Nederlandse biljarters krijgen volle kalender deze zomer

De Sectie Driebanden van de KNBB heeft de data en de speellocaties bekendgemaakt voor de Nederlandse kampioenschappen voor dames, junioren, de Excellent klasse en de hoofdklasse. De bekerfinale is definitief afgelast.

 

18 mei 2021

NIEUWEGEIN - De Nederlandse biljarters op alle niveaus gaan een zomer tegemoet met een goed gevulde kalender. De KNBB sectie driebanden heeft de definitieve plannen onthuld voor een viertal Nederlandse kampioenschappen, de eerste Grand Prix van het nieuwe seizoen en een gecombineerde organisatie van drie Survival toernooien met een open inschrijving in de topsportlocatie van SIS Schoonmaak. Voor de nationale bekerfinale voor teams is geen tijd en ruimte meer: het toernooi is dus definitief afgelast.

De sectie houdt op 23 juni de voorjaarsvergadering volgens een zoomsessie. Op de volgende dag start de inschrijving voor de landelijke teamcompetities. De aanmeldingen kunnen worden gedaan tot en met 31 juli. De nationale bekerfinale, waarvoor nog 76 wedstrijden in drie weken moesten worden gespeeld, wordt doorgeschoven naar volgend seizoen volgens dezelfde opzet: de teams zijn vrijgesteld van inschrijfgeld. De Sectie heeft tot het laatste moment gewacht, maar ziet geen kans meer de resterende wedstrijden te laten spelen.

Paul Brekelmans: ,,We zijn blij dat er een alternatief is aangekondigd met de toernooien van SIS Schoonmaak samen met de sectie driebanden. De informatie daarover wordt zo snel mogelijk bekendgemaakt. Alle biljarters krijgen de kans om in te schrijven en we willen als het kan al binnen drie weken starten.'' Carl Verhoeven van het SIS biljartcentrum heeft op zijn website al een korte aanzet gegeven: drie toernooien volgens het 3CC Survival format. Verder is bekend dat na de twee eerste groepen een ranking wordt opgemaakt met de beste 64 spelers, die worden uigenodigd voor de 'Grote finale'. Het speelschema van de toernooien hangt onder meer af van de internationale kalender.

De eerste Nederlandse kampioenschappen op de kalender, in de Excellentieklasse en de hoofdklasse, worden van vrijdag 9 tot en met zondag 11 juli gespeeld in de locatie van Jerry Hermans op vier biljarts: De Eekhoorn in Oosterhout. De voorronden worden afzonderlijk op één dag gespeeld, op zondag zijn de knock-outs van beide kampioenschappen: de kwartfinales, halve finales en finales.

In het weekend daarna op zaterdag 17 en zondag 18 juli wordt het Nederlands kampioenschap voor junioren gespeeld in HCR Prinsen in Haarlo. Het deelnemersveld staat al gedeeltelijk vast. De titelhouder is Nick Dudink, verder hebben zich al aangemeld: Leon Dudink, Tom Slikker, Joris van 't Zelfden, Andy Nab, Xavier Siahaya (Nederlands kampioen op de kleine tafel), Twan Vriens en de 10-jarige Joeri Wilkowski.

Het Nederlands kampioenschap dames wordt van vrijdag 23 tot en met zondag 25 juli gespeeld in Sportfoyer De Hazelaar in Rosmalen. Therese Klompenhouwer is de titelhoudster. Vier speelsters, de beste vier van het vorige NK, zijn geplaatst voor de finaleronde met 16. Twaalf speelsters uit de zes poules van 4 gaan naar de eindstrijd, waarin Therese Klompenhouwer, Karina Jetten, Joke Martijn en Monique Wilkowski instromen.

 

 

De inschrijving van dames is nu al overweldigend. Paul Brekelmans: ,,We hebben maandagavond om 9.45 de inschrijving geopend, een uur en een kwartier later hadden zich al 17 dames aangemeld.'' Op dit moment zijn er 20 aanmeldingen. Het maximum is 28 deelnemers, het minimum, aantoonbare moyenne is 0.250 op de matchtafel.

De eerste Grand Prix van dit seizoen wordt gespeeld in Sportfoyer De Hazelaar in Rosmalen. De speeldagen worden bepaald door het aantal deelnemers. De geplande start is op maandag 23 augustus, het toernooi eindigt op zaterdag 4 september. De inschrijving wordt op 14 juni geopend. De tweede Grand Prix wordt in september/oktober gespeeld. De Veemarkt in Doetinchem en Capelle aan den IJssel zijn kandidaten voor de twee volgende toernooien op de kalender.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: Ton Smilde (laatste NK dames)

 

Biljart algemeen Dames Driebanden
Volg ons online