Nederlanders maken zich op voor WK's in Turkije

Vandaag start van WK voor dames met Therese Klompenhouwer, vanaf vrijdag WK voor junioren met Joey de Kok. Nederlandse delegatie van Sectie driebanden is in Izmir om kennis op te doen voor de organisaties van de beide WK's in 2020, 2021 en 2022.

18 september 2018

IZMIR - Zestien van de beste vrouwelijke biljarters van de wereld staan in de komende drie dagen in de schijnwerper op het wereldkampioenschap driebanden. De Turkse plaats Izmir, met vier miljoen inwoners, is de gastheer van het toernooi, waarin de Japanse Orie Hida haar titel verdedigt. De damestop voelt zich eindelijk erkend met een jaarlijks WK op de kalender. Volgend jaar staat Valencia al vast, voor de drie jaar daarna is Nederland de organisator. De speelzaal voor deze week is een hal in het voetbalstadion van Altay SK, vandaag is de start van de voorronden om 14.00 uur (13.00 uur West Europa).

De Nederlandse delegatie is maandag gearriveerd en bestaat behalve uit Therese Klompenhouwer voor het WK dames en Joey de Kok voor het WK junioren (vanaf vrijdag in Izmir) uit een delegatie van het Sectiebestuur Driebanden: Paul Brekelmans, Hans de Bruin en Bennie Deegens. Paul Brekelmans: ,,We zijn hier om kennis op te doen en te kijken hoe de Turkse organisatie dit aanpakt. Met Nederland hebben we de WK's voor junioren en dames gekregen in 2020, 2021 en 2022. Het is belangrijk om hier te zijn en te netwerken. We hebben bijvoorbeeld op de dag van de opening al gezien, dat alles nogal laat is opgebouwd, dat zijn alvast verbeterpunten.'' Behalve de drie bestuurders is ook Ton Smilde meegereisd als fotograaf. Willem Hofman, de wereldarbiter, bezoekt het toernooi als aanloop naar het WK voor senioren, waar hij volgende week internationaal arbiter is.

De Turkse kampioene Gülsen Degener voelt zich in eigen land klaar om voor het eerst in haar carrière een gooi te doen naar de titel. ,,Ik wil wereldkampioen worden'', klinkt het vol zelfvertrouwen. Therese Klompenhouwer, tweevoudig kampioene, is tot in de vingertoppen gefocust om de titel terug te veroveren. ,,Ik kijk niet naar mijn concurrenten, alleen naar mezelf. Die wereldtitel houdt me al maanden bezig. Ik heb er alles aan gedaan om er klaar voor te zijn.'' De voornaamste kanshebber is de kampioene zelf: Orie Hida. De Japanse is viervoudig wereldkampioen en verdedigt de titel die ze vorig jaar in België haalde. ,,Het wordt zeker een strijd tussen de Aziaten, Therese en mij'', verwacht Degener.

De Turkse thuisspeelster is blij met het toernooi in eigen land. ,,De entourage is goed, een mooie zaal, waar veel toeschouwers worden verwacht. Veel leuke bars en restaurants in de buurt, alleen de omgeving ziet er wat arm uit. Maar met een taxi (2 euro) sta je in het centrum waar alles mooi en gezellig is.''

Het driebanden voor dames werd in de wereld jarenlang niet verwend met toernooien om de wereldtitel. De UMB kon vaak geen organisatie vinden, zodat bijvoorbeeld tussen 2008 en 2016 maar drie keer om het wereldgoud werd gespeeld. De UMB koestert nu de weelde van vijf toernooien in de komende vijf jaar. De Nederlandse bond heeft zich voor het WK dames en het WK junioren aangemeld voor drie organisaties op rij: 2020, 2021 en 2021. ,,De motivatie is dat we het biljarten voor dames en jeugd willen promoten in Nederland.''

Het WK dames gaat over drie dagen, daarna (vanaf vrijdag) wordt het WK junioren in dezelfde Halkapinar arena gespeeld. Bij de dames gaan de zestien speelsters van start in vier poules van vier in partijen over 25 caramboles. De twee best geplaatsten in de vier groepen gaan naar de knock out met acht, waarin naar 30 caramboles wordt gespeeld. Behalve de wereldkampioene Orie Hida zijn zeven speelsters van de Europese bond, de gastheer, vier van Amerika drie van Azië en één wildcard voor Turkije, Guzin Mujde Karakasli.

De samenstelling van de groepen:

Poule A: Orie Hida (Japan), Jeanette Jensen (Denemarken), Steffi Daske (Duitsland), Sruong Pheavy (Cambodja)

Poule 
B: Gülsen Degener (Turkije), Johana Sandoval (Colombia), Claudia Lalinde (Colombia), Ayako Sakai (Japan)

Poule C: Therese Klompenhouwer (Nederland), Helga Mitterböck (Oostenrijk), Paola Castillo (Colombia), Guzin Mujde Karakasli (Turkije)

Poule D: Jacqueline Perez (Peru), Jaimie Buelens (België), Bo Mi Kim (Korea), Aysegul Fendi (Turkije).

De eerste wedstrijden voor vandaag:

14.00:
Jeannette Jensen-Steffi Daske
Orie Hida-Sruong Pheavy
Johanna Sandoval-Claudia Lalinde
Gülsen Degener-Ayako Sakai

16.00:
Helga Mitterböck-Paola Castillo
Therese Klompenhouwer-Guzin Mujde Karakasli
Jaimie Buelens-Bo Mi Kim
Jackeline Perez-Aysegui Fendi.

Alle wedstrijden worden live uitgezonden door Kozoom voor Premium abonees.

Tekst: Frits Bakker

Foto: de drie KNBB bestuurders in Izmir, Bennie Deegens, Paul Brekelmans en Hans de Bruin (foto Ton Smilde)

 

Driebanden Internationaal Klompenhouwer, Therese
Volg ons online