Nederland is klaar voor start van eredivisie driebanden

Twaalf teams gaan zondag 13 september van start in DKM Tools league: acht Brabantse teams, 30 Nederlanders en 18 buitenlanders op eerste speeldag met strikte regels op alle thuislocaties. Therese Klompenhouwer debuteert en gaat in Den Haag het avontuur op het hoogste niveau tegemoet. De teams en de samenstellingen voor de eerste speeldag.

12 september 2020

NIEUWEGEIN - De Nederlandse eredivisie driebanden voor teams, de DKM Tools league, gaat morgen (zondag 13 september) van start met een volledig programma. Twaalf teams staan aan de aftrap van een lange marathon van 22 wedstrijden. Op de eerste speeldag komen voor de 12 teams 30 Nederlanders in actie, 14 Belgen, twee Duitsers, één Deen en één Fransman. Therese Klompenhouwer, die debuteert in Den Haag, is de enige dame in het veld van 48 spelers. Het merendeel van de teams (acht van de twaalf) komt uit de provincie Brabant, de teams van SIS Schoonmaak, Aartsbouw Sprundel (voorheen 's Landswelvaren) en Dekker Keukens starten op een nieuwe locatie.

Voor de Nederlandse start zijn op alle locaties maatregelen getroffen die vanwege de COVID-19 crisis vereist zijn. Dat geldt met name voor het aantal toeschouwers, dat beperkt is. Voor veel buitenlandse spelers is het niet toegestaan om naar Nederland te reizen. In de Duitse bundesliga wordt een bekerronde gespeeld, waardoor enkele spelers (Jaspers, Forthomme) niet in de eredivisie starten. De PBA spelers Glenn Hofman en Jean Paul de Bruijn zijn naar Korea afgereisd, waar ze binnenkort een toernooi spelen.

Ronny Hazewinkel, teamleider van Bousema Lochem, wilde de thuiswedstrijd tegen Dallinga uit Sluiskil liever niet spelen, maar heeft uiteindelijk toegegeven. ,,Ik wilde de start uitstellen, want ik mis een paar sterke spelers. Johan Loncelle, die in Antwerpen woont, wil geen risico's nemen en mijn Turkse spelers Coklu en Salman kunnen niet weg uit hun land.'' De meeste Belgen, onder wie Eddy Merckx, Peter en Kurt Ceulemans, Martin Spoormans en Peter De Backer, laten de Nederlandse competitiestart niet voorbijgaan. In de Belgische competitie werden vorige week twee wedstrijden uitgesteld, de DKM Tools competitie start wel met de volledige agenda.

Eddy Merckx en Peter De Backer speelden met hun team in België nog niet vanwege de dreiging van quarantaines. Merckx: ,,Ik ben blij dat we na zes maanden eindelijk weer een een officiële wedstrijd kunnen spelen.'' Peter De Backer: ,,Het moet zeker veertig jaar geleden zijn dat ik zo lang geen wedstrijden heb gespeeld.'' De Belgische allrounder begint met een verre uitwedstrijd in Gelderland, heen en terug 560 kilometer.

SIS Schoonmaak lanceert de competitie met een uitwedstrijd tegen 't Ivoor. De titelkandidaat treedt aan in een opstelling met Eddy Merckx, Jean van Erp, Raimond Burgman en Raymund Swertz. De vernieuwde teamlocatie van SIS Schoonmaak, met de officiële naam SIS Billiards Experience Centre, is nog niet speelklaar en wordt op zondag 27 september pas officieel in gebruik genomen. Carl Verhoeven, de teamsponsor: ,,We zijn nog volop bezig met vloerbedekking, verlichting, videowall en regiekamer. Donderdag worden de matchtafels geplaatst, dus we hebben gevraagd om de eerste twee wedstrijden uit te spelen. Daarna zijn we helemaal klaar voor de start.''

Therese Klompenhouwer keert dit weekend terug vanuit Milaan, waar ze te gast was bij sponsor Longoni. De wereldkampioene staat voor een nieuw avontuur in de eredivisie met J&F Auto's Den Haag, waar ook Barry van Beers debuteert na een lange carrière bij STZ Zundert. Zes buitenlanders in de 12 teams zijn in deze eerste speelronde kopman van hun team: Thorsten Frings bij STZ Zundert, Eddy Merckx bij SIS Schoonmaak, Stefan Galla bij Bousema Lochem, Davy van Havere bij 't Hartje van Oosterhout, Peter De Backer bij Dallinga en Ronny Brants bij Aartsbouw Sprundel.

Sectievoorzitter Paul Brekelmans verwacht dat de regels die door de KNBB in samenspraak met NOC/NSF zijn opgesteld, strikt worden gehanteerd. ,,Het gaat met name om de afstand, zowel in de arena als bij het publiek. De eerste vereiste is dat de spelers zich tijdens de wedstrijden en tussendoor veilig moeten voelen, dus genoeg ruimte krijgen om te spelen. Iedereen, in elke locatie, zal zich aan de regels moeten houden, dan kunnen we ook in het vervolg van de competitie lekker blijven biljarten.''

Die maatregelen zijn binnen de teams genomen. Zo zegt Huub Wilkowski van 't Ivoor, dat zondag de thuiswedstrijd tegen SIS Schoonmaak speelt: ,,We laten slechts 40 toeschouwers binnen, normaal gesproken zou dat zeker met zo'n tegenstanders een kleine honderd zijn geweest.'' Jerry Hermans, teambaas van De Eekhoorn en DKM Tools: ,,Wij hebben ruimte zat in De Eekhoorn en kunnen aan zeker 70 toeschouwers plaats bieden.'' De teambaas en speler komt dit weekend zelf niet in actie. Hij is vader geworden van een zoon en blijft thuis: ,,Ik wil lekker genieten met z'n drietjes.''

De teamsamenstellingen voor de eerste speelronde:

DKM Tools league, 1e ronde (zondag 13 september, 13.00 uur):

't Ivoor-SIS Schoonmaak
Dave Christiani-Eddy Merckx
Jack van Peer-Jean van Erp
Huub Wilkowski-Raimond Burgman
Wesley de Jaeger-Raymund Swertz

't Hartje van Oosterhout-Dekker Keukens
Davy van Havere-Ad Koorevaar
Harrie van de Ven-Gerwin Valentijn
Martin Spoormans-John Tijssens
Frank Martens-Henk Blauwblomme

DKM Tools-J&F Auto's/Den Haag
Roland Uijtdewillegen-Jeffrey Jorissen
Jack Wijnen-Barry van Beers
Eddy Willems-Therese Klompenhouwer
Joey de Kok-Herman van Daalen

A1 Biljarts-Team Eekhoorn
Jelle Pijl-Frans van Kuyk
Richard Bitalis-Peter Ceulemans
Kay de Zwart-Kurt Ceulemans
Addy Wienk-Adrie Demming

Bousema Lochem-Dallinga.com
Stefan Galla-Peter De Backer
Anno de Kleine-Allan Schröder
Frans van Schaik-Steven van Acker
Sander Jonen-Berry Dallinga

STZ Zundert-Aartsbouw Sprundel
Thorsten Frings-Ronny Brants
Francis Forton-Dirk Weeremans
Rik van Beers-Andy de Bondt
Sam van Etten-Ludo Kools

Tekst: Frits Bakker

Foto Therese Klompenhouwer (Ton Smilde)

 

Bakker, Frits Biljart algemeen BiljartBallen krant
Volg ons online