Nederlandse eredivisie: Therese maakt come-back

Zeventiende ronde in Buffalo league: Koplopers hebben zich lichtjes afgescheiden, achtervolgers jagen op play-off positie

23 maart 2018

DEN HAAG - De meeste teams uit de Buffalo league krijgen al vorm met de samenstelling voor volgend jaar, terwijl de strijd om de landstitel nog in volle gang is. Zestien speelronden zijn inmiddels gespeeld, zondag komen de twaalf teams in actie voor de zeventiende ronde. Op zes ronden van het einde hebben SIS Schoonmaak en HCR Prinsen een redelijk comfortabele voorsprong op de belangrijkste achtervolgers. Zeven teams zijn nog in de race voor de derde plaats in de play-offs. De eerste transfers voor volgend jaar zijn inmiddels bekend. Therese Klompenhouwer maakt haar come-back in de eredivisie bij DPC in Vlaardingen, waar ze minimaal zestien wedstrijden gaat spelen. ,,Ik ben er ontzettend blij mee'', zei ze toen de overgang werd aangekondigd. ,,Het was een bijzondere week voor me: promoveren met mijn team in België naar de hoogste klasse, een nieuw contract in de Nederlandse eredivisie. Het motiveert me enorm, vooral nu ik al maanden goed speel en de stap naar 1.2 gemiddeld heb gemaakt. Met nog meer wedstrijden tegen topspelers, meer training en toernooien ben ik overtuigd dat ik dat moyenne nog verder kan opvoeren.''

In het Haagse biljartbolwerk van Jorissen moet één van die kanshebbers zondagmiddag opboksen tegen de koploper en zijn supporters. Team Eekhoorn uit Oosterhout heeft de eindsprint ingezet en aast op de positie in de top drie. SIS Schoonmaak is klaar voor een nieuwe krachtmeting. De kopman Glenn Hofman is in topvorm en heeft in allerlei competities en de laatste Grand Prix al 17 wedstrijden op rij gewonnen. Jean van Erp is in de winning mood en ook als collectief maakt het Haagse team al een heel seizoen indruk. Voor Frans van Kuyk, Kurt Ceulemans, Kenny Miatton en Jerry Hermans is het een mooie opdracht om in die entourage overeind te blijven. Aardig detail: beide teams hebben aangegeven dat ze ook volgend seizoen in deze samenstelling de eredivisie ingaan.

HCR Prinsen mist zijn kopman Dick Jaspers voor de uitwedstrijd tegen A1 Biljarts. In de Duitse bundesliga worden zaterdag en zondag de laatste twee ronden gespeeld en staat het kampioenschap op het spel. Jaspers is met Magdeburg zo goed als uitgeschakeld. Eddy Leppens heeft met BCC Witten nog wel kans op de titel, toch speelt de Belg zondag met Prinsen mee als kopman. ,,Die afspraken zijn voor het seizoen al gemaakt'', aldus Leppens.

Peter Ceulemans ontbreekt om dezelfde reden bij STZ Zundert. De Duitse competitie krijgt voorrang, omdat Bergisch Gladbacher, waar Ceulemans kopman is, bovenaan staat en het kampioenschap binnen kan halen. In andere teams ontbreken spelers als Martin Horn, Stefan en Markus Galla en Christian Rudolh. Zundert speelt zondag een uitwedstrijd tegen De Veemarkt.

Bousema Lochem is gastheer voor Dallinga.com met de wedstrijd Murat Naci Coklu tegen Frédéric Caudron als meest opvallende affiche. DPC speelt een uitwedstrijd tegen 't Hartje/Van Wanrooy met Birol Uymaz en David Martinez als speerpunten in het team. L&B Leermode heeft in principe een wedstrijd die twee punten moet opleveren tegen het gedegradeerde MCR, hoewel dit team vorige week sterk presteerde tegen DPC.

De wedstrijden en opstellingen voor zondag:

Bousema Lochem-Dallinga.com
Coklu-Caudron
Salman-De Bruijn
De Jaeger-Van Acker
Spilleman-B. Ceulemans

SIS Schoonmaak-Team Eekhoorn
Hofman-Van Kuyk
Van Erp-Ceulemans
Burgman-Miatton
Jorissen-Hermans

De Veemarkt-STZ Zundert
Wilkowski-Forthomme
Grossjung-B. van Beers
Weeremans-R. van Beers
Dericks-Uijtdewillegen

A1 Biljarts-HCR Prinsen
Van der Spoel-Leppens
Blauwblomme-De Kleine
De Zwart-Pijl
Wienk-Swertz

't Hartje/Van Wanrooy-DPC
De Backer-Uymaz
Van Havere-Martinez
Martens-Spoormans
Broeders-Bitalis

MCR-L&B Ledermode
Sciacca-Merckx
Hoefnagels-Christiani
N. Loenen-Valentijn
B. Loenen-Tijssens.

Buffalo League Driebanden Klompenhouwer, Therese
Volg ons online