Martin Horn na wereldpartij tegen Jaspers op finaledag WK

Het eindpodium van het Wereldkampioenschap driebanden in Sharm El Sheikh wordt een eregalerij van Europeanen: Dick Jaspers, Martin Horn, Marco Zanetti en Murat Naci Coklu strijden zaterdag om het wereldgoud. Dick Jaspers speelt om 12.00 uur Nederlandse tijd tegen Martin Horn voor een plaats in de finale en het ultieme gevecht om de wereldtitel

10 december 2021

SHARM EL SHEIKH – Het toernooi om de wereldtitel heeft er plotseling een torenhoge favoriet bij. De precies 50-jarige Duitser Martin Horn, die nooit eerder de beste van de wereld was in driebanden, sprankelde vandaag (vrijdag) in de kwartfinales van het WK in Sharm El Sheikh met een wereldpartij. Hij versloeg Tayfun Tasdemir, die toch ook in grootse vorm was, met 50-22 in 12 beurten, gelanceerd door een serie van 20 van acquit. Horn staat in de halve finales van het toernooi aan de Rode Zee met Dick Jaspers, die hij als tegenstander treft (12.00 uur Nederlandse tijd), Marco Zanetti en Murat Naci Coklu, de andere twee tegenstanders in de halve finale, openen de finaledag om 10.00 uur.

 


 

Martin Horn won in zijn carrière, waarin hij een wereldtopper was in alle disciplines, twee World Cups, in Antalya in 2009 en in La Baule in 2018. Hij staat bekend als één van de mooiste en beste technici en positiespelers, maar heeft dat nooit kunnen omzetten in gouden medailles op het wereldpodium. Wat een zeldzame kans krijgt hij nu in de speelzaal aan de boorden van de Rode Zee, op de slotdag met Dick Jaspers, Marco Zanetti en Murat Naci Coklu. Martin Horn demonstreerde een supervorm, hij zal alleen zaterdag eerst het obstakel Jaspers moeten omzeilen om de finale te halen.

Met de vorm, het vertrouwen en de mentale kracht is niets mis. Dat heeft Martin Horn laten zien in de partij tegen Tayfun Tasdemir met een onwaarschijnlijk mooie start. Hij startte met 20, het ene punt nog mooier gespeeld dan het andere, in blakende vorm, in grootse stijl. ,,Het was echt een hoogtepunt in mijn carrière tot nu toe, maar ik hoop dat dit nog niet alles was. Ik geniet van deze wedstrijd en ben benieuwd wat verder nog gebeurt.’’

De Duitser was zelf verbaasd over hoe zijn start was. ,,Ik ging wel naar de wedstrijd met het gevoel dat ik goed zou moeten starten, omdat Tasdemir met Zanetti de beste speler was tot nu toe op dit WK. Maar zo geweldig starten was fantastisch. Ik maak 20, daarna 5 en we gaan de pauze in na twee beurten. Het gebeurt voor een biljarter één keer per jaar dat je vanaf de start zo in een flow komt. Daarna heb ik geprobeerd mijn focus te bewaren, omdat ik dacht dat Tayfun terug zou vechten. Maar ik heb het prachtig af kunnen maken. Ik ga een uurtje genieten, maar daarna concentreren op morgen, op de finaledag. Ik weet dat Dick (Jaspers) als volgende tegenstander heel moeilijk zal zijn. Maar ik ga proberen mijn mentale kracht, mijn focus en mijn snelheid ook in die partij als wapen te gebruiken. Het is echt fantastisch om dit mee te maken. Als je speelt zoals ik vandaag deed, dan zie je alleen oplossingen, geen problemen.’’

Dick Jaspers, een voormalig teamgenoot, morgen tegenstander van Martin Horn, kreeg zelf een plaaggeest in Jérémy Bury in de eerste beurten, waarin de Fransman met 3 en 9 startte, maar stilviel met 8 missers in 7 beurten. Jaspers, met drie keer 5, leidde al met 20-14 in 10, scoorde nog eens 8 en finishte met twee keer 4 voor een eindstand van 50-35 in 30.

Marco Zanetti maakte een eind aan de illusies van Ruben Legazpi, een echte toernooivechter, die een povere start had (5 in 11), daarna een 11 kon scoren, maar door zijn Italiaanse tegenstander werd overklast met 11 in de 17e beurt en tien in de beurt die hem naar de finish bracht. De maestro is hot, wie zal hem in deze vorm kunnen stoppen op de finaledag?

De vierde finalist is Murat Naci Coklu, de enige van de vier overgebleven Turken nu Tasdemir, Cenet en al eerder Sayginer uit het toernooi verdwenen. De altijd onverstoorbare ’Naci’ voor vrienden, voormalig Europees kampioen, was te ver weggezakt op de ranglijsten en zal zeker een sprong maken na dit Wereldkampioenschap. Hij rekende deze dag af met Peter Ceulemans, de revelatie en coming-man, en in de volgende ronde met Choong Bok Lee, die zo wonderbaarlijk hoog scoorde in de World Cup en op het WK de beste was van alle Koreanen. Allen Coklu kon hem stoppen, in een partij waarin hij al vroeg een 11 scoorde (20-7 in de 8e beurt en de op 40-37 achter de beslissing forceerde met 10: de eindstand was 50-46 in 26.

 


 

Beste zestien

Hoe moet Sameh Sidhom, de 34-jarige, jarenlange nummer één van Egypte, zich hebben gevoeld voor zijn thuispubliek op het WK? Hij stond tegenover Dick Jaspers, natuurlijk, niet voor niets de nummer één van de wereld. Maar was hij, Sameh Sidhom, niet de speler die op het laatste Wereldkampioenschap in Randers op het podium stond met Torbjörn Blomdahl, Duc Chien Nguyen en Semih Sagyiner? Met de wetenschap dat Blomdahl en Sayginer inmiddels zijn uitgeschakeld en de Vietnamees niet kon starten op dit toernooi.

Hoe moet hij zich hebben gevoeld, de jonge, freelance tandarts die zijn geld verdient op het biljart? Hij was al gevloerd door Jaspers toen de partij nog maar amper was gestart. De Nederlander met een normale, bescheiden start, de Egyptenaar onwaarschijnlijk slecht: met vijf missers, een eentje en nog eens drie missers. De score derhalve na tien beurten: 17-1. En die pijnlijke martelgang ging maar verder: 18-5, 26-8 en na series op rij van 8, 7 en 6 voor Jaspers een uiteindelijke, hatelijke 50-12 in 22. Zo keihard overbluft, voor eigen publiek, dat was in zijn ergste nachtmerries niet mogelijk geweest.

Waren de twee laatste Belgen op dit WK, uit het land met een record aan podiumplaatsen in de historie, ook niet met andere illusies deze voorlaatste dag ingegaan? Zeker gold dat voor Eddy Merckx, met een zalige nacht achter de rug na de overwinning op Blomdahl, de onttroonde wereldkampioen. En nu tegenover Tayfun Tasdemir. Maar ook Peter Ceulemans, al dagen in de winning mood, in zijn hele uitstraling voor de duivel niet bang, dus ook niet voor Murat Naci Coklu, de andere en kleinste van alle Turken.

Het kwam anders uit. Eddy Merckx botste op een formidabele Tasdemir, die in zijn eerste knock out in 17 beurtjes met 50-36 van Nady had gewonnen (2.941). Maar in zijn strafexpeditie tegen Merckx was Tasdemir nog meedogenlozer: een riante 50-28 in 15 beurten (3.125 gemiddeld).

Dan maar gokken, met een handvol Belgische fans, op Peter Ceulemans, hard op weg om nog meer WK historie op zijn palmares te schrijven. En ongetwijfeld met een hartstochtelijk meelevende 'Bompa Raymond' op afstand. De andere België-Turkije, een prachtige affiche met wisselende kansen.

Met een kleine voorsprong voor de bijna twee meter lange Belg na tien beurten (21-15), een kleine hapering van vijf beurten, die na 4 en 5 voor Coklu de 22-26 op het scorebord bracht. En bijna direct daarna de uithaal van Murat met vijftien(!!), gevolgd door 4 en 3. De kansen voor Ceulemans waren verdwenen, als sneeuw voor de Afrikaanse zon. En toch werd het eigenlijk nog spannend. De Belgische knokker kwam terug met kleine serietjes, 7, 3, 3 en 4, naar een score van 45-49, maar toen maakte Murat zijn laatste voor de winst van de wedstrijd: 50-45 in 23.

Mr. Choong Bok Lee, die Come-Back inmiddels met kapitale letters mag schrijven, voegde nog maar eens een nieuw hoofdstuk toe aan zijn succesverhaal. De Mexicaan Mauricio Gutierrez, die Sayginer had uitgeschakeld, ging ook door de Koreaanse molen met niet te flauwe cijfers: 50-20 in 19. Op een andere plaats in de arena verdween Wan Young Choi, de tweede nog overgebleven Koreaan tot dan toe, uit het toernooi door Ruben Legazpi (50-38 in 24). De Spanjaard, pas nog winnaar van de Kozoom challenge, mengt zich meer en meer onder de kanshebbers voor een stunt op het wereldpodium.

Marco Zanetti is sterk, razend sterk, één keer al met de beste partij van alle deelnemers, nu ook weer tegen Ronny Lindemann, die ver het nakijken krijgt met 50-25 in 21, onder meer dankzij Marco's serie van 11 in de 11e, goed voor 31-16 in 12 beurten.

Martin Horn en Jérémy Bury voegden zich daar nog bij in de laatste partijen van deze sessie. De Duitser na een lastig slot tegen Lütfi Cenet, met een eerste aanval van 11 in de 20e en geholpen door een paar cruciale missers van Lütfi in het zicht van de finish. Jérémy Bury startte met 10 tegen Jose Juan Garcia, liep uit naar 18-2, naar 25-14 in 10, maar liet na 7 missers in het middenstuk de Colombiaan terugkomen naar 46-44. Dat was het sein voor de Fransman om te finishen met 4: 50-44 in 32.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's Horn, Coklu, Zanetti ©Hervé Lacombe, foto Jaspers ©Paul Brekelmans

 

 

 

 

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online