Maximale scores voor koplopers na vijf ronden

SIS Schoonmaak en HCR Prinsen lopen verder weg van concurrentie in Buffalo League

15 oktober 2017

DEN HAAG/HAARLO - De aanval op de toppositie van het Haagse SIS Schoonmaak werd vakkundig afgeslagen en in het Brabantse Oosterhout was de andere koploper, HCR Prinsen, al helemaal superieur in een uitwedstrijd tegen 't Hartje. De competitie in de eredivisie driebanden, de Buffalo League, is nog maar vijf weken onderweg. Toch zijn de vroegste vogels nu al op de vlucht met tien matchpunten uit vijf wedstrijden. Het wordt uitkijken naar de kraker tussen de twee koplopers in Haarlo op zondag 19 november.

De twee hoofdvogels aan de helblauwe lucht bleven op deze mooie zondag buiten het vizier van de schutters in de tweede waaier. Roland Forthomme en Peter Ceulemans misten bij Zundert de derde man (Barry van Beers) om de trekker over te halen tegen A1 Biljarts. Het schampschot van Raymon Groot (gemiste acquit in de nabeurt) werd achteraf duur betaald.

De voorsprong van de twee leiders op de belangrijkste concurrenten werd op de vijfde speeldag weer met één punt verhoogd. Want na de thuiszege van SIS Schoonmaak op Bousema (5-3) en van Prinsen op 't Hartje (8-0) werd al snel bekend dat de twee achtervolgers, STZ Zundert en A1 Biljarts, in hun onderlinge ontmoeting gelijk hadden gespeeld. Team Eekhoorn klom op naar de top vijf door winst op De Veemarkt met 6-2.

 

 

De opvallendste en beste partij van dit weekend rolde uit de keu van Jean van Erp. De Brabander in Haagse dienst overrompelde Martin Horn met pijnlijke cijfers: 40-6 in 15 beurten. De prachtige one-man-show (22-0 in 9 beurten) inspireerde het team tot een belangrijke zege op een gevreesde tegenstander, omdat Bousema op zijn allersterkt verscheen. Jean van Erp bekende: ,,Ja, dit voelt heerlijk voor mij na twee verliespartijen op rij. Het is natuurlijk bizar om met zo'n enorm verschil van Horn te winnen. Martin zei na de partij: ik kon helemaal geen bal. Daar heb ik maar wat graag van geprofiteerd.''

Het andere hoogtepunt kwam vanuit de Veemarkt, waar één van de vier rondhuppende Eekhoorns de show stal met een openingsserie van vijftien tegen Tayfun Tasdemir. Frans van Kuyk kroonde zichzelf daarmee tot één van de twee goudvinken van de vijfde speeldag. Ook opvallend: in de Belgische clash tussen Merckx en Caudron was het eindschot voor Eddy Merckx, die op een tussenstand van 24-20 met twee series (7 en 9) in de laatste vijf beurten de knock-out uitdeelde met 40-29 in 18.

 

Voor Merckx was het maar een pleister op de wonde, omdat zijn team in eigen huis werd verslagen door Dallinga (6-2). De bescheiden killer van de Zeeuwen, Steven van Acker, behield tegen Gerwin Valentijn zijn ongeslagen reeks met inmiddels vier overwinningen en een remise. Frans van Kuyk hielp zijn team (De Eekhoorn) met de winst op Tasdemir (40-18 in 21) wel aan de maximale winst, ondanks een sterk optreden van Can Capak, die Kurt Ceulemans in 17 beurten versloeg met 40-20. Jack Wijnen, die in 21 beurten won, tilde het teamgemiddelde van de Eekhoorns boven de 1.500.

Dick Jaspers, over opmerkelijk gesproken, was de 'slechtste' van de vier winnaars in het team van HCR Prinsen. De kopman en wereldtopper keek tegen Koorevaar zelfs halverwege nog tegen een achterstand aan, maar ontsnapte uiteindelijk riant met 40-28 in 32 beurten. Jelle Pijl, Raymund Swertz en Anno de Kleine waren voor één keer betere winnaars dan Jaspers in respectievelijk 26, 17 en 31 beurten.

MCR sleepte het eerste puntje binnen uit vijf wedstrijden door een remise af te dwingen tegen DPC. Thorsten Frings was een fraaie winnaar tegen Birol Uymaz met 40-20 in 20.

L&B Leermode, gestart als één van de topfavorieten, mag na een nieuw verlies (thuis 6-2 tegen Dallinga) de ambities voorlopig wel opbergen. De Brabanders uit 't Tapperijke vinden zichzelf terug in de onderste regionen met een schamele drie punten uit vijf wedstrijden

De voorlopige top vier:
1 en 2: HCR Prinsen en SIS Schoonmaak, beide 10 uit 5.
3 en 4: A1 Biljarts en STZ Zundert, beide met 7 uit 5.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Frans van Kuyk (Ton Smilde), Jean van Erp (eigen productie)

Buffalo League Competitie Driebanden
Volg ons online