Nederland doet nog een gooi naar goud op EK

Het Nederlands damesteam met Therese Klompenhouwer en Karina Jetten heeft zich met de maximale score geplaatst voor de halve finales op het Europees kampioenschap driebanden voor damesteams. Vier teams zijn over voor de slotdag, Nederland speelt tegen Denemarken, België tegen Turkije. De Nederlanders zijn de topfavorieten met Therese Klompenhouwer als kopvrouw.

17 maart 2024

ANKARA – De finales van het Europees kampioenschap driebanden voor landenteams in Ankara gaan vandaag (zondag) de eindfase in met vier landen en acht dames. De wedstrijden gaan tussen Nederland en Denemarken en op de andere tafel België en Turkije. Het zijn de sterkste landen in het damesbiljarten die om de medailles strijden. Voor Nederland haalde Therese Klompenhouwer twee dagen geleden al de individuele gouden medaille. De Nederlandse staat vandaag als kopvrouw van haar team in de arena. Nederland won vrijdag zijn wedstrijden tegen Turkije 2, Duitsland, Oostenrijk en België met de maximale cijfers.

De voorronden werden zaterdag gespeeld in twee poules van vijf teams, waarvan de beste twee in elke poule zich plaatsten voor de halve finales. Nederland eindigde met de maximale 8 matchpunten in Poule A uit vier wedstrijden, België eindigde als tweede. In Poule B werden Turkije en Denemarken nummers 1 en 2. De twee teams speelden gelijk tegen elkaar in de laatste kwalificatiewedstrijd.

Veruit de beste wedstrijd was de lage landenontmoeting tussen Nederland en België in de kwalificaties. Therese Klompenhouwer versloeg haar aloude tegenstandster Danielle Le Bruyn met 25-8 in 13 beurten, 1.923 voor Therese wat het hoogste gemiddelde was van alle 20 partijen in de voorronden. Karina Jetten won van Jaimie Buelens, de nummer 2 van het individuele toernooi met 25-13 in 21. Die scores zeggen al veel over de hegemonie van de Nederlandse dames.

Therese speelde in haar vier partijen 1.923, 1.562 en twee keer 1.190. Ze was veruit de hoogste van de 20 speelsters. Alleen Gülsen Degener tikte ook een keer de 1 aan met 1.086. Voor de Denen haalde Charlotte Sörensen 0.862, net als Estela Cardoso voor de Spaanse dames en Gülsen Degener voor Turkije. Steffi Träm haalde 0.892 in een van haar wedstrijden.

Halve finales, 12.30 (West Europa 10.30), live op Kozoom.

Nederland-Denemarken

Therese Klompenhouwer-Charlotte Sörensen

Karina Jetten-Nanna Petersen

Turkije-België

Gülsen Degener-Danielle Le Bruyn

Güzin Mujde Karakasli-Jaimie Buelens.

De uitslagen in de twee poules:

Poule A:

België-Turkije 2 2-0

Duitsland-Oostenrijk 2-0

Nederland-Turkije 2 2-0

België-Duitsland 2-0

Duitsland-Turkije 2 2-0

Nederland-Duitsland 2-0

België-Oostenrijk 1-1

Nederland-Oostenrijk 2-0

Oostenrijk-Turkije 2 2-0

Nederland-België 2-0

 Poule B:

Denemarken-Griekenland 1-1

Spanje-Frankrijk 2-0

Turkije 1-Griekenland 2-0

Denemarken-Spanje 2-0

Turkije-Frankrijk 2-0

Spanje-Griekenland 2-0

Turkije-Spanje 1-1

Denemarken-Frankrijk 2-0

Griekenland-Frankrijk 2-0

Turkije-Denemarken 1-1

Dames Driebanden EK
Volg ons online