Nederlanders score hoog in eredivisie, SIS en Zundert aan kop

De teams van SIS Schoonmaak en Zundert gaan met twee matchpunten voorsprong aan kop van de Kozoom league, de eredivisie driebanden, na vijf speelronden. In deze vijfde ronde was de Spanjaard Sergio Jimenez een opvallende speler en scoorden veel Nederlandse toppers hoog: Jeffrey Jorissen, Gerwin Valentijn, Kay de Zwart, Jean van Erp, Jerry Hermans.

15 oktober 2023

SLUISKIL – De koplopers in de Nederlandse eredivisie zijn op de vierde speeldag verder weggelopen van de concurrenten. SIS Schoonmaak en Zundert hebben nu een marge van twee punten op Team Eekhoorn en meer op de rest van de teams. Het team van Cues&Darts, gezien als één van de titelkandidaten, maakte zondagmiddag een onverwachte misstap tegen J&F Auto’s: 5-3. De matchwinnaar voor de Hagenaars was Kay de Zwart, die Glenn Hofman versloeg met 40-30 in 25. De beste winnaars van deze speeldag waren Jeffrey Jorissen (Bousema), Gerwin Valentijn (Dekker) allebei in 17 beurten en Johan Loncelle (ook van Bousema) in 18 beurten. De opvallende nieuwe speler in de Kozoom league is Sergio Jimenez, de 39-jarige Spanjaard, die het kopmanschap bij Zundert heeft overgenomen van Roland Forthomme. Jimenez versloeg Jean Paul de Bruijn zondag in Sluiskil, had een riante voorsprong op het eind, maar zag de Sluiskilse kopman, toen de spanning was verdwenen, nog iets terugkomen met een nabeurt van 10: nog altijd stond er een 40-34 in 23 op het scorebord. Daarmee gingen de maximale matchpunten met 5-3 naar Zundert, ook omdat Thorsten Frings (Zundert) en Steven van Acker (Dallinga), in een slotfase met veel matchpunten, gelijk speelden: 40-40 in 37 beurten.

Sergio Jimenez reist voor zijn wedstrijden met Zundert op de zondag van de competitie op en neer vanuit Barcelona. ,,Ik moet de zaterdag in Spanje spelen, sta op zondag heel vroeg op, vlieg om 9 uur naar Nederland, speel mijn wedstrijd en reis een paar uur later, om 10 uur, terug naar Barcelona. Het lijkt een zware dag, maar ik voel me fit genoeg. En mijn start bij Zundert is heel mooi. Ik ben gelukkig met mijn teammaats, ze steunen mij vanaf de eerste wedstrijd, ik voel me nu al thuis.’’

De 5-3 overwinning van Zundert in Sluiskil was moeizaam, ondanks de vlotte zege van Jimenez. De andere koploper, SIS Schoonmaak, moest ook knokken voor de matchpunten, want voor de pauze eindigden twee partijen in een gelijke score. Martien van der Spoel speelde gelijk tegen Tom Persyn, Toine Dekkers deed hetzelfde tegen Ad Broeders. Daarna waren het Eddy Merckx en Jean van Erp die de winst voor SIS over de streep trokken tegen Ronny Brants (40-26 in 28) en Dirk Weeremans (40-26 in 22).

Topbiljart Zundert maakte het uiteindelijke verschil ook in het tweede part van de wedstrijd in Sluiskil. Sergio Jimenez startte tegen De Bruijn met een 12-0 voorsprong, Thorsten Frings zelfs met 13-0 tegen Steven van Acker. Jimenez bleef de betere tegen De Bruijn, Frings had een moeilijk slot en miste vijf matchpunten voor zijn team, waardoor Van Acker nog 40-40 kon maken.

J&F Auto’s tegen Cues&Darts was de meest opzienbarende wedstrijd van deze speeldag. De Hagenaars hielden de score voor de pauze op 2-2, omdat Therese Klompenhouwer won van Huub Wilkowski (40-35 in 26) en Pierre Soumagne opvallend gemakkelijk de stand in balans bracht tegen Joey de Kok (40-16 in 20).

Het tweede part liet een onverwacht sterke Kay de Zwart zien, die Glenn Hofman de baas was met 40-30 in 25. Herman van Daalen en Volkan Cetin hadden gelijk gespeeld tegen elkaar (40-40 in 34), waardoor uiteindelijk het stuntje van Kay de Zwart de volle winst opleverde voor J&F Auto’s, dat naar de lange middenmoot opklimt. Ook opmerkelijk: Therese stond met 26-9 achter en vocht ter

Team Eekhoorn greep in de derby tegen DKM Tools de derde positie op de ranglijst. Het ’A-team’ van de camping liep weg van de tegenstander door overwinningen van Kurt Ceulemans, Jerry Hermans en Peter Ceulemans. Beste winnaar was Jerry Hermans in 22 beurten. Alleen Frans van Kuyk moest verlies incasseren tegen Roland Uijtdewillegen : 40-32 in 31.

Bousema deelde de winst met Dekker in de beste wedstrijd van deze speeldag. De moyennes lagen erg hoog in het Bousema-bolwerk, waar Jeffrey Jorissen en Johan Loncelle de uitschieters waren voor het thuisteam met winst in 17 en 18 beurten. De tegenstanders kwamen niet in het spel voor. Dave Christiani kwam slechts tot 12 punten tegen Jorissen, Barry van Beers strandde op 18 tegen Loncelle. Spanning was er ook niet in de winstpartij van Gerwin Valentijn tegen Paul Bruijstens: 40-11 in 17.

Team Nachtwacht haalde zijn eerste puntje door een 4-4 tegen Burgmans Biljarts. Dat hadden er zelfs twee kunnen zijn, omdat Erwin Kivits de winst voor het grijpen had tegen PBA prof Eddy Leppens. De Belg kreeg in de slotfase de kans om terug te vechten, waardoor Kivits een belangrijk puntje inleverde” 40-40 in 39. Harrie van de Ven won van Anno de Kleine in 35 (40-38), Marco Janssen van Frits Broeders (40-31 in 28) en Frank Martens en Bart Ceulemans speelden gelijk.

DKM Tools blijft onderaan met 0 matchpunten, Dallinga heeft 1 uit 4 en daalt naar de gevarenzone.

Tekst: Frits Bakker

Foto Sergio Jimenez (Ton Smilde)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Driebanden KNBB Kozoom League
Volg ons online