Menno de Vries, kampioen en World Cup ticket

Menno de Vries (46) uit Budel heeft dit weekend in Oosterhout de nationale titel in de hoofdklasse driebanden veroverd. Hij versloeg John van Essen in de finale en werd behalve met de trofee beloond met een ticket voor de World Cup in Veghel.

12 juli 2021

BUDEL - Hij wist na afloop niet waar hij gelukkiger mee was. De Nederlandse titel in de hoofdklasse driebanden, of het ticket voor de World Cup in Veghel. Menno de Vries uit Budel stond er stralend bij, geflankeerd door zijn twee kinderen tijdens de prijsuitreiking. ,,Het was een verrassing voor me dat mijn vriendin met de kinderen waren komen kijken naar de finale.'' Die wedstrijd om de nationale titel won Menno de Vries tegen John van Essen met 35-31 in 43 beurten.

Vanaf zijn werk als logistiek medewerker in Roermond, op 35 minuten rijden van Budel, kijkt hij een dag later terug op het kampioenschap in De Eekhoorn in Oosterhout. ,,In die finale (naar 35 punten) ging het moeizaam en werd het spannender naar het einde toe. Mijn tegenstander John van Essen stond met 31-26 voor en gaf ik het eigenlijk al bijna op. Toch kreeg ik nog kansen, omdat John ook niet echt kon scoren. Ik kwam terug met een viertje naar 31-30, bleef zelf goed op mijn verdediging letten. Hij miste nog een paar keer, ik kon uitmaken met twee en hij miste op 35-31 de nabeurt. De titel was binnen, ik was er heel blij mee.''

De latere kampioen had wel een sterke en overtuigende halve finale gespeeld tegen Jan Viskil, waarin hij met grote voorsprong eindigde: 35-21 in 31 beurten. John van Essen won in die halve finale tegen Robert Koster in een marathonpartij: 35-32 in 61 beurten. De 46-jarige kampioen Menno de Vries, die het prachtig vindt om als beloning een ticket te hebben gekregen voor de World Cup in Veghel, werd eerder Nederlands kampioen in de jeugd in kader 38/2 en bij de senioren in het kader 57/2.

,,Ik ben op mijn twaalfde gestopt met voetballen en heb me toen op biljarten gestort'', vertelt Menno de Vries, die oorspronkelijk uit Heerhugowaard komt. ,,Door mijn progressie, vooral in het libre, waar ik in de jeugd bij de top van Nederland behoorde, kwam ik al snel bij de bond, waar ik trainingen kreeg van Tonny Schrauwen, onder meer met Dave Christiani, Dave van Geel en Lyon Megens.'' Zo'n jaar of twintig geleden ging Menno de Vries driebanden groot spelen, waar hij nu bij BV Hilvarenbeek in de eerste divisie speelt.

De Nederlandse kampioen kreeg in De Eekhoorn de beker uit handen van zijn twee kinderen, een zoon van 11 en een dochter van 10, die samen met zijn vriendin in de halve finales en finale hadden gesupporterd.