Nederlanders in de komende weken naar WK biljarten

Over twee weken start in Ankara de WK cyclus biljarten, waarin titels op het spel staan in driebanden en artistiek biljarten. De volgorde van kampioenschappen: driebanden mannen, driebanden dames, driebanden junioren en artistiek biljart. De Nederlanders spelen een grote rol als favorieten voor topklasseringen. Therese Klompenhouwer verdedigt haar titel bij de dames. Een voorbeschouwing als vooruitblik.

24 augustus 2023

ANKARA – Over twee weken barst in Ankara, Turkije, de WK cyclus los met een totaal van vier wereldtitels op het spel. Van 6 september tot en met 23 september worden in het centrum van de Turkse federatie in Ankara vier kampioenschappen gespeeld. De start is met het WK driebanden voor mannen van 6 tot en met 10 september, gevolgd door het wereldkampioenschap dames van 12 tot en met 14 september, het WK junioren van 15 tot en met 17 september en tot slot het WK artistiek van 20 tot en met 23 september.

Tayfun Tasdemir verdedigt zijn titel in het driebanden voor mannen, Therese Klompenhouwer in driebanden voor dames, Burak Hashas in driebanden voor junioren en Sedar Gumus in het artistiek. Die titel haalde de Turk overigens als in 2012. Daarna is het WK artistiek door het gemis van organisaties niet gespeeld. Voor de komende drie jaar is Ankara de organisatie van de mondiale titelstrijd artistiek. Het vorige WK artistiek werd in februari uitgesteld vanwege de aardbevingen in Turkije.

 

 

Het WK driebanden voor mannen in het Golbasi biljartcentrum wordt gespeeld met 48 spelers uit de verschillende werelddelen. De kwalificaties zijn met 16 poules van drie spelers naar 40 punten. Twee spelers uit elke poule plaatsen zich voor de laatste 32 spelers naar 50 punten. De openingsceremonie is op woensdag 6 september.

Top ranglijst geplaatste spelers:

Tayfun Tasdemir (regerend kampioen), Dick Jaspers, Marco Zanetti, Torbjörn Blomdahl, Myung Woo Cho, Eddy Merckx, Sameh Sidhom, Haeng Jik Kim, Quyet Chien Tran, Jérémy Bury, Nikos Polychronopoulos, Jung Han Heo, Jun Tae Kim, Martin Horn, Ruben Legazpi, Myeong Jong Cha, Dion Nelin.

Andere bekendste spelers:

Voor Europa: Berkay Karakurt, Robinson Morales, Jacob Sörensen, Jean Paul de Bruijn, Gwendal Maréchal, Roland Forthomme, Michael Nilsson.

Voor Amerika: Pedro Piedrabuena, Huberney Cataño, Hugo Patino

Voor Azië: Phuong Vinh Bao, Ryuuji Umeda

Voor Afrika: Mashhour Abu Tayeh

Wildcards: Tolgahan Kiraz, Omer Karakurt

Tayfun Tasdemir speelt in de kwalificaties in een sterke poule met Javier Vera en Robinson Morales.

Dick Jaspers met Jean Paul de Bruijn en Ji Hun Ahn, Torbjörn Blomdahl met Ryuuji Umeda, Eddy Merckx met Gwendal Maréchal en Rui Costa, Quyet Chien Tran met de twee wildcards Tolgahan Kiraz en Omer Karakurt, Jérémy Bury met Pedro Piedrabuena en Carlos Mario Villegas, Nikos Polychronopoulos met Phuong Vinh Bao en Radovan Hajek, Ruben Legazpi met Roland Forthomme en Luis Martinez.

Het WK voor dames heeft met Therese Klompenhouwer de sterke titelhoudster. Het toernooi wordt gespeeld met 24 speelsters.

De bekendste spelers:

Voor Europa:

Therese Klompenhouwer, Mirjam Pruim en Monique van Exter (Nederland), Charlotte Sörensen (Denemarken), Danielle le Bruyn (België), Gülsen Degener (Turkije), 

Magali Declunder (Frankrijk), Estela Cardoso (Spanje).

Voor Amerika: Jackeline Perez (Peru), Soledad Gomez (Colombia).

Voor Azië: Shin Young Lee (Korea), Yuko Nishimoto (Japan).

Wildcard: Güzin Mujde Karakasli (Turkije).

Kwalificaties: 8 groepen van 3 naar 25 punten, 2 spelers naar volgende ronde. Finale met 16 speelsters knock-out, 30 punten.

Voor het WK junioren is de plaatselijke favoriet Burak Hashas de titelhouder. 

Bekendste spelers uit Europa zijn:

Burak Hashas, Denizcan Akkoca, Abdullah Kaya (Turkije), Dimitrios Seleventas (Griekenland), Marcos Morales (Spanje), Nikolaus Kogelbauer (Oostenrijk), Nick Rosier (België), Joris van ’t Zelfden (Nederland), Lukas Mortensen (Denemarken), Nathan Duriez (Frankrijk), Amir Ibraimov (Duitsland)

Voor Azië zijn de kanshebbers: Ye Sung Jeong, Myeong Gyu Oh (Korea), Ruuto Kimura (Japan).

Wildcard: Alptekin Canozkan (Turkije).

 

Het WK artistiek keert eindelijk terug op de kalender na een lange stilte. De Turkse federatie blaast het WK nieuw leven in, nadat in vorige jaren alleen op Europees niveau werd gespeeld. De laatste Europese kampioen is Haci Arap Yaman, die ook nu tot de kanshebbers behoort in eigen land.

De bekendste deelnemers:

Voor Europa: Jop de Jong, Sander Jonen, Rene Dericks (Nederland), Sedar Gumus, Baris Cin, Haci Arap Yaman (Turkije), Erik Vervliet, Eric Daelman (België), Hector  Cuadrado, Xavier Fonellosa (Spanje), Michael Hammen, Jean Reverchon, Kevin Tran (Frankrijk), Manfred Hekerler (Oostenrijk), Thomas Ahrens (Duitsland), Sergio Sanchez (Spanje).

Tekst: Frits Bakker.
Foto Therese Klompenhouwer, de titelverdedigster in Turkije (Ton Smilde).

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online