Koplopers maken misstappen in Buffalo League

SIS Schoonmaak en Dallinga naar nederlagen in uitwedstrijden, HCR Prinsen profiteert met maximale winst

24 november 2019

HAARLO - De eredivisie driebanden zag de kopgroep van vijf teams in de tiende ronde verder naar elkaar toegroeien. De spanning bovenaan in de strijd om het landskampioenschap is verder opgevoerd met ogenschijnlijk topteams die aan elkaar zijn gewaagd. De koplopers SIS Schoonmaak en Dallinga waren kwetsbaar en maakten kostbare misstappen. De Hagenaars van SIS verloren de uitwedstrijd tegen Zundert met 5-3, Dallinga werd in een uitwedstrijd verslagen door 't Ivoor, waar Huub Wilkowski de beste speler was van deze ronde. De Haarlo'ers van HCR Prinsen, die zelf met 8-0 wonnen van Dekker Keukens, profiteerden van de misstappen en klommen naar de tweede positie op één matchpunt verwijderd van SIS Schoomaak. Dallinga volgt nu op twee punten, 'Hartje op drie en Bousema Lochem en 't Ivoor op vijf punten. DKM Tools haalde het eerste matchpunt in tien wedstrijden tegen Bousema Lochem (4-4).

De wedstrijd tussen SIS Schoonmaak en STZ Zundert, ditmaal in de thuislocatie van de Brabanders, heeft een historie. De teams speelden in het verleden echte krakers met de landstitel als inzet. Het Haagse team staat ook dit jaar bovenaan, de Brabanders staan veel lager dan verwacht. Maar met Roland Forthomme als kopman, de broers Van Beers als gevreesde tegenstanders en Sam van Etten als talent dat zich ontwikkelt, wil het Zundert team zo snel mogelijk aan een opmars beginnen. De eerste aanzet is gegeven met de winst op de leiders en de meest genoemde kanshebber voor de titel.

Sam van Etten moest eerst nog wel buigen voor Martien van der Spoel (40-37 in 29), daarna was het Van Beers-time in D'n Hoek: Rik versloeg Jeffrey Jorissen, onder andere met een serie van 10 en 40-29 in 31 als eindscore. Barry van Beers won van Raimond Burgman (40-25 in 26) op hetzelfde moment dat Eddy Merckx met één gelijk moest maken tegen Roland Forthomme, die uit een achterstand van 31-23 terugvocht naar 37-36 in 18 en vanaf 39-39 uitmaakte in de 20e beurt. Merckx maakte geroutineerd gelijk, maar Zundert was toen al winnaar met 5-3.

Dat was één koploper die gevloerd was, maar ook bij 't Ivoor ging het voor Dallinga mis met 6-2. Huub Wilkowski speelde een geweldige partij tegen Steven van Acker, die hij op een kloof zette van 21-5 in tien en daarna soeverein versloeg met 40-20 in 18. De score was in de pauze gelijk door winst van Marco Janssen tegen Marc Roofthooft (40-23 in 31) en van Jack van Peer tegen Berry Dallinga (40-25 in 23). De volle winst voor 't Ivoor kwam tot stand door Dave Christiani, die de off-day van Peter De Backer feilloos afstrafte (40-21 in 20).

De weg naar een inhaalrace lag open voor HCR Prinsen, zonder zijn kopstukken Dick Jaspers en Torbjörn Blomdahl, maar met de uitstekende stand-ins Eddy Leppens en Jef Philipoom. De Belgen versloegen in de wedstrijd tegen Dekker Keukens Ad Koorevaar (40-17 in 24) en Gerwin Valentijn (40-34 in 19). Raymund Swertz toonde zijn vorm met winst in 23, Anno de Kleine in 33 beurten. Bousema Lochem profiteerde maar half tegen DKM Tools, dat voor de pauze een 4-0 voorsprong nam en daarmee al het eerste matchpunt in tien competitiewedstrijden veiligstelde. Joey de Kok wees routinier Frans van Schaik de weg, nadat hij op een achterstand van 15-13 en na zeven missers op rij van Van Schaik was met 3x3 was teruggekomen naar 23-17 vóór en daarna won met 40-26 in 38. Jack Wijnen versloeg Stefan Galla met 40-37 in 33, maar na de pauze verzuimde DKM Tools zelfs de volle winst te grijpen. Roland Uijtdewillegen had een superstart tegen Johan Loncelle en leidde zelfs met 32-14 in 23. De Belg vocht eerst terug met 8, Uijtdewillegen raakte verstrikt in zijn winstkansen en verspeelde de partij met 40-34 in 19. Wesley de Jaeger trok de score gelijk tegen Eddy Willems: 40-31 in 22.

'Hartje van Oosterhout kwam wel dichter bij de koplopers door 6-2 winst tegen A1 Biljarts met Davy van Havere als winnaar tegen WK ganger Ronny Lindemann (40-35 in 29), Frank Martens tegen Kay de Zwart en Ad Broeders tegen Addy Wienk. Team Eekhoorn haalde de maximale 0-8 winst in Zeeland tegen 's Lands Welvaren. Kurt Ceulemans schitterde met 14 tegen Marcel Hopmans en won met 40-19 in 27, Frans van Kuyk zegevierde in 23 beurten, Peter Ceulemans in 24 en Jerry Hermans in 34.

Tekst: Frits Bakker

Foto DKM Tools (Stefan Osnabrug)

Buffalo League Driebanden
Volg ons online