Morgen vier Nederlanders in World Cup in Hurghada

Vandaag, dinsdag, drie Oranjespelers uitgeschakeld, dinsdag komen Jean Paul de Bruijn, Barry van Beers, Glenn Hofman en Therese Klompenhouwer in het toernooi

03 december 2018

HURGHADA - De Belgische, gevreesde outsider Ronny Brants speelde in vorige jaren al vaker een hoofdrol in de kwalificaties van een World Cup en heeft ook dit jaar grote plannen. Met de beste partij van de tweede speeldag in de World Cup van Hurghada eindigde Brants in de top drie van het klassement net na de nummer één Antonio Montes. De Spanjaard sloot de dag af met vier matchpunten en 1.500, Ronny Brants na overwinningen op Tobias Bouerdick (30-28 in 29) en Radek Novak (30-13 in 14) met 1.395 gemiddeld. ,,Het is een dag om heel blij mee te zijn'', zei de Belg.

De drie Nederlanders op de tweede dag keren niet meer terug. Wilco van Wijk en Ronald van Geyt wonnen en verloren beide een partij. Sylvia Eckel werd twee keer verslagen. Van Wijk startte met winst op de Libanees Abousaleh (30-21 in 36), daarna was de Turk Savas Gungor veel te sterk (30-14 in 36). Van Geyt bleef ver achter tegen de Tsjech Jan Hudak (30-14 in 34), maar won wel zijn tweede partij tegen Philip Coenen. De Belg werd poulewinnaar op moyenne met het kleinst mogelijke verschil: 1 Coenen met 0.767, 2 Hudak met 0.763, 3 Van Geyt met 0.637. Sylvia Eckel verloor van Amr Saad met 30-9 in 26 en van Giuseppe Tiranno met 30-7 in 44. Morgen, dinsdag, komen Jean Paul de Bruijn, Barry van Beers, Glenn Hofman en Therese Klompenhouwer in het toernooi.

Ronny Brants hunkert weer naar World Cup succes in Egypte, waar hij niet zo lang geleden grote spelers als Semih Sayginer uitschakelde. De Vlaming, op zijn best in belangrijke toernooien, had in zijn eerste optreden in Hurghada een lastige tegenstander aan Bouerdick, maar groeide naar hoog niveau in zijn tweede partij tegen Novak. ,,Ik weet dat ik het kan, maar ik ben er toch altijd weer heel blij mee'', zei de gelukkige Brants. ,,Dat het in mijn eerste wedstrijd moeilijk zou zijn wist ik wel. Tobias Bouerdick en ik zijn teammaten in Duitsland bij Botrop. Dat is altijd extra zwaar. Mijn tweede partij moest ik winnen, remise was niet goed genoeg. Ik ging van acquit met 5, heb mijn verdediging goed gespeeld en ben op belangrijke momenten blijven scoren.''

Antonio Montes speelde zijn beste partij tegen Herbert Szivacz (30-14 in 15 beurten) en won in zijn laatste partij van Bernard Baudoin (30-22 in 25). Met Montes en Ronny Brants eindigden drie Turken, Ahmet Alp, Manol Minaoglu en Savas Bulut in de top vijf. Van de tien Egyptenaren op deze tweede dag ging alleen Mahmoud Ayman naar de volgende ronde. Een opvallende verschijning in de exodus van thuisspelers was, Mohamed Ardash, schakelt vanaf morgen weer over van biljarter naar fotograaf. Hij is in de Egyptische biljartwereld bekend om zijn prachtige foto's, maar wil af en toe ook graag zijn kunsten laten zien in zijn andere hobby: biljarten.

Voor de World Cups in Hurghada, Luxor en één keer zelfs in Ho Chi Minh betreedt Mohamed de arena als speler, opvallend door zijn mooie, kale hoofd en grote, krullende snor. Soms, zoals dit jaar door overwinningen op de Belg Cornil en de Japanse Ryoko Kobayashi, overleeft hij één dag in de voorronden, daarna is zijn rol meestal snel uitgespeeld. Vandaag, op de tweede dag van Hurghada, verloor Ardash eerst van Jakob Haack en daarna van Gülsen Degener. Hij is in zijn beste dagen een speler van rond een half gemiddeld, zoals er veel zijn op de eerste dagen. De Deen Jakob Haack gaf Mohamed vandaag weinig kansen om te scoren (30-12 in 28), tegen Gülsen Degener was hij lang niet op zijn best: 30-22 in 52 beurten. De Deen plaatste zich voor de volgende ronde (Haack-Degener werd 30-12 in 27), de Turkse leading lady en de Egyptenaar verlaten het toernooi.

De mooiste partijen waren in de groep te zien waarin de Koreanen Hyun-Suk Kim en Chang-Hoon Seo speelden. Het eerste treffen tussen de twee Aziaten eindigde in 30-30 in 19. De Egyptenaar Gamal Abdin was daarna scherprechter: Kim won met 30-8 in 18, Seo met 30-5 in 21. De moyennes beslisten over de eerste plaats: Kim 1.621, Seo 1.500. Het betekende voor Seo de uitschakeling als eerste speler van de reservelijst.

Meest interessante poules voor dinsdag, de derde dag in Hurghada:

Poule C: Murat Tüzül, Martin Horn, Manuel Sousa
Poule E: Jean Paul de Bruijn, Barry van Beers, Mahmoud Ayman
Poule G: Dion Nelin, Murat Celik, Sung Kyu Oh
Poule H: Filippos Kasidokostas, Sung Il Jeong, Ahmed Emam
Poule J: Jacob Haack Sörensen, Kostas Kokkoris, Dionisis Tsokantas
Poule K: Jae-Guen Kim, Hyung-Bum Hwang, Ivo Gazdos
Poule L: Thomas Andersen, Savas Bulut, Trung Hau Do Nguyen
Poule N: Duc Anh Chien Nguyen, Ahmet Alp, Yusuke Mori
Poule O: Ronny Brants, Tolgahan Kiraz, Kostas Papakonstantinou
Poule P: Antonio Montes, Hideaki Kobayashi, Therese Klompenhouwer.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Ronald van Geyt (Kozoom Studio)

 

Driebanden Internationaal World Cup
Volg ons online