me op wil voorbereiden. Ik voel me goed, soms wat benauwd door die poliepen bovenin mijn neus naar mijn voorhoofd toe. Bukken, als ik aan het biljart staat, geeft wat minder lucht, maar dat went ook. Het kan nog wachten. Ik wilde ook graag trainen voor Viersen.

5 De successen komen jou bijna aangewaaid de laatste jaren, Dick, vooral ook internationaal, hoe verklaar je toch die geweldige periode in je carrière?

Dick Jaspers: Niet aangewaaid, hoor, ik heb er heel hard voor moeten werken en heb af en toe een beetje geluk gehad. Hoe komt het? Ik denk wel dat ik de druk goed aankan, anders zou dit niet kunnen. Ik doe meestal wel lang mee voor een plaats op het podium, maar elk toernooi is een zware aanslag. Ik ga er altijd voor 100 procent tegenaan en ik probeer nog altijd beter te worden. De voorbereiding vind ik super belangrijk. En ik leef echt naar de toernooien toe. Het is gewoon heel mooi om belangrijke wedstrijden te spelen. Wat zal ik er nog over zeggen: ik stel altijd hoge doelen, maar ga nooit naar een toernooi met de verwachting dat ik ga winnen. En nog even zeggen dat ik een bewogen jaar achter de rug heb. Mijn vader gestorven, een moeilijke tijd. Het sportieve succes van het WK, de start van de oorlog in Rusland, de laatste weken. Ik kijk veel naar het nieuws, maar wil me daarna ook weer goed concentreren op het biljarten.

6 Ben jij tevreden, Raimond, over vorm, over je kwaliteit van spelen, zijn je resultaten in de aanloop naar dit WK bemoedigend, heb je er een goed gevoel over?

Raimond Burgman: Zeker wel tevreden, dat heb ik dit weekend ook weer laten zien. Ik speel goede moyennes en ben er klaar voor. Het trainen gaat ook goed. Al weten we allemaal dat je vorm nooit vooraf kunt bepalen: dat is vaak ongrijpbaar.

7 Hoe schat jij, Dick, de tegenstand op dit WK in, wie lijken op voorhand de grote concurrenten?

Dick Jaspers: Ik zie Spanje, Turkije, België en misschien de Aziaten als belangrijkste concurrenten. Dani Sanchez is al heel lang heel goed, ik verwacht veel van Eddy Merckx, die heel goed speelt, maar een beetje pech heeft gehad in Ankara, waar hij na de voorronden, met een prachtige 3 gemiddeld, op Marco Zanetti stuitte en werd uitgeschakeld. De Koreanen zijn normaal gesproken goed, de Vietnamezen, onze eerste tegenstanders, zijn zeker niet te onderschatten. Dus ik zou willen zeggen, tegen Raimond en mezelf: we kunnen de borst natmaken.

 

 

8 Wat moet de tactiek zijn voor een WK zoals dit met dit systeem van spelen?

Raimond Burgman: Ach, wat is tactiek in zo’n toernooi. Het is ieder voor zich, daar zijn we al die jaren wel achter gekomen. Het is niet zo dat we voortdurend met elkaar spreken, ook niet tijdens de Scotch Double. Je moet goed spelen, dat is een eerste vereiste, want het zijn allemaal sterke tegenstanders. Wat aanvallen of verdedigen betreft, dat doe je ook op gevoel. Ik kan de ballen meestal wel moeilijk wegleggen, maar de spelers van een zeker niveau kennen ongelooflijk veel oplossingen. Dat helpt dus ook niet altijd.

9 Welk gevoel geeft het jou, Dick, om voor je land te spelen?

Dick Jaspers: In de eerste plaats een gevoel van trots, dat we ons elk jaar kunnen kwalificeren. En ik vind het hartstikke leuk om weer met Raimond Burgman te spelen. We gaan al naar de zestig, dat wil zeggen dat we naar de laatste jaren van een mooie carrière gaan. De Nederlandse ranglijst is bepalend voor Viersen: je moet bij de beste twee van je land zijn. Dat kan voor mij een probleempje worden voor volgend jaar. Ik heb twee Grand Prix toernooien gewonnen, maar speel de derde en laatste niet mee, omdat ik na de World Cup in Las Vegas nog even daar blijf voor demonstraties in Colombia. Toen ik die afspraak heb gemaakt, was de Grand Prix nog niet zeker. Maar goed: een Grand Prix is hartstikke leuk, maar ik kan er niet van leven. De KNBB weet dat ik de enige speler ben die heel veel internationaal speelt en dat ik daar de voorkeur aan geef.

10 Welk gevoel geeft het jou om met Dick te spelen, Raimond?

Raimond Burgman We voelen elkaar feilloos aan, het is altijd gezellig en we staan altijd goed voorbereid aan de start. Dat is wel bewezen door de titels die we al hebben gehaald. De routine speelt natuurlijk ook mee. En op zijn tijd een beetje geluk. Als je Dick zag in Turkije, dan zat het niet tegen, maar hij dwingt het meestal ook af.

11 Dick, hoe zou jij Raimond willen typeren als teamspeler?

Dick Jaspers: Hij is een geweldige speler om mee naar een toernooi te gaan. We kennen elkaar vanaf 1983, 1984, sinds die tijd zijn we elkaar heel vaak tegengekomen. Raimond is een prachtige allrounder, een technisch heel goede biljarter met een koelbloedigheid die ik bewonder, dus absoluut geen zenuwpees. Hij kan zich geweldig concentreren. Wat ik zou kunnen denken is dat hij een beetje hardheid mist, omdat hij minder internationaal is gaan spelen. Maar het is een prachtig mens, gezond kritisch, houdt van humor en we hebben wederzijds respect voor elkaar.

12 Hoe zou jij Dick willen typeren als teamspeler, Raimond?

Raimond Burgman: Dick is een speler van wie iedereen zo langzamerhand de grote kwaliteiten kent. En wat zijn karakter betreft: hij blijft altijd vechten, geeft nooit op. Ik heb dat zelf ook wel, om eerlijk te zijn. En ik vind dat dat een vereiste moet zijn voor een sportman. Je kop nooit, maar dan ook nooit laten hangen. Ik kan altijd wel aan Dick zien of hij zich goed voelt of iets minder. Maar dat hij in topvorm is nu, dat is wel zeker. We hebben weer allemaal ontzettend van hem kunnen genieten vorig jaar en dit jaar. En ik ga natuurlijk heel graag naar een toernooi met hem, hij is mijn ideale teammaat.

13 Wat doen jullie voor de teambuilding op deze WK-dagen, Dick: samen op één hotelkamer, samen eten, samen optrekken voor en na de wedstrijden?

Dick Jaspers: We trekken samen op, als een echt team. Dat wil zeggen: afspreken om te ontbijten, om samen te eten, samen naar de wedstrijden te kijken en de voorbereiding te doen. Dat wil ook weer niet zeggen dat we hele dagen samen zijn. Ik wil wel eens gaan lopen, of wandelen, om de lange periodes te overbruggen. Dan wil Raimond liever gaan kijken.

14 Wie is eigenlijk de leider van het team aan de tafel, wie beslist over tactiek van aanvallen, verdedigen, voorsprong verdedigen of counteren in de beslissende fase van een partij?

Raimond Burgman: Ik vind niet dat iemand van ons de echte aanvoerder is, we weten veel beter van onszelf hoe we een positie moeten aanpakken, dan dat we het voor de ander kunnen bepalen. Met de Scotch Double overleggen we soms, een enkele keer. We praten buiten de wedstrijden om wel veel over biljarten, maar tijdens de partij veel minder.

15: Zouden jullie eigenlijk wel een coach willen hebben tijdens zo’n WK, Dick?

Dick Jaspers: Ik vind van niet, ik ga liever zelf mijn gang. Wij zijn langzamerhand bijna zestigers, we weten wel wat we moeten doen, hoor. Ik vertrouw op mijn kwaliteit en andersom is dat ook zo. Nee hoor, ik hoef geen coach die ons gaat vertellen wat we moeten doen.

16: Hoe ga je dit toernooi in, Raimond, met het gevoel van: wij zijn één van de drie favorieten?

Raimond Burgman: Ja, tuurlijk zijn we bij de topfavorieten, want we hebben vaak gewonnen en altijd dicht bij het podium geëindigd. Drie jaar geleden, op het laatste WK, speelden we samen ook weer in de finale tegen Turkije. Dan weten de tegenstanders wel, dat je nu ook weer bij de favorieten behoort.

Veel succes, mannen!

 

Het WK Driebanden volgen?

Alle informatie over het event, de locatie in Viersen etc.: https://www.eurobillard.org/events/world-championship-national-teams-91....
Alle uitslagen, standen & live scores: http://umb.cuesco.net/competition/ranking?idx=134%23content
Live uitzendingen via Five & Six YouTube (overzicht alle tafels, gratis): https://www.youtube.com/c/FiveSixInternational
Live uitzendingen via Five & Six YouTube (tafel 1, gratis): https://www.youtube.com/watch?v=v_ChqMM6MrM

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's Dick Jaspers/Raimond Burgman (Ton Smilde)

 

 

 

Burgman, Raimond Driebanden Internationaal
Volg ons online