Nederland trekt talent Luca Philipoom aan

Het Nederlandse biljarten heeft een jong talent geïnspireerd om zijn opleiding in Nederland te volgen. De pas 15-jarige Belg Luca Philipoom, die ook een Nederlands paspoort heeft, speelt voor Nederland op het NK junioren volgende week in Sluiskil. Luca is de zoon van de voormalig wereldkampioen Jef Philipoom. Een interview met de nieuwe oranjespeler.

23 januari 2024

PULDERBOS – Het beste van de jonge Belgen in biljarten is van kleur verschoten. De 15-jarige Luca Philipoom is een geboren Belg, maar speelt volgende week zijn eerste Nederlands kampioenschap driebanden voor junioren. De overgang naar het Oranjeteam is mogelijk, omdat Luca twee paspoorten heeft. Zijn vader Jef Philipoom, de voormalig wereldkampioen, is Belg, zijn moeder Bianca is Nederlands. ,,Ik mocht kiezen voor welk land ik wil spelen’’, verduidelijkt Luca. ,,En ik vond dat er in Nederland een veel betere opleiding voor jongere biljarters is met veel trainingsuren, twee professionele trainers en coaches.’’

De biljartende zoon van Jef, die ooit in zijn beste jaren de Leeuw van Pulderbos werd genoemd, wil maar wat graag in de voetsporen van zijn vader treden. Dat was al vroeg bekend, maar op zijn zesde jaar maakte Luca nog even een uitstapje naar voetballen. ,,Ik was nog zo klein, dat ik op het biljart nergens bij kon. Daarom vond ik het niet zo leuk meer en ben ik bij de club van het dorp, FC Pulderbos, gaan voetballen.’’ Maar al snel kroop het bloed waar het niet gaan kon. Het ‘kleine leeuwtje’ staat nu, op zijn 15e jaar, elke dag drie uur aan het biljart, heeft al heel wat internationale ervaring opgedaan, krijgt 12 uur les per maand in Nederland en speelt daar ook het kampioenschap voor junioren, vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 februari in Hotel Restaurant Dallinga in Sluiskil.

Kozoom en de KNBB zochten de Belgische Nederlander op voor een voorbeschouwing op het NK. Luca Philipoom praat over zijn jeugd, voorkeur voor oranje, sportieve ambities, de groei en ontwikkeling van jong talent, de Nederlandse aanpak en zijn titelkansen.

Frits Bakker/Kozoom: Hoe voelt dat Luca, als jonge Belg die op zijn 15e jaar voor Nederland gaat spelen? Wat was de voornaamste reden? Hoe kwam je tot dat besluit?

Luca Philipoom: Het was al eens eerder ter sprake gekomen, omdat wij ook wel zagen dat er in Nederland veel beter met de jonge spelers wordt omgesprongen. We hebben op het EK junioren in Antalya met de Nederlandse voorzitter Paul Brekelmans en met Jean Paul de Bruijn gesproken wat de mogelijkheden waren. Dat is ruim een half jaar geleden. Daar is de beslissing genomen: het grote voordeel was dat ik daar training kreeg en coaching en dat de Nederlandse bond veel meer mogelijkheden bood. Zo is het gegaan met die overgang, alles is snel geregeld. Ik volg nu de trainingen van Jean Paul de Bruijn en Christ van der Smissen samen met de andere Nederlandse talenten.

FB: Je vader Jef is voor België wereldkampioen en Europees kampioen geworden. Jouw biljarthart ligt vanaf nu dus in Nederland. En over je vader gesproken: jij hebt vast en zeker ook de ambities om heel ver te komen.

Luca Philipoom: Ik heb op mijn 11e jaar mijn keuze gemaakt voor biljarten en heb er alles voor over om de top te halen. Vroeger trainde ik met mijn vader, nu doen we af en toe een partijtje, maar dat werkt niet goed. Het is beter dat een vreemde trainer me beter gaat maken. Ik voel me volwassener worden, technisch beter, mentaal sterker. Ik was nogal wild aan het biljart. Ik kon snel boos op mezelf worden als ik verloor. Nu ben ik al veel rustiger geworden, kan ik me beter concentreren, ook als het eens wat minder gaat.

FB: Het is wel al bijna het leven van een profsporter hé? Met school, trainen, toernooien, wedstrijden?

Luca Philipoom: Het zijn best lange dagen. Ik volg een opleiding sport en wetenschap, in mijn vierde jaar. Daarnaast ga ik elke dag drie uur trainen in De Ploeg, een kwartiertje van huis met de auto. Thuis hebben we een klein biljart, daar speel ik nooit meer op. Dan zijn er de bondstrainingen van de Nederlandse bond in het SIS centrum in Uden met de twee trainers, 12 uur per maand. Dus ja, eigenlijk best wel veel uren.

FB: Hoe kijk jij tegen de stelling aan van: jonge biljarters in Nederland en België zijn zeldzaam, de sport vergrijst in deze landen. Zoals het nu gaat, raken we achterop bij Zuid Korea, Vietnam Spanje en Turkije. Wat zou jij tegen jonge sporters zeggen die willen biljarten?

Luca Philipoom: Het is zo’n mooie sport, ook voor jongeren, dat hij zeker niet mag verdwijnen. Vooral de laatste twee, drie jaar komen er weer meer jongeren. De Nederlandse bond is heel actief, mijn moeder doet veel voor het Verhoeven jeugdcircuit in België. Dus het ziet er weer veel beter uit dan een paar jaar geleden. Ook in Europees verband wordt veel gedaan met toernooien en trainingskampen van de CEB en Longoni. Mijn tip, die mijn ouders van Frédéric Caudron kregen toen ik nog heel jong was: start gelijk met driebanden in plaats van de klassieke scholing met vrij spel. Jonge biljarters moeten gelijk driebanden gaan spelen, dat doen Koreanen, Spanjaarden en Turken ook. Daar komen op dit moment de meeste talenten vandaan.

FB: Wat wil jij met je opleiding in sport en wetenschap gaan doen?

Luca Philipoom: Ik kan er later alle kanten mee op. Het wordt wel steeds zwaarder, maar ik wil mijn school afmaken. Waar dat later toe leidt, weet ik nog niet. Mijn eerste ambitie is om als biljarter de wereldtop te halen.

FB: Wat zou het een enorme verrassing zijn als jij in je eerste kampioenschap gelijk Nederlands kampioen wordt. Hoe groot is die kans?

Luca Philipoom: Waarom zou het niet kunnen, ik heb hard gewerkt. De favorieten zijn Tom Slikker, de kampioen van vorig jaar, Joris van ’t Zelfden, die heel goed speelt, en wie weet waar ik kan komen. Ik ga mijn best doen tegen de top, want tenslotte ben ik nog veel jonger dan de favorieten. Ik ga ze het toch proberen lastig te maken. Ik heb er in elk geval keihard voor getraind. Dat kan ik mezelf niet verwijten.

De voorbeschouwing op het Nederlands kampioenschap komt over een week.

Voorronden:

Poule A:

Tom Slikker, Den Helder

Leon Dudink, Blokker

Gilano Vloedmans, Hillegom

Sean van Buren, Hilversum

Poule B:

Nick Dudink, Blokker

Xavier Siahaya, Geleen

Joeri Wilkowski, Sint Michielsgestel

Jayden van Buren, Hilversum

Poule C:

Joris van ’t Zelfden, Driewegen

Luca Philipoom, Pulderbos

Levi van der Hout, Ridderkerk

Robin Dobbeleir, Axel

Tekst: Frits Bakker

Foto Luca Philipoom (Paul Brekelmans)

 

 

 

 

 

 

Driebanden Jeugd Jeugd/Junioren
Volg ons online