Merckx veelwinnaar en stuntman bij koploper SIS

Het dubbele weekend in de DKM Tools league heeft een kleine afscheiding bovenaan de ranglijst teweeg gebracht. SIS Schoonmaak blijft de leider met de maximale matchpunten, de achtervolgers maken kleine misstapjes, maar blijven meedraaien in de bovenste regionen. Eddy Merckx was opnieuw een van de opvallendste spelers, onder meer met riante winst op Jean Paul de Bruijn: 40-10 in 15 beurten.

11 oktober 2020

SLUISKIL - Het zijn geen plaagstoten, maar ware knock-outs die Eddy Merckx af en toe op het biljart uitdeelt. Zoals de kanibaal naar wie hij is genoemd, de wielrenner Eddy Merckx, jarenlang zijn tegenstanders kon overbluffen in de profpelotons. Zondag haalde de biljartende Belg weer zo'n geweldige stunt uit: in de partij tegen PBA prof Jean Paul de Bruijn was Merckx meedogenloos voor zijn rivaal uit de andere stal. Op het scorebord in Dallinga's thuisarena stonden na een korte pijniging gevoelige cijfers 40-10 in 15 beurten. SIS Schoonmaak, op zaterdag met Dick Jaspers, op zondag zonder, won zijn vijfde en zesde wedstrijd met 7-1. De koploper heeft als enige team de maximale score en liep één matchpunt uit op Bousema en op Hartje, die tegen elkaar de winst deelden.

 

 

Eddy Merckx, welhaast de eeuwige houder van het wereldrecord partijmoyenne met 50 in 6 beurten, is meer nog dan Dick Jaspers het uithangbord van de competitiestart voor SIS Schoonmaak. De openingsronde tegen Christiani was al indrukwekkend met 40 in 15 en een eindsprint van 21 en 7. Daarna raasde Merckx langs Forthomme (40-33 in 28), was Valentijn een half struikelblok (40-40 in 27), Barry van Beers weer geen partij (40-9 in 10) en konden Peter Ceulemans (40-31 in 19) en Jean Paul de Bruijn (40-10 in 15) de triomftocht niet stoppen. Zes wedstrijden, de maximale 240 punten, 2.105 gemiddeld, een hoogste serie van 21 en gevreesd om zijn splijtende demarrages: één keer 28 in twee laatste beurten, 27 in drie eerste beurten en nu tegen De Bruijn 10-1 in 3 en 19-4 in 4 met series van 8 en 9.

Wie konden in dit dubbele weekend nog enigszins in zijn schaduw staan? Martin Horn, de kopman van Bousema Lochem met overwinningen tegen Uijtdewillegen op zaterdag (40-13 in 21) en Glenn Hofman op zondag (40-28 in 33). Hoogstaande wedstrijden waren er verder voor Jaspers tegen Frans van Kuyk (40-30 in 16), op zaterdag voor De Bruijn tegen Christiani (40 in 18) en op zondag van Ruben Legazpi (40 in 17, serie van 16), Henk Blauwblomme (40 in 17) en Stefan Galla (40 in 19).

De Nederlandse eredivisie had in twee dagen opvallende spelers. De Belg Peter De Backer scoort hoog in de rangen van Dallinga, zoals zondag weer, in een benarde positie tegen Jean van Erp toen hij bij een score van 37-33 achter op karakter naar de finish ging met een serie van 7. Eddy Merckx, Raymund Swertz en Martien van der Spoel haalden niettemin de volle winst binnen en omzeilden met de koploper het lastige obstakel van Dallinga.

Jeffrey Jorissen blijft zijn vorm demonstreren, zaterdag tegen Ad Koorevaar met een flitsende eindsprint, zondag tegen Roland Forthomme met 40-31 in 29. Barry van Beers scoorde een dubbel tegen Gerwin Valentijn en Thorsten Frings, maar de Hagenaars van J&F Auto's blijven onderin door de dubbele verliezen van Therese Klompenhouwer en Herman van Daalen. Aan het eind van de wedstrijd tussen Zundert en J&F werd uitgebreid afscheid genomen van Barry van Beers, die een kind van de streek is, jarenlang in D'n Hoek speelde, maar dit jaar de transfer naar Den Haag heeft gemaakt. De Brabantse club gunde hem een verlaat afscheid met bloemen en applaus.

Bousema Lochem liep na de forse 8-0 van zaterdag tegen DKM een klein tikje op in de thuiswedstrijd tegen 't Hartje, dat zich keurig in de top drie handhaaft. Twee helften tussen Bousema en Hartje liepen gelijk op. Voor de pauze Galla voor Bousema tegen Martens met 40-28 in 19 en Stitschinsky voor Hartje tegen Van Schaik met 40-39 in 37. En na de wisseling Horn voor Bousema tegen Hofman met 40-28 in 33 en Van de Ven voor Hartje tegen Loncelle met 40-39 in 37.

A1 Biljarts werd maximaal beloond voor de komst van Javier Palazón, die zaterdag won van Forthomme (40-37 in 37 en zondag van Uijtdewillegen met 40-21 in 30). Ronny Lindemann won van Jack Wijnen, maar deelde zaterdag de winst met Frings. Daardoor won A1 Biljarts van DKM Tools (8-0), maar verloor het met 5-3 in Zundert, waar Francis Forton een dubbele winnaar was tegen Klompenhouwer en Pijl (40-39).

Team Eekhoorn kwam met lege handen uit het dubbele weekend: zaterdag werd het 7-1 tegen SIS Schoonmaak, zondag was Dekker Keukens het campingteam terug naar de middenmoot met 6-2. In twee partijen was de spanning te snijden. Frans van Kuyk finishte tegen Ad Koorevaar op 39-39 met een fenomenale losse band. John Tijssens was ook met 40-39 de matchwinnaar tegen Kurt Ceulemans.

 

Tekst: Frits Bakker
Archieffoto Eddy Merckx ©Kozoom

 

Kozoom League Driebanden
Volg ons online