Koploper SIS wankelt, maar blijft fier overeind

De eredivisie driebanden is nog drie wedstrijden verwijderd van het slot in de reguliere competitie. De play-offs naderen, SIS Schoonmaak maakt zich op voor gevecht om de titel met twee concurrenten

24 april 2022

UDEN - Het kwam aan op vechtlust en veerkracht voor SIS Schoonmaak, maar uiteindelijk haalde de koploper tegen Team Eekhoorn toch weer de maximale overwinning: 5-3. Eddy Merckx maakte met een prachtig eindschot een hachelijke situatie goed tegen Frans van Kuyk (40-40 na een slotserie van 7) en Raimond Burgman liep na 21-10 achter met een mooi slot toch nog over Kurt Ceulemans: 40-34. Het gigantische overwicht van Carl Verhoevens topteam in de competitie werd nog maar eens in koele cijfers uitgedrukt, want van de drie rivalen in de strijd voor de play-offs versloeg SIS in één weekend zelf Bousema Lochem met 6-2 en een dag later ook Team Eekhorn met 5-3. De marge wordt daardoor nog groter, omdat alleen Cues&Darts de maximale overwinning behaalde tegen Aartsbouw (8-0) en omdat Bousema zijn tweede wedstrijd wel won van DKM Tools (6-2) nemen Cues&Darts en Bousema nu de gedeelde tweede plaats in.

Beste partijen van het weekend waren die van Tayfun Tasdemir tegen Dave Christiani (40-29 in 14 beurten), Eddy Merckx tegen Murat Naci Coklu (40-20 in 16), Roland Uijtdewillegen tegen Murat Naci Coklu (40-28 in 17) en nog eens Eddy Merckx en Frans van Kuyk, die tegen elkaar gelijk speelden in 18 beurten.

SIS Schoonmaak dankte zijn twee overwinningen aan Eddy Merckx, Raimond Burgman en Jean van Erp en zag Raymund Swertz twee keer opvallend verliezen, zondag tegen Jerry Hermans (serie 12) met 40-25 in 24 beurten. Eddy Merckx toonde zijn grootse vorm, Jean van Erp lijkt net op tijd voor de Masters de inzinking iets te boven en Raimond Burgman is kandidaat voor een topklassering in de Masters zoals hij dat altijd is. ,,Ik heb lang achter gestaan, maar kon het toch afmaken'', zei Burgman later. ,,We hebben er flink voor moeten vechten, zoals een paar keer eerder in de competitie, dat maakt de winst nog mooier, want we hadden ook kunnen verliezen.''

 

 

Bousema Lochem tekende overigens protest aan tegen de opstelling van SIS Schoonmaak in de inhaalwedstrijd. Teamleider Ronny Hazewinkel zei in een verklaring: ,,Ik ben echt kwaad over de wijze waarop we hebben verloren. In de aanvankelijke opstelling van SIS Schoonmaak stonden Dick Jaspers en Eddy Merckx niet opgesteld. De afspraak is dat wanneer een wedstrijd later wordt ingehaald, er geen sterkere teams in de opstelling komen. Dat was zaterdag dus duidelijk wel het geval, terwijl wij ons aan de afspraak hielden. Bij SIS stond Eddy Merckx nu namelijk wel opgesteld. Wij hebben vooraf protest aangetekend tegen die gang van zaken.''

De play-offs werpen hun schaduw vooruit, maar individueel ook de Masters. Het Nederlands kampioenschap gaat dinsdag van start met veel live uitzendingen op Ziggo Sport en zal zaterdag een nieuwe Nederlandse kampioen huldigen, omdat Ludo Kools zich niet heeft kunnen plaatsen.

De DKM Tools League is drie wedstrijden verwijderd van de eindafrekening in de reguliere competitie. Daarvoor wordt zondag 1 mei, op de dag na de Masters-finale, nog een speeldag afgewerkt met onder meer Bousema Lochem-SIS Schoonmaak, Dallinga.com-Cues&Darts en Team Eekhoorn-Dekker Keukens.

De apotheose volgt een week later met een dubbele uitsmijter voor de 12 teams. De beslissing om de eerste plaats is gevallen. SIS Schoonmaak speelt om de ongeslagen status te behouden nog uit tegen Dekker Keukens en op zondag tegen J&F Auto's. Het programma voor de drie concurrenten:
Zaterdag:
STZ Zundert-Bousema
Cues&Darts-A1 DPC
J&F Auto's-Team Eekhoorn
Zondag:
SIS Schoonmaak-J&F Auto's
Team Eekhoorn-Cues&Darts.

Cues&Darts had op de 19e speeldag een soort van walk-over tegen Aartsbouw (8-0) en maakt zich op voor een sterke eindsprint in de competitie. Jack van Peer was de beste winnaar van het team in de partij tegen Ronny Brants, die hij moeiteloos won met 40-21 in 21. Pierre Soumagne versloeg Dirk Weeremans met 40-37 in 28, Wesley de Jaeger won van Christian Rudolph met 40-36 in 40 en Huub Wilkowski van Ludo Kools met 40-35 in 31.

Bousema Lochem herstelde zich min of meer van het verlies tegen SIS (zaterdag) en haalde de maximale punten binnen dankzij Johan Loncelle (40-36 in 36 tegen Jack Wijnen), Stefan Galla (40-35 in 39 tegen Joey de Kok) en Anno de Kleine (40-30 in 36 tegen Eddy Willems). Het stuntwerk in het DKM team kwam van Roland Uijtdewillegen, die na een fysiek moeilijke periode als herboren is teruggekeerd. De Brabander versloeg voor zijn team deze zondag Murat Naci Coklu, de nummer twee van het wereldkampioenschap, met droge cijfers: 40-28 in 17. Voorwaar een prachtige prestatie.

Roland Forthomme won met Zundert de uitwedstrijd tegen 't Hartje met 6-2 en versloeg zelf Glenn Hofman met 40-32 in 34 beurten. Francis Forton had ook een goede dag tegen Harrie van de Ven (40-29 in 32), de twee andere partijen kregen een close finish. Davy van Havere won voor 't Hartje de partij tegen Thorsten Frings met 40-39 in 25, Sam van Etten voor Zundert de partij tegen Frank Martens met 40-39 in 36.

J&F Auto's wilde graag opschuiven naar de veilige middenmoot, maar moest in de thuiswedstrijd buigen voor Dallinga.com. De topper tussen Jeffrey Jorissen en Jean Paul de Bruijn eindigde in winst voor de Zeeuw: 40-37 in 28. Voor Den Haag verloren Barry van Beers tegen Peter De Backer en Jos Bongers tegen Steven van Acker in 32 en 30 beurten. Therese Klompenhouwer speelde de langste partij van deze speelronde tegen Berry Dallinga, maar won wel met 40-35 in 48 beurten.

Dekker Keukens versloeg A1 DPC met 6-2 met een voortreffelijke Tayfun Tasdemir als kopman van het Dekker team. De Turk finishte zijn partij tegen Dave Christiani in 14 beurten met 40-29. Ad Koorevaar (tegen Pijl 40-33 in 35) en Gerwin Valentijn (tegen De Laet 40-26 in 30) waren de andere matchwinnaars voor Dekker.

De stand in matchpunten na 29 speelronden:
1 SIS Schoonmaak 37
2 Cues&Darts 25
3 Bousema Lochem 25
4 Team Eekhoorn 23
5 Dallinga 20
6 STZ Zundert 18
7 J&F Auto's 17
8 A1/DPC 16
9 Dekker Keukens 15
10 Hartje van Oosterhout 13
11 Aartsbouw 10
12 DKM Tools 9.

Tekst: Frits Bakker
Foto: Raimond Burgman, matchwinnaar voor SIS ©Ton Smilde

 

Burgman, Raimond DKM Tools League Driebanden
Volg ons online