Neerlands goud wordt verdeeld onder Brabanders

Dick Jaspers staat tegenover John Tijssens, Barry van Beers tegenover Harrie van de Ven op de finaledag van de Jumbo Masters: Brabant wint de strijd tegen de rest van Nederland

18 januari 2020

BERLICUM - De Jumbo Masters, om de Nederlandse titel driebanden, wordt zondag beslist in een gevecht met vier Brabanders. De plaatselijke held Jean van Erp mag op de slotdag met zijn trouwe fanclub de tribunes beklimmen om toe te kijken hoe Dick Jaspers, John Tijssens, Barry van Beers en Harrie van de Ven om het goud strijden. Zelf is The Iceman overrompeld door John Tijssens, de sensatie van het toernooi, die nu voor de duvel niet bang meer is. ,,Ik voel me hier zo vrij als een vogel'', grijnsde Tijssens, die wegbleef op de Masters vanaf 2005 en nu een spectaculaire come-back maakt.

 

 

Het was zijn eerste onderkoelde reactie nadat hij het thuispubliek in het Benelux Theater een koude douche had bezorgd en Jean van Erp een dikke deceptie met een gevoelige 40-21 in 23. Het slotgala in de Masters krijgt niettemin een Brabants podium met vier geroutineerde hoofdrolspelers: drie vijftigers en een veertiger, Dick Jaspers (54) speelt tegen John Tijssens (51), om 10.30), Harrie van de Ven (58) tegen Barry van Beers (44) om 12.30. De finale is om 15.00 uur.

 

 

Dick Jaspers, vroeg in de avond winnaar tegen Dave Christiani (met 40-21 in 17) en John Tijssens waren de eerste finalisten. Harrie van de Ven en Barry van Beers, tegen Frans van Schaik en Raimond Burgman, voegden zich daar in de late avondsessie bij om het Brabants festijn compleet te maken.

 

 

Dick Jaspers zal zich zeker voorbereiden op het vuurwerk dat hij in zijn volgende optreden kan verwachten. John Tijssens, met zijn bekende bluf, kondigde zaterdag in de wandelgangen aan: ,,Ik ben hier nu toch, die Jaspers gaat er morgen ook aan.'' Het zijn uitspraken waarover de nummer één van de wereld zich niet druk zal maken en die hem zeker niet zullen imponeren. Maar heerlijk ontwapenend is het wel. Johnny ('boem boem') Tijssens is terug van weggeweest, dat verhoogt het amusement en de biljartwereld zal het weten ook.

Waar Jean van Erp elk jaar op de Masters zo hartstochtelijk naar uitkijkt, werd hem in de aanloop naar de slotdag wreed ontnomen. De Tilburgse sneltrein walste ongehinderd over de thuisspeler, die er onderweg naar de kleedkamer, maar één woord aan wilde wijden: ,,Drama.'' De afstraffing kwam hard aan, temeer omdat het er nooit naar uitzag dat hij nog kon terugvechten. Het stond na een magere start al 21-12 in 15, daarna 30-15 en na nog meer missers aan het eind tenslotte soeverein 40-21. ,,Zet maar al uw geld op mij'', pleegt Tijssens na dit soort optredens wel eens uit te roepen. In zijn eigen omgeving fluisterde iemand vertederend voor zich uit: ,,Hij heeft niet alleen een nieuw hart, maar is ook een nieuw mens.''

,,Voor mij is de missie al geslaagd'', voegde Tijssens er zelf met gevoel voor realiteit aan toe, wetend dat het zondag in de halve finale tegen Dick Jaspers een heel ander verhaal wordt. Hoe zeer het vanuit de kenners zaterdag ook klonk dat Jaspers kwetsbaar was op deze dag. De start tegen Dave Christiani mag dan niet spectaculair zijn geweest, uiteindelijk maakte Jaspers het toch weer in 17 beurtjes af met 2.353 gemiddeld.

Wordt het onder het oog van de tv-camera's zondag weer een strijd van Jaspers tegen de rest, zoals in de laatste drie jaar van de Masters. Of worden er vanuit de oppositie uit eigen streek toch nog pijlen afgevuurd op Neerland's beste biljarter.

 

 

Harrie van de Ven vormt zeker, net als twee jaar geleden, een bedreiging. De oudste van de vier finalisten maakte een eind aan het aandoenlijke avontuur van Frans van Schaik. De 15-8 en 22-11 voor Van de Ven werd tegen het slot gemilderd door de Amsterdammer (35-31 en 37-33). Met een klein gelukje in de voorlaatste carambole besliste Harrie van de Ven de strijd op 40-33 in 27.

Barry van Beers en Raimond Burgman vochten tot het eind een taai gevecht, dat uitdraaide op een man-tegen-man strijd. De vierde Brabander had het beste eindschot met vier voor 40-35. Burgman maakte zich nog één keer op voor de counter, maar strandde op twee caramboles van de shoot-out (40-38).

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's ©Ton Smilde

 

 

Driebanden Jaspers, Dick NK Masters Driebanden
Volg ons online