Martien van der Spoel met SIS team op grote hoogte

Nijmegense amateurspeler met een eigen stoffeerdersbedrijf schittert in de eredivisie zonder veel trainingen: Martien van der Spoel leek op weg naar evenaring van een recordpartij van Dick Jaspers in eredivisie.

13 februari 2022

OOSTERHOUT/LOCHEM - Het record was met 40 punten in 4 beurten in handen van Dick Jaspers, maar wat was Martien van der Spoel op deze zondagmiddag mooi op weg om die wereldpartij te benaderen. De 40-jarige Nijmegenaar, een rasechte amateur, startte in zijn partij tegen Joey de Kok met 10-5-10 en stond in zijn vierde beurt op 11 (dus op 36). Toen, in de spanning van het moment, miste de SIS speler een positie die hij eigenlijk niet mocht missen (een rondspeelbal achterom)! De zeer opvallende score werd naar 36-2 getild in vier beurten (!), de finish kwam pas vijf beurten later (40-6 in 9). ,,Ik was zo mooi op weg, maar toen ging het even mis'', bekende de 1.96 meter lange biljarter van de Nederlandse koploper, die de 14e wedstrijd tegen DKM won met 2-6.

 

 

Het gemis van de twee kopmannen Dick Jaspers en Eddy Merckx bij het SIS team (dubbel weekend in Duitsland) bracht Martien van der Spoel als veruit beste man in de schijnwerpers. De Gelderlander, tweevoudig Europees juniorenkampioen kader in een ver verleden, overtreft zichzelf in zijn laatste optredens: vorige week een prachtige 40 in 14 voor het team, nu dus een sublieme 40 in 9. Dat mag opzienbarend heten voor deze onvervalste, aimabele amateur, want Martien van der Spoel heeft samen met zijn broer een stoffeerdersbedrijf dat door heel het land aktief is.

,,Ik train eigenlijk nooit'', verzekerde hij na zijn geweldige partij. ,,We moeten vaak ver het land in om te werken, ik vertrek om vijf uur in de morgen, ben pas om zes uur in de avond weer thuis. En voor het werk moet ik een hele dag op mijn knieën zitten. Dat is niet echt gunstig voor een biljarter. Als ik thuiskom, heb ik geen zin meer om te trainen. Deze week heb ik bijvoorbeeld vanaf zondag tot nu geen keu meer aangeraakt.''

Hij zou best eens willen uitvinden wat er nog meer in zit, bekent Martien van der Spoel, vader van twee kinderen. ,,Wat zou ik kunnen als ik ging trainen? Dat vraag ik me wel eens af. Het is er eerlijk gezegd nooit van gekomen en ik zie het ook niet meer gebeuren. We hebben een goed bedrijf, ik kan me niet voorstellen dat ik nog eens alles op biljarten ga zetten.''

Met zijn partij van 40-6 was hij zondag één van de hoofdrolspelers. En in diezelfde wedstrijd kreeg niet alleen Joey de Kok harde cijfers te slikken. Nicky van Venrooij, de invaller voor Raymund Swertz bij SIS, keek tegen Eddy Willems ook tegen een score van 29-2 aan. Het werd in die partij uiteindelijk 40-5 in 25 beurten. SIS Schoonmaak verspeelde die ene partij, maar bleef met 6-2 aan de winnende hand. Daardoor bleef de voorsprong optimaal, ook al omdat Cues & Darts zich door een vermoedelijk COVID geval van Huub Wilkowski had afgemeld voor de wedstrijd tegen J&F Auto's.

Bousema Lochem loopt door de overwinningen tegen Dekker Keukens en Dallinga iets in op de topteams en deed prima zaken. A1 DPC, Dallinga en Zundert raakten verder achterop door nederlagen en Team Eekhoorn klom door de prachtige winst op Zundert naar de top vijf van de ranglijst.

SIS-teambaas Carl Verhoeven stelde na de winst van zijn team vast: ,,We hebben de weelde van een ruime selectie, maar eigenlijk is het toch verwonderlijk: we spelen met wisselspelers, met invallers, maar we blijven alles winnen.'' Dat was in deze uitwedstrijd tegen DKM te danken aan Jean van Erp, na een matige start tegen Jack Wijnen (21-13 achter) en de come-back na een serie van 11 voor 40-37 in de eindstand. Raimond Burgman versloeg Nick Zuijkerbuijk met 40-23 in 26 en Martien van der Spoel was de onbetwiste 'man of the matchday' in deze ronde.

Bousema Lochem rondde een succesvol weekend af met vier belangrijke matchpunten. Zondag werd Dallinga verslagen met 6-2 na een spannend middagje. De Bousema boys hadden halverwege tegen Dallinga al een 4-0 voorsprong. Gökhan Salman bedwong de altijd lastige Peter De Backer met 40-34 in 24 beurten. Berry Dallinga bleef lang gelijk oplopen met Frans van Schaik, maar bezweek in de eindsprint: 40-37 in 40.

Jean Paul de Bruijn, die in de vroege uren van de zondag ook al in Duitsland speelde, startte voortvarend tegen Johan Loncelle met serietjes van 4, 3 en 5. Daarna greep de Belg het initiatief, hij leidde met 31-12 na een kleine demarrage en besliste de partij in de 20e beurt: 40-31. Steven van Acker redde de eer voor de Zeeuwen door winst op Anno de Kleine met 40-36 in 39.

In de kopgroep was Dallinga dus al twee punten kwijtgeraakt. Daarna volgden ook nog A1DPC, dat een zeer verrassende nederlaag leed tegen Aartsbouw Sprundel, dat tot nu toe slechts twee punten had verzameld. De matchwinnaars bij de Brabanders waren Ronny Brants, in een voortreffelijke partij tegen Jelle Pijl (40-23 in 19), Dirk Weeremans, die Dave Christiani klopte (40-28 in 25) en Ludo Kools, die de wedstrijd tegen de teleurstellende Addy Wienk domineerde: 40-21 in 37. Alleen Kay de Zwart scoorde voor A1 tegen Ravestyn.

De wedstrijd tussen Zundert en Team Eekhoorn was er een van enerverende partijen, waarin pas in de slotfase werd beslist over de winst. Frans van Kuyk keek tegen Roland Forthomme zelfs tegen een achterstand van 23-14 en in de slotfase tegen 38-33 aan, maar won de partij in een feilloos eindschot met 40-38 in 31. Peter Ceulemans werd op 38-35 opgejaagd door een aanklampende Francis Forton, maar greep de winst met 40-37 in 35. Voor de derde winstpartij tekende Kurt Ceulemans, die nog een revanche tegoed had van Rik van Beers en zich nu niet liet verschalken: 40-23 in 24. Sam van Etten tekende voor de enige Zundert-zege met winst op Jerry Hermans: 40-37 in 35.

Hartje van Oosterhout en Dekker Keukens speelden gelijk tegen elkaar in een wedstrijd die werd beslist in de uitsmijter tussen Davy van Havere (Hartje) en Tayfun Tasdemir (Dekker). De Belg had de Turkse wereldtopper lang in een wurggreep, leek op winst of een gelijke score (en dus ook winst voor zijn team) af te gaan, maar miste zijn laatste bal, waarna Tasdemir met twee belangrijke punten kon toeslaan: 40-39 in 39. Harrie van de Ven en Iwan Stitschinsky haalden de punten binnen voor het thuisteam van 't Hartje met winst op Ad Koorevaar (40-34 in 34) en Roovers (40-28 in in 44), Henk Blauwbomme verdiende het matchpunt met winst op Frank Martens (40-35 in 26).

Tekst: Frits Bakker
Foto Martien van der Spoel (Hedwig Hofman)

 

Kozoom League Driebanden
Volg ons online