Nederlandse top reist naar World Cup in Bogotá

De hele Nederlandse top van het driebanden reist in de komende dagen naar Colombia voor de World Cup in Bogotá. Het toernooi is de opening van de World Cup cyclus, die over 7 toernooien gaat. Dick Jaspers is voor Nederland de grote kanshebber, maar ook spelers als Glenn Hofman, Jean Paul de Bruijn en Jeffrey Jorissen mikken op een hoofdrol in het Zuid-Amerikaanse land. Ook Therese Klompenhouwer, die maar enkele World Cups meer speelt door haar drukke agenda, is van de partij in Colombia. De KNBB zet de deelnemers voor Nederland op een rij en blikt vooruit naar deze World Cup.

23 februari 2024

BOGOTÁ – Wie wordt dit jaar de opvolger van Dick Jaspers als winnaar van de World Cup cyclus over 7 toernooien, of doet de Nederlandse nummer 1 opnieuw een gooi naar deze prestigieuze prijs over een heel jaar? De World Cup cyclus van 2024 start komende maandag 26 februari in het Coliseo Cubierto El Salitre in Bogotá, Colombia (26 februari tot 3 maart) volgens de nieuwe regels van plaatsing. Voor het eerst reist het gezelschap van wereldtoppers weer eens naar Colombia. Het Zuid-Amerikaanse contingent was de afgelopen jaren een zeldzaamheid op de internationale kalender. De laatste World Cup in Colombia werd gespeeld in 2013 in Medellin, het laatste wereldkampioenschap in Santa Cruz, Bolivia. Frédéric Caudron won beide evenementen. Dit jaar volgen in de World Cup cyclus Bogotá, Ho Chi Minh City, Ankara, Porto, Veghel, Seoul en Egypte (locatie nog niet vermeld) elkaar op in een circuit met 7 World Cups. Vietnam is gastheer voor het Wereldkampioenschap in Binh Thuan eind september.

De ranglijst die als referentie wordt gebruikt voor de kwalificatie voor het World Cup circuit heet de 'UMB Events Ranking' en houdt rekening met het laatste wereldkampioenschap en de laatste tien World Cups. De continentale en nationale kampioenschappen worden voor deze plaatsing niet meegerekend. De 'World Player Ranking' is een andere ranglijst, die wordt gebruikt als referentie voor kwalificatie voor de Wereldkampioenschappen. Het is de ranglijst die voorheen als enige wereldranglijst werd gebruikt, rekening houdend met de laatste acht World Cups, de laatste wereld-, internationale en nationale kampioenschappen.

De vraag is nu dus: wie is de nummer 1 van de wereld? Dick Jaspers, leider van de UMB events ranking, of Myung-woo Cho, leider van de World player ranking? 

De World Cup in Bogotá is een succes wat betreft inschrijvingen, met een lange reservelijst van 69 spelers. Driebanden is populair in Zuid-Amerika. Het tijdsverschil met West-Europa is 6 uur en de wedstrijden wordt over het algemeen gespeeld tussen 11.00 en 20.00 uur plaatselijke tijd, dat wil zeggen van 17.00 tot 3.00 in de nacht hier in Nederland. De wedstrijden worden voor iedereen zichtbaar uitgezonden op Afreeca TV of via Cuesco.

Het prijzengeld voor de World Cup is hetzelfde als vorig jaar, namelijk €16.000 voor de winnaar. Maar de winnaar van het wereldbekercircuit aan het einde van het jaar ontvangt €30.000, de runner-up €15.000 en de derde geplaatste speler €10.000. In het volgende wereldkampioenschap ontvangt de winnaar €40.000 (voorheen €20.000). 

De top 14 heeft zich aangemeld voor de World Cup met uitzondering van Martin Horn die nog herstellende is van een beenbreuk. De geplaatste spelers zijn Dick Jaspers, Eddy Merckx, Torbjörn Blomdahl, Myung-woo Cho, Marco Zanetti, Quyet Chien Tran, Jun-tae Kim, Tayfun Taşdemir, Phuong Vinh Bao, Sameh Sidhom, Jérémy Bury, Jung-han Heo en Myeong-jong Cha. Wildcards zijn uitgedeeld aan Pedro Piedrabuena (UMB), Pedro Gonzalez en Daniel Morales (organisatie).

De eerste Nederlanders, Belgen en Duitsers komen in de eerste dagen in actie. Maandag 26 februari is de dag dat Amir Ibraimov, die het laatste juniorentoernooi van Longoni/CEB won en deze week 16 werd, al te zien in een poule met de Colombiaan Julian Torres en de Griek Litsa Mavridoglou. Voor Nederland openen Ronald van Geyt, Jetty Beersma en Pauline Gerritsen het toernooi. Luis Aveiga uit Ecuador, Carlos Crespo uit Spanje, Gregory Le Deventec uit Frankrijk en Ramazan Durdu en Ali Ibraimov uit Duitsland zijn bekende spelers op die maandag.

Dinsdag maakt Therese Klompenhouwer haar entree in deze World Cup. De Nederlandse damestopper speelt verder nauwelijks World Cups meer, maar maakt graag een uitzondering voor een uitstap naar Colombia. In de eerste ronde schittert ook Ramon Rodriguez uit Peru een oude bekende uit het circuit. Sergio Jimenez, Tom Löwe, Tobias Bouerdick, Raymon Groot, Jordy de Kruijf en Raymon Groot zijn bekende World Cup spelers net als de Nederlander Reggy Brouwers.

Op de derde dag komt de eerste Belg in de arena: Alain Saeijs. Hij doet dat onder andere met bekende namen als Glenn Hofman (op het podium in Sharm El Sheikh), Pierre Soumagne, Turgay Orak, Gökhan Salman, de Colombianen Luis Martinez, Huberney Cataño en Jose Juan Garcia, de Duitser Ronny Lindemann, de Nederlanders Volkan Cetin, Huub Wilkowski, Joey de Kok en verder Takao Miyashita, Hugo Patino, Ja In Kang, Kostas Kokkoris, Jose Miguel Soares, Javier Vera, Turgay Orak en Omer Karakurt.

Donderdag is traditioneel de laatste kwalificatie, waarin de 12 groepswinnaars en drie beste nummers 2 uit die 12 groepen naar het hoofdtoernooi promoveren.

De poules op die dag:

Poule A: Nikos Polychronopoulos en 2 kwalificatiespelers.

Poule B: Chang Hoon Seo +2

Poule C: Hong Chiem Thai +2

Poule D: Peter Ceulemans +2

Poule E: Tolgahan Kiraz, Sam van Etten +2

Poule F: Berkay Karakurt, Mashhour Abu Tayeh +1

Poule G: Ruben Legazpi, Rui Manuel Costa +1

Poule H: Gwendal Maréchal, Robinson Morales +1

Poule I: Roland Forthomme, Thanh Luc Tran +1

Poule J: Bong Joo Hwang, Gerhard Kostistansky +1

Poule K: Burak Hashas, Jean Paul de Bruijn +1

Poule L: Jeffrey Jorissen, Ye Sung Jeong +1

 Vrijdag is de start van het hoofdtoernooi met acht poules van vier spelers die elkaar treffen in elk drie partijen.

Poule A: Dick Jaspers, Pedro Piedrabuena +2

Poule B: Eddy Merckx, Pedro Gonzalez +2

Poule C: Torbjörn Blomdahl, Myeong Jong Cha, Daniel Morales +1

Poule D: Myung Woo Cho, Jung Han Heo +2

Poule E: Marco Zanetti, Jérémy Bury +2

Poule F: Quyet Chien Tran, Sameh Sidhom +2

Poule G: Jun Tae Kim, Phuong Vinh Bao +2

Poule H: Haeng Jik Kim, Tayfun Tasdemir +2

Zaterdag 2 maart: Ronde met de beste 16, knock-outs om 11.00, 13.30 (plaatselijke tijd).

Kwartfinales om 16.00 en 18.30.

 Zondag 3 maart: halve finales om 11.00 en 13.30, finale om 18.00 uur.

Tekst: Frits Bakker.

Foto Dick Jaspers (Paul Brekelmans)

 

Driebanden Hofman, Glenn Jaspers, Dick
Volg ons online