Nederlanders stranden vlak voor laatste horde

Uitschakeling Joey de Kok zelfs op één carambole!

Dick Jaspers toch weer enige Nederlander in World Cup hoofdtoernooi

31 maart 2022

LAS VEGAS - Het echte werk in de World Cup van Las Vegas met de hele wereldtop brengt vandaag de grote namen aan de roulettes. Voor een aantal kopstukken werden op de laatste kwalificatiedag al gevoelige knock-outs uitgedeeld. De Vietnamees Nguyen Quoc Nguyen was aanvoerder van de dagranglijst voor Jacob Haack Sörensen, Myeong Jong Cha, Antonio Montes en Huberney Cataño. Zes van de 12 poulewinnaars waren Aziaten, vier Europeanen eindigden in die top 12 en in het voorportaal werden onder andere uitgeschakeld: Duc Anh Chien Nguyen, Lütfi Cenet, Jun Tae Kim.

Het was bijltjesdag voor twee bekende Colombianen (Jose Juan Garcia en Robinson Morales), de Nederlanders (Jeffrey Jorissen, Joey de Kok) en de Belgen (Peter Ceulemans) en een paar sterke Turken verdwenen uit het toernooi. Pedro Gonzalez, de finalist van het WK in Viersen, Dion Nelin en Can Capak gingen mee als beste runners up met de twaalf poulewinnaars en staan vandaag (donderdag) in het hoofdtoernooi met 32 spelers, verdeeld over acht poules van 4 van wie alle nummers 1 en 2 naar de knock-outs promoveren.

De opvallendste knock-outs waren voor Morales, die verloor van Choong Bok Lee en Pedro Gonzalez, Jose Juan Garcia en Peter Ceulemans, verslagen door poulewinnaar Ja In Kang (Ceulemans met 40-39 in 27) en Jeffrey Jorissen, verliezer tegen Roland Forthomme (40-31 in 30) en gelijk tegen één van de gevreesde Nguyens (40-40 in 22).

Razend knap was het optreden van de jonge Nederlander Joey de Kok, die startte met winst tegen Frank Torres (40-27 in 28) en op één carambole verloor van ex-wereldkampioen Sung-won Choi, nadat hij met 6 in het boeiende slot was teruggekomen op twee caramboles en in de nabeurt één keer scoorde en de gelijkmaker miste. Lütfi Cenet werd uitgeschakeld door Huberney Cataño, Duc Anh Chien door Turgay Orak en Luis Aveiga stootte Jun Tae Kim en Gökhan Salman uit het toernooi.

 

 

De top van de ranglijst:
1 Nguyen Quoc Nguyen 4-1.904-11
2 Jacob Haack Sörensen 4-1.818-12
3 Myeong Jong Cha 4-1.818-8
4 Antonio Montes 4-1.777-9
5 Huberney Cataño 4-1.708-8.

Tien poulewinnaars haalden 4 matchpunten, twee (Aveiga en Ja In Kang) 3 punten. Bij de beste twaalf waren vier Europeanen: Jacob Haack Sörensen, Antonio Montes, Turgay Orak en Roland Forthomme.

De loting voor de knock-outs (start: 10.00 in Las Vegas, 19.00 uur West Europese tijd):
Poule A: Jaspers, Sörensen, Teran, Capak
Poule B: Zanetti, Nelin, Nguyen Quoc, Piedrabuena
Poule C: Sánchez, Blomdahl, Patino, Gonzalez
Poule D: Tran, Sayginer, Cha, Kang
Poule E: HJ Kim, Heo, Montes, Aveiga
Poule F: Merckx, Forthomme, Sidhom, Cataño
Poule G: Tasdemir, Orak, Bury, MW Cho
Poule H: Horn, Coklu, SW Choi, CB Lee.

 

Tekst: Frits Bakker
Archieffoto Joey de Kok: Ton Smilde

 

Kok, Joey de USA World Cup
Volg ons online