Matchdag in eredivisie met grootse winnaars

De Kozoom League stond weer eens model voor een van de beste teamcompetities ter wereld op de 18e speeldag. Peter Ceulemans was de grote uitblinker, maar ook Dick Jaspers, Eddy Merckx, Nikos Polychronopoulos en Ruben Legazpi schitterden.

07 april 2024

De affiche was voor Dick Jaspers mooi genoeg om maar eens een morele tik uit te delen. Het prestige van de beste UMB’er tegen bijna de beste PBA’er stond op het spel toen de Nederlandse nummer 1 in de eredivisie plotseling de Belg Eddy Leppens tegenover zich kreeg. De wedstrijd draaide uit op een demonstratie van Jaspers, die ontketend was tegen een vrijwel kansloze Leppens. De riante voorsprong met 38-20 werd alleen nog wat milder gemaakt door twee slordige missers van de Nederlander in de slotbeurten. Daardoor werd het 40-25 in 17 beurten en liet Jaspers in zijn eenmalige optreden voor SIS Schoonmaak weer eens een glimp van zijn meesterschap zien.

Het was de meest in het oog springende partij, maar wat viel er verder nog allemaal te genieten in de sterkste teamcompetitie van de wereld? Nikos Polychronopoulos speelde zijn 40 caramboles in 15 beurten uit (2.667 gemiddeld), Eddy Merckx 40 in 16 (2.500), Dick Jaspers dus in 17 (2.353) en Ruben Legazpi in 19 (2.105). Maar ook was de partij tussen Eddy Merckx en Anno de Kleine een hoogstandje, omdat Merckx een serie van 14 en De Kleine van 11 maakte.

Maar uiteindelijk kon het zelfs nog beter. Peter Ceulemans overtrof de wereldtoppers met de beste partij van deze 18e speeldag. Hij won met 40 punten in 12 beurten, wat hij een week eerder ook al had gedaan in Nederland. Hoe opvallend was dat voor de soevereine Belgische topspeler van Team Eekhoorn, die tussendoor in de bekerfinale deze week aan een inzinking ten prooi viel. De grillige vorm schoot deze zondag weer pijlsnel de hoogte in, want Ceulemans won van Thorsten Frings met 40-16 in 12 (3.333 gemiddeld).

Javier Palazón, de topper uit de PBA, toonde zich op deze dag ook in de Nederlandse eredivisie voor het team van Cues&Darts. De Spanjaard won zijn wedstrijd, maar had daar wel een ’narrow escape’ voor nodig tegen Gerwin Valentijn, die op één punt van de finish strandde in de nabeurt: 40-39 in 32. Glenn Hofman was overigens weer een prachtige kopman voor zijn team: de Hagenaar versloeg Dave Christiani met 40-27 in 21.

De koplopers maakten geen misstappen op deze speeldag. SIS Schoonmaak versloeg Burgmans Biljarts, onder andere door de overwinningen van Jaspers en Merckx met 0-8. En omdat Jean van Erp en Raimond Burgman wonnen in 22 en 24 beurten, eindigde SIS met een formidabel teammoyenne: 2.025. Dat neigt naar een recordscore in de eredivisie.

Team Eekhoorn hield de winstpunten thuis door een 6-2 tegen Topbiljart Zundert: Polychronopoulos versloeg Sergio Jimenez (40-19 in 16), Ceulemans tegen Frings werd 40-16 in 12, Kurt Ceulemans tegen Francis Forton was 40-21 in 28 en alleen Frans van Kuyk verloor van Sam van Etten met 40-21 in 28. Cues&Darts liet in een winnende wedstrijd één partij liggen: Huub Wilkowski verloor van Henk Blauwblomme met 40-37 in 38.

Bousema won de thuiswedstrijd tegen Team Nachtwacht met 5-3 onder andere dank zij de gelijke score van Gökhan Salman tegen Erwin Kivits in 28 beurten. Savas Bulut was de beste winnaar tegen Johan Loncelle met 40-24 in 25. J&F Auto en DKM Tools hielden in de onderste regionen de score in balans. Ronny Lindemann en Davy van Havere wonnen voor DKM Tools, Therese Klompenhouwer versloeg Roland Uijtdewillegen (40-29 in 26 en Herman van Daalen was de betere van Jack Wijnen.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers (Paul Brekelmans)

 

 

Driebanden Jaspers, Dick Klompenhouwer, Therese
Volg ons online