Megatoernooi van KNBB en SIS Billiards voor alle biljarters

Vanaf vanavond, vrijdag 4 juni, 19.00 uur, mogen Nederlanders inschrijven voor toernooien van KNBB Sectie driebanden en SIS Billiards Center: eerste toernooi begint al op 19 juni. Totaal prijzengeld 50.000 euro, hoofdprijs 10.000 euro. 

04 juni 2021

Het Nederlandse biljarten wordt bij de nieuwe start na de COVID crisis verrijkt met een massaal toernooi, waaraan elke Nederlandse biljarter kan en mag meedoen. Het initiatief voor dit mega-evenement, met uiteindelijk een hoofdprijs voor de winnaar van 10.000 euro, komt van Carl Verhoeven van SIS Billiard Experience Center in nauwe samenwerking met de KNBB Sectie driebanden. De toestemming van NOC/NSF en de overheid werd pas gisteravond (donderdag) definitief verleend. De organisatie heeft onmiddellijk beslist om de inschrijvingen vrijdag (4 juni) vanaf 19.00 uur te openen. Dat kan via de KNBB websitepagina tot en met woensdag 9 juni 23.59. Eén dag later is de loting voor alle poules in het SIS centrum, die rechtstreeks wordt gestreamd. Alles gaat onder strikte voorwaarden. Alles over deze voorwaarden, en de directe link naar inschrijving, vindt u hier.

De inschrijving voor één van de drie toernooien is 25 euro voor leden van de KNBB en 30 euro voor niet-KNBB leden. Het eerste toernooi start op zaterdag 19 juni en eindigt op zaterdag 3 juli. Alle wedstrijden worden gespeeld in het SIS Billiards Experience Center in Uden. De maximale deelname is gesteld op 64 deelnemers voor het A toernooi (spelers vanaf 0.700 gemiddeld). Voor het B-toernooi, toegankelijk voor alle biljarters, is er een maximum van 128 deelnemers. Alleen biljarters die woonachtig zijn in Nederland mogen inschrijven voor beide toernooien.

 

 

Het schema van het eerste toernooi staat vast, een tweede toernooi wordt rond en/of in de herfstvakantie gespeeld (23-31 oktober), afhankelijk van de internationale kalender. Het finaletoernooi met de beste 32 spelers uit de twee eerste toernooien met A en B-spelers zal mogelijk eind december 2021, begin januari 2022 worden gespeeld. Het speelsysteem is 3CC Survival, bekend vanuit Zuid-Korea, met vier spelers tegelijk in een wedstrijd van 2 keer 45 minuten. Elke deelnemer speelt gegarandeerd twee wedstrijden: de nummers 1 en 2 van een Survival partij gaan rechtstreeks door naar een volgende ronde, de nummers 3 en 4 van de wedstrijden in de eerste ronde komen in een herkansingsronde.

De winnaar van het eerste en/of het tweede toernooi krijgt 2000 euro, de nummers twee 1000, waarna het prijzengeld verder afloopt. De winnaar van het finaletoernooi krijgt 10.000 euro, de nummer twee 5.000 enzovoort. Het totale budget is geraamd op 50.000 euro. Alle wedstrijden worden in het SIS centrum uitgebreid en live in beeld gebracht door de vele camera's boven de matchtafels.

De organisatie verwacht een enorme toeloop van deelnemers. Carl Verhoeven: ,,Elke Nederlandse biljarter is blij dat hij weer mag gaan spelen. Wij tasten nog in het onzekere wat dat gaat betekenen voor de inschrijvingen, maar ik verwacht honderden spelers die zich gaan aanmelden.'' Paul Brekelmans van de Sectie driebanden: ,,De tijd was voor ons tekort om een onbeperkte inschrijving toe te laten. Daarom hebben we voor een kort en krachtig format gekozen met 64 en 128 deelnemers. We spelen namelijk in de maand juli ook nog vier Nederlandse kampioenschappen, NK dames, NK junioren, Excellent en hoofdklasse op verschillende speellocaties. Als het toernooi om het Open NK aanslaat, willen we de deelname voor het tweede toernooi wel uitbreiden naar een onbeperkt aantal, omdat we dan ook andere locaties in het land kunnen inschakelen.''

Het aantal inschrijvingen bepaalt het aantal speeldagen van het eerste toernooi. Carl Verhoeven: ,,We hebben voor 48 wedstrijden in totaal 15 dagen nodig, maar als we bijvoorbeeld voor de B-poule het maximale aantal krijgen, zullen we genoodzaakt zijn ook op doordeweekse dagen te spelen. Dat weten we pas als de deadline is verstreken.''

De Sectie driebanden heeft aan het toernooi een Nederlandse titel verbonden. ,,Daarom hebben we het een Open Nederlands kampioenschap genoemd.'' Carl Verhoeven: ,,Dankzij de samenwerking met de KNBB Sectie driebanden wordt het toernooi onder auspiciën van de bond gespeeld en mogen we aan het eind een echte Nederlandse kampioen huldigen.''

De KNBB Sectie driebanden heeft deze morgen ook het schema voor de Grand Prix toernooien bekendgemaakt. Het eerste toernooi is in Capelle aan den IJssel van 23 augustus tot 4 september, de tweede Grand Prix in Doetinchem in oktober, de derde Grand Prix in Rosmalen begin december.

 

Alle informatie over SIS 3CC Survival 2021, incl. link naar inschrijving

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: SIS Billiards Experience Center

Driebanden Inschrijven KNBB
Volg ons online